12 fraser som minskar motivationen hos barn

Motivation är mycket viktigt för barns emotionella utbildning. Det är därför det är viktigt att undvika de fraser som minskar motivationen hos barn.
12 fraser som minskar motivationen hos barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn måste väcka sin lust att lära. Motivation är deras mest kraftfulla motor och grunden för positiv disciplin. Därför måste vi aktivera den från tidig ålder. När vi säger olämpliga fraser, även om vi inte vill skada dem, kan det hända att vi minskar motivationen hos barn mycket mer än vi tror. Kom ihåg att ord sätter djupa spår i barns känslor. Av denna anledning måste vi vara mycket försiktiga med vårt sätt att tala och de saker vi säger till de små, särskilt när vi är arga, trötta eller stressade.

I den här artikeln delar vi med oss av 12 fraser som minskar motivationen hos barn, så att du från och med nu kan undvika dem helt.

Fraser som minskar motivationen hos barn

Ibland, utan att inse det, använder vi negativa fraser som kan resonera i vårt barns huvud på ett mycket negativt sätt. Förutom att påverka deras motivation påminner de dem om att de “inte kan” uppnå något som är önskvärt för oss. Och istället för att få den att ändra sin attityd hindrar vi dess väg till mognad.

1. “Du är för slarvig”

Hur arga vi än är så ska vi aldrig använda den här frasen. Även om vår avsikt är att göra barnet mer noggrant, kommer vi att uppnå motsatsen.

Barnet kommer att tro att det är slarvigt och då kommer det inte att göra något för att förbättra sig.

Istället är det bättre att fastställa tydliga regler att följa hemma. Till exempel att städa sitt rum varje dag eller att ta med sina rätter till köket efter att ha ätit. Det är också bra att genomföra konsekvenser för när reglerna inte följs. Var noga med att inte använda negativa etiketter för att hänvisa till ditt barn.

2. “Du borde vara mer som din bror/kusin/etc.”

Det är aldrig lämpligt att göra jämförelser mellan barn eftersom, när vi gör det, får vi våra barn att tro att deras förmågor inte är värdefulla. Har du någonsin märkt detta?

3. “Jag är trött på dig”

En mamma som skriker på sin unga dotter.

Vi måste stoppa vår ilska innan vi säger fraser som vi senare kommer ångra. Ett barn som hör den här frasen kommer att tro att deras föräldrar inte älskar dem längre och detta kommer att göra ont och får hatet att växa i dem.

4. “Allt du någonsin gör är att ljuga”

Innan du tror att allt ditt barn säger är lögn eller överdrifter måste du lyssna på dem. Om du inte tar tillräckligt med tid för att prata med ditt barn kommer du inte att kunna veta om det de säger till dig är sant eller inte.

Så oavsett hur trött du är måste du ta dig tid att lyssna på dem. På så sätt vet de att de alltid kan lita på dig.

5. “Du kommer inte att komma någonstans genom att göra det”

Med den här frasen producerar vi bara rädsla hos våra barn och inte en reflektion för förändring. De kommer att känna att om deras föräldrar är övertygade om att de inte kommer att kunna gå vidare i livet, kommer ingen annan att göra det heller.

6. “Jag vet inte när du någonsin kommer att lära dig”

Varje barn är annorlunda och har sina egna egenskaper och tid att lära sig. Vissa tycker att det är lättare än andra. Men i slutändan lär de sig alla. Vi måste ha tålamod med dem och aldrig banna dem för deras förseningar med fraser som denna som bara minskar motivationen hos barn.

7. “Jag slutar bry mig”

Det är normalt att barn ställer frågor hela tiden. Deras nyfikenhet är medfödd och de måste ta reda på orsaken bakom saker. De kan ibland vara mycket envisa och det kan sluta med att irritera dig, men du måste undvika att använda sådana fraser eftersom du skickar meddelandet att deras nyfikenhet stör dig.

8. “Du gör aldrig någonting rätt”

Denna fras är vanligare än du tror, särskilt när föräldrar blir frustrerade av sitt barns prestationer. Förutom att det minskar motivationen hos barn, är det inte sant.

Trots de svårigheter som varje individ presenterar finns det alltid styrkor att lyfta fram. Vi får inte glömma att vi måste göra misstag för att lära oss.

9. “Ditt beteende blir värre för varje dag”

Genom att säga den här frasen säger vi till barnet att de är ostyriga och dåliga. Snart antar de att så är fallet och deras beteende kommer verkligen att bli värre för varje dag.

10. “Du är en lipsill”.

Om ett barn gråter, kallar du dem då för lipsill? Vi måste vara mycket försiktiga med denna fras, eftersom det är motsatsen till att validera ditt barns känslor. Om de kan skratta när de är glada, varför skulle de inte gråta när de känner sig ledsna eller rädda? Vi får inte skada deras självkänsla med dessa ord. Låt oss snarare undvika dem!

11. “Jag sa ju det till dig”.

En mamma lyfter fingret för att skälla ut sin son.

Hur många gånger har vi sagt den här frasen? Förmodligen många fler än vi minns.

Barn behöver göra misstag och lära av sina misstag. Vi borde vara deras guider, men vi behöver inte hindra dem från att göra misstag. Med den här frasen matar vi bara rädslan för att misslyckas.

12. “Du kommer inte att få några vänner om du gör det”

Denna fras får barn att känna att de aldrig kommer att passa med någon. Det kan till och med hindra dem från att försöka umgås eller få vänner eftersom de tror på det vi säger till dem.

Fraser som minskar motivationen hos barn

I denna sammanställning av fraser som minskar motivationen hos barn har vi försökt förmedla till dig varför det är så viktigt att undvika dem. Mer än troligt har du sagt dem mer än en gång. Oroa dig inte för det förflutna, men sluta säga dem från och med nu.

Ibland får ilska oss att säga ord vi inte menar och vi skadar våra barn. Av denna anledning är det viktigt att vi tar en stund att andas och tänker mycket väl på vad vi ska säga till dem.

Kom ihåg att de ord som sårar oss mest är de som kommer från de människor som är viktigast för oss.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.