När ska du prata med dina barn om sex?

Sexualundervisning, som det vanligtvis kallas, börjar i hemmet. Missa inte de möjligheter i vardagen som uppstår för att prata med dina barn om sex.
När ska du prata med dina barn om sex?

Senaste uppdateringen: 18 juni, 2020

Oavsett hur mycket du skjuter på det eller försöker undvika det kommer dagen att komma då du måste prata med dina barn om sex.

För många föräldrar är det här en skrämmande och obekväm tanke, men det är ett ansvar som varje mamma och pappa måste ta och helst med en attityd som är naturlig och avslappnad.

Många anser att tonåren är den bästa tiden att ta upp ämnet, men första gången du pratar med dina barn om sex måste faktiskt ske långt tidigare.

De experter som stöder den här idén har starka argument. De frågar: skulle du lämna dina barns näring och hälsa i händerna på TV och internet?

Fråga dig också om du vill att ditt barns vänner ska vara de som håller i ditt barns första lektioner om sex. Svaret är självklart. Det är ett solklart nej.

Därför är det bättre att själv ta initiativet och sätta dig ner för att prata med dina barn om sex. I dessa moderna tider är det inte längre något tabubelagt ämne.

Åldersenliga rekommendationer för att prata med dina barn om sex

Som sagt är det bra att börja prata med dina barn medan de fortfarande är små. Men det betyder inte att du ska plåga dem med information de inte kan förstå eller bryr sig om.

Tänk på följande råd för att finkänsligt närma dig ämnet.

I åldern 2 till 4 år

I den här åldern håller barn fortfarande på att upptäcka sina egna kroppar. Det är viktigt att familjen kan tala om sina kroppsdelar med rätt ord och terminologi. Använd till exempel orden “penis” och “vagina” så att dina barn vet vad dessa ord betyder och inte skäms för att prata om dem.

Naturligtvis är det också viktigt att lära barn att försvara sin egen integritet. Det innebär att de är bekanta med sina kroppsdelar och deras funktioner och vet att de inte ska låta någon röra vid dem.

prata med dina barn om sex: mamma talar med barn

I åldern 4 till 5 år

Om du fortfarande inte har pratat med dina barn än kan de själva börja fråga om sina könsdelar och om sex och kärlek. De kan också fråga om hur det gick till när de föddes eller var de var innan de låg i mammas mage.

Oroa dig inte. Försök att förklara saker naturligt och avslappnat och förklara än en gång att det finns intima gränser som ingen får korsa.

Mellan åldrarna 5 och 8

Det är vid den här tiden i livet som barn börjar forma sin könsidentitet. Försök att inte använda dig av stereotyper som “dockor är för flickor och bilar är för pojkar.” Låt dem utforska sina känslor och kroppar i fred.

Precis som i föregående steg, försök att besvara alla dina barns frågor. Det är viktigt att inte vara för påstridig, samtidigt som du försäkrar dem att du finns där för att besvara deras tvivel med respekt och tålamod när de behöver dig.

 I dessa moderna tider är det inte längre något tabubelagt ämne.

Åldrarna 9 till 12

Barn mellan 9 och 12 år upplever sina första förälskelser och börjar känna av förstadierna till puberteten. De börjar också frigöra sig från sina föräldrar och tillbringa mer tid med sina kamrater. Helst bör du, lite i taget, förklara vilka förändringar som deras kroppar snart kommer att gå igenom.

Från 12 år och uppåt

Det här är en otroligt viktig tid att prata med dina barn om sex. Informera dem om könssjukdomar, olika preventivmedel och sexuellt ansvar i allmänhet.

prata med dina barn om sex: pappa talar med tonåring

Tips för att prata med dina barn om sex

Det finns inte bara ett rätt sätt att prata med dina barn om sex. Men med det sagt är det oerhört viktigt att du hanterar ämnet med lite takt och känsla. För att göra det föreslår vi följande:

  • Undvik att predika: Du behöver inte ge en föreläsning på en timme. Utnyttja istället specifika ämnen som kommer upp när ni tittar på TV eller pratar om skolan. Begränsa dig själv till att svara på frågor och reda upp tvivel. Om ditt barn inte frågar, vänta tills ett senare tillfälle för att gå djupare in på ämnet.
  • Skjut inte upp det: Att vara försiktig innebär inte att man skjuter upp ämnet i flera månader. Om du gör det kommer du bara att öka pressen och obehaget när ni till slut sätter er ner för att prata. Prata om saker på ett naturligt sätt och så ofta som möjligt.
  • Få dina barn att känna sig bekväma och trygga: Självklart får du aldrig reta dem eller göra dig rolig över dina barn eller frågorna de har. Svara klart och tydligt. Om det är lämpligt kan du dela med dig av en personlig upplevelse.

Precis som många andra frågor i livet är kommunikation och förebyggande båda viktiga för sexualundervisning.

Kunskap ger barnen möjlighet att fatta fria och medvetna beslut. Slösa inte bort chansen att prata med dina barn om sex. Era samtal hjälper dig att vägleda dina barn i detta känsliga ämne och det kommer att gynna dem för resten av livet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.