Moderlig stress: Tecken och lösningar

Det är viktigt att lära sig att hantera stress, speciellt när du uppfostrar barn.
Moderlig stress: Tecken och lösningar
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När vi pratar om stresshantering, är de första sakerna vi tänker på ord som yoga, meditation, vila eller avkoppling. Föreställ dig nu för en stund att du är mamma till en bebis, och du inser att du själv börjar gå in i fullständig moderlig stress.

I många fall är det svårt för kvinnor att hantera denna situation om de inte har någon aning om hur. Om detta är din situation vill vi lära dig de viktigaste sakerna du behöver veta.

I den utsträckning som det är möjligt, borde det vara en medveten planerad handling att bli moder. Men naturligtvis omfamnar många kvinnor över hela världen ett barn i sina armar utan att ha någon typ av tidigare förberedelser för att hantera moderlig stress.

Verktyg för att hantera stress är nödvändiga för att uppfostra ett barn. Att vara mamma är ett heltidsjobb. Ovanpå det finns arbetet med att ta hand om ett hushåll och ofta också ett jobb. Det är normalt att allt detta skapar stress ibland.

Moderlig stress har många ansikten

Stress är inte något som borde oroa dig för mycket. På vissa sätt är det en naturlig reaktion på fysisk eller emotionell press. Det blir emellertid ett problem när en mamma finner sig ur balans på något sätt, och denna situation påverkar familjemedlemmarna.

Barn lär sig att hantera sin egen stress från sina föräldrar. Det är bäst om du genast kan känna igen tecken och symtom på stress och lära dig att tillämpa snabba och hälsosamma lösningar. Detta kommer att undvika att dess skadliga effekter når andra i ditt hem.

Gravid kvinna slappnar av.

Fysiska tecken och symtom på stress

Vanligtvis kommer en person som är mycket stressad att uppleva en snabb ökning av hjärtfrekvens och andning, samt förhöjt blodtryck och muskelspänningar. Dessutom reduceras matsmältningssystemets funktion samt motståndskraften mot sjukdom. Vidare kan matsmältningssystemet också drabbas av sur reflux, förstoppning eller diarré.

Ditt sömnmönster förändras, dina energinivåer fluktuerar, och du har en konstant känsla av utmattning, även när du har sovit bra. Stress kan också göra menstruation oregelbunden för kvinnor, orsaka smärta och förvärra sjukdomar. Slutligen kan svårigheter att kontrollera dina känslor leda till enstaka episoder av ilska.

Ibland är våra sinnen så fulla av negativa tankar, ångest, ilska eller frustration att vi glömmer att knyta an till dem runt omkring oss.

Tekniker för att minska moderlig stress

Utan tvekan är det ett ansträngande jobb att vara mamma. Detta gör det väldigt viktigt att känna till några strategier som hjälper dig att slappna av när du befinner dig i en stressig situation. Frilansförfattaren Jeremy Lehrer talar om ett alternativ som är baserat på att “försona sinnet” när man möter stunder av stress under processen av att uppfostra ett barn.

Detta alternativ kallas “fullt medvetande” och det består av att “lugna ditt sinne för att kunna vara mer närvarande i stunden”. Han föreslår att man alltid bör vara närvarande i stunden; här och nu. I en av sina artiklar erbjuder han tre vägar, eller tekniker, för att hantera moderlig stress på ett hälsosamt sätt. Låt oss ta en titt:

1. Medveten andning

När du använder den medvetna andningstekniken, var uppmärksam på hur luften träder in i och lämnar din kropp. Du kan stänga dina ögon eller hålla dem öppna, beroende på vilket som hjälper dig att koncentrera dig. Medan du andas in och ut, räkna från ett till tio, två i taget.

Räkningen hjälper dig att upptäcka när en tanke kommer in i ditt sinne. När detta händer, låt den gå vidare och återgå till uppgiften att räkna andetag. Tankar kommer alltid att komma upp, och du kommer snabbt inse att ditt sinne är rastlöst. Trots det är tanken med den medvetna andningsövningen just att träna ditt sinne.

Du kommer märka att träningen blir enklare och lättare. Hemligheten är att vara disciplinerad och regelbunden. Om du gör den här övningen dagligen kommer du att märka att du känner dig lugnare och mer avslappnad. Du kommer också att hitta mer energi och bli mer villig att ta dig an göromål.

Kvinna fokuserar på andningen och andas in.

2. Uppmärksamma känslor

En annan teknik för att bekämpa stress och nå ett tillstånd av medveten avslappning är att uppmärksamma kroppens känslor. För att göra detta, fokusera först på din andning. Andas in och andas ut djupt, tills ditt sinne känns avslappnat och du börjar känna kroppens olika delar.

Syftet med denna teknik är att vara medveten om känslorna i din kropp. Du bör inte döma känslorna utan snarare identifiera dem och lära känna hur din kropp reagerar på stress och oroDitt sinne och din kropp måste synkroniseras.

Du kan uppnå detta genom att uppmärksamma känslor i din kropp. Du kan också göra det genom att lyssna noga på ljuden runt dig. Syftet är att notera de subtila förändringarna i ljudet. Ibland är våra sinnen så fulla av negativa tankar, ångest, ilska eller frustration att vi glömmer att knyta an till dem runt omkring oss.

En teknik för att hantera moderlig stress är andning. En mor bör fokusera all sin uppmärksamhet på hur hon andas.

3. Medveten avslappning

Denna teknik är särskilt effektiv när du är irriterad eller arg, förklarar Lehrer. När du märker att du känner irritation, leta efter en separat plats i huset där du kan lugna ner dig och tänka bättre. Be om tio minuter för dig själv och undvik all form av extern distraktion.

När du är i rummet, lägg dig ner på golvet, stäng dina ögon och fokusera på andningen. Den här gången när du andas, försök känna varje del av din kropp, i ordning. Du kan börja med dina fötter. Känn dem och bjud in dem att slappna av, gör detsamma med dina knän, dina lår och kroppens andra delar.

Du kan också börja med ditt huvud och känna hur du kan slappna av i varje muskel i ansiktet, axlarna, dina händer och hela vägen ner till fötterna. När du avslutat avslappningen av varje del av din kropp, och bestämmer dig för att ställa dig upp igen, res dig långsamt.

Det finns många videoklipp som kan hjälpa dig med denna typ av teknik. Att genomföra övningarna konsekvent kan hjälpa dig att gradvis eliminera moderlig stress och möta dina dagliga utmaningar med gott humör.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.