7 tips för föräldrar till kräsna barn

Föräldrar till kräsna barn kan hjälpa dem att äta bättre genom att följa några pedagogiska riktlinjer som vi presenterar här.
7 tips för föräldrar till kräsna barn
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att mata sina barn är ibland en av de mest problematiska aspekterna för föräldrar. Varningsklockor ringer då ett barn vägrar att äta, gör det i mycket små mängder, eller vägrar förtära en betydelsefull del av maten. Rädslan för näringsbrist får ofta föräldrar till kräsna barn att göra misstag som förvärrar eller bevarar situationen.

I andra artiklar har vi pratat om egenskaperna hos kräsna barn och vi kommer att utveckla detta i dagens publikation. Men som introduktion kan vi påpeka att det kan vara en normal och övergående fas vid ett givet utvecklingstillfälle, men det kan också utvecklas till en allvarlig störning om lämpliga åtgärder inte vidtas i tid.

Om ditt barn avskyr stora matgrupper, vägrar att prova ny a smaker och texturer, äter väldigt lite och varje måltid blir en kamp, förtvivla icke! Här följer några riktlinjer som du kan ha nytta av.

1. Pressa inte kräsna barn

Det är naturligt att då föräldrar lägger märke till att deras barn äter väldigt lite, eller äter “dåligt”, så känner de sig oroliga och försöker lösa problemet på alla tänkbara sätt.

Att lägga för mycket fokus på barnets ätande och ge det för stor vikt kan dock bevara problemet över tid.

Därför rekommenderar vi att du antar följande positiva och konstruktiva attityder:

  • Behålla lugnet. Kom ihåg att detta kan vara en övergående fas och att varje situation i alla fall bäst hanteras i en lugn miljö.
  • Prata inte med andra om hur dåligt ditt barn äter när ditt barn är framför dig.
  • Undvik att alla familjesamtal eller interaktioner med ditt barn kretsar kring mat. Detta kommer att få ditt barn att skapa en negativ association med mat, så försök att inte göra en stor grej av det.
  • När det är dags att äta, skapa inte förväntningar eller granska överdrivet hur mycket och vad ditt barn äter. Återigen, detta lägger bara till press och obehagliga känslor vid måltiderna. Försök att agera naturligt och gör inte ätandet till centrum för dynamiken.
En tjej som vägrar äta.
Om dina barn vägrar att äta, äter väldigt lite eller äter dåligt, försök att inte pressa dem. Målet är att ändra vanor, och det sker inte över en natt.

2. Tillåt självreglering och respektera preferenser

Ibland utövar vi en överdriven kontroll över barnens mat och vi vill bestämma exakt hur mycket och vad våra barn ska äta. Men barn är kapabla till självreglering eftersom de lätt kan uppfatta sina signaler för hunger och mättnad. Så om dina barn inte vill äta mer, tvinga dem inte. Och eller pressa dem inte att äta upp allt på tallriken. Lita på att de äter vad de behöver.

Samtidigt är det också viktigt att respektera (så mycket som möjligt) barnens matpreferenser. Det betyder inte att de bara ska äta godis, utan att de ges en viss valfrihet bland hälsosam mat. Om du låter ditt barn välja mellan flera sorters fisk eller mellan flera sätt att tillaga en grönsak kommer det att få dem att känna sig mer självständiga, lyssnade på och tagna i beaktande, och detta kommer i sin tur att förbättra deras vilja att äta. Detta kan vara särskilt användbart runt två års ålder när vägran att äta ofta är resultatet av barnets önskan att hävda sig och uttrycka sin individualitet.

3. Uppmuntra ett hälsosamt och naturligt förhållande till mat

Den bästa åtgärden vi kan vidta för att förhindra att barn blir för kräsna är att förebygga. Och för detta är det viktigt att hjälpa dem att utveckla ett hälsosamt och naturligt förhållande till mat redan från början.

En bra strategi är att använda ledd avvänjning eftersom denna metod gör att barnet kan komma närmare maten, utforska dess smaker och texturer och smaka på det i sin egen takt. Även om vi pratar om lite äldre barn så är denna riktlinje fortfarande giltig. Till exempel kan vi involvera dem i tillagningen av matett lekfullt sätt, så att de kan manipulera den, lära känna den och göra den till sin egen.

Likaså måste vi ha tålamod och erbjuda ny eller avvisad mat så många gånger som behövs, utan förtvivlan, tills barnet accepterar den.

4. Inga hot, ingen utpressning och inga mutor med kräsna barn

Många föräldrar tar till belönings- eller strafftaktik för att få sina barn att äta. Att äta ska dock vara en naturlig och njutbar handling, och inte något barnet gör av rädsla för tillrättavisning eller bestraffning. Inte heller bör det ske som ett sätt att få en förmån, till exempel en söt efterrätt. Så undvik att belöna ditt barn med en leksak för att det äter sina linser, och hota inte med ilska eller dra tillbaka din tillgivenhet om barnet inte äter upp vad som finns på tallriken.

5. Försök att inte ge efter för ditt barns nycker

Vi vet att det är mycket oroande att ha ett barn som knappt äter eller vägrar näringsrik mat, och att det kan leda till att det ges onyttig mat så att det åtminstone äter något. Det är dock viktigt att vara bestämd och inte ge efter för nycker. Oroa dig inte, det är okej om barnet hoppar över några måltider. I det långa loppet är det mer nödvändigt för det att förstå att det inte kommer att erbjudas vad det vill ha och att dess enda matval är maten du har serverat .

6. Erbjud mat på lämpligt sätt

Som blivit nämnt ovan är det viktigt att erbjuda mat flera gånger och ha tålamod med anpassningsprocessen. Dåliga matvanor kan inte ändras över en natt. Men för att göra rätterna lättare att acceptera kan vi följa tre grundläggande riktlinjer:

  • Erbjud den nya eller tidigare avvisade maten i små mängder. Det gör det mer sannolikt att barnet öppnar upp för att äta än om vi förväntar oss att den lilla ska sluka klart en hel tallrik från början.
  • Kombinera med en måttlig mängd av en mat som barnet gillar eller tolererar. Om ditt barn till exempel gillar makaroner och vägrar äta kött kan du lägga en liten köttbit bredvid pastarätten.
  • Försök att skapa attraktiva och iögonfallande presentationer. Även om det kanske inte verkar så, så är den visuella aspekten grundläggande för att fånga barns uppmärksamhet och uppmuntra deras lust att prova ny mat. Därmed är det bra om du skapar färgglada rätter, eller bygger former och figurer med maten.
En pannkaka dekorerad med frukt för att se ut som en blomma.
Utseendet på rätterna du serverar är en nyckelfaktor när det kommer till acceptans. Involvera dina barn i måltidsförberedelser och ge dem tid och möjligheter att interagera med maten.

7. Gör måltiderna trevliga

Det viktigaste är att få måltiderna att kännas som en trevlig social sammankomst istället för att förvandla det till en kamp. Maktkamper, press eller konstant tjat gör det till något som skapar motvilja, och det minskar aptiten hos vem som helst.

Ät tillsammans runt bordet, stäng av tv:n, lägg undan mobiltelefoner och ägna tid åt att prata om trevliga ämnen.

Fokusera inte på om ditt barn äter eller inte och tryck inte på det! Njut av varandras sällskap under denna tid.

Kort sagt, att hjälpa kräsna barn kräver tålamod, temperament och förståelse. Om du tar rätt steg kommer förändringar förmodligen att börja synas efter en kort tid, men varje barns rytm är olik de andras.

Är du orolig över ditt barns näringsstatus, tveka inte att rådfråga er barnläkare. Om du behöver hjälp med att hantera denna situation, kom då ihåg att det finns specialiserade psykologer och dietister som kan vägleda dig i att tillämpa lämpliga riktlinjer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fisher, M. M., Rosen, D. S., Ornstein, R. M., Mammel, K. A., Katzman, D. K., Rome, E. S., … & Walsh, B. T. (2014). Characteristics of avoidant/restrictive food intake disorder in children and adolescents: a “new disorder” in DSM-5. Journal of Adolescent Health55(1), 49-52.
  • Thompson, C., Cummins, S., Brown, T., & Kyle, R. (2015). What does it mean to be a ‘picky eater’? A qualitative study of food related identities and practices. Appetite84, 235-239.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.