Barnet har brist på aptit efter ettårsdagen

Din ettåriga bebis vill förmodligen inte äta någon av de livsmedel de brukade älska. Oroa dig inte! Denna brist på aptit är helt normal.
Barnet har brist på aptit efter ettårsdagen
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ett barns matvanor förändras mycket efter deras första födelsedag. Även om föräldrar erbjuder den vanliga maten kan barnet nu avvisa dem och inte visa något intresse för att äta. Att brist på aptit uppstår har att göra med åldersrelaterade fysiska och psykiska förändringar. Många kallar det för en aptitnedgång.

Från det första levnadsåret och framåt växer ett barns kropp långsammare än tidigare. Detta sker som en följd av två oberoende processer: Å ena sidan “bromsar” deras ämnesomsättning med avseende på rytmen under de första livsmånaderna. Och å andra sidan ökar både fysisk aktivitet och energiförbrukning.

Så ska du vara orolig om ditt barn äter mindre än tidigare efter ett års ålder? Antagligen inte. Här är några användbara tips för att hjälpa dig genom just detta skede.

Kännetecken för ett barns fysiologiska brist på aptit

Ett litet barn som täcker munnen medan hans mamma försöker mata honom.

En brist på aptit kan nästan förväntas vid denna ålder. Enligt uppskattningar visar cirka 30 % av barnen i åldern 1 till 4 år någon typ av vägran att äta. Men bara 1 % har en sjukdom (Lambrischini Ferri, 2007).

Faktum är att den colombianska läkaren Ernesto Plata Rueda definierar pseudoappetet som aptitlöshet hos ett friskt barn, som upprätthåller en progression av vikt och en aktivitetsnivå som är tillräcklig för deras ålder.

Det är vanligt att förskolebarn uppvisar någon form av svårigheter under utfodring. Även om detta inte är ett hälsoproblem, är det ett bekymmer för föräldrar och en källa till familjetvister vid måltiderna.

En av de mest framträdande aspekterna av fysiologisk otillräcklighet är neofobi. Detta betyder “rädsla för det nya” och beskriver tendensen att undvika nya livsmedel. Detta tillstånd förekommer mycket sällan i barndomen, toppar mellan 2 och 5 år och sjunker i vuxen ålder.

Även om det är lite krångligt för föräldrar, antas det inte vara annat än ett överlevnadsbeteende hos människor.

Det beror på att neofobi har en skyddande funktion. Medan människor behöver äta en varierad kost, innebär konsumtionen av okända livsmedel en risk för sjukdom och toxicitet (Rozin, 1976).

För att definiera matvägran som fysiologisk måste vi därför följa alla villkor nedan:

  • Ett friskt barn som inte har visat tecken eller symtom på matsmältningssjukdomar.
  • Barnet upprätthåller en god utveckling med avseende på vikt och längd, enligt referenserna för deras ålder och kön.
  • Barnet upprätthåller en aktivitetsnivå och ett humör som passar dess ålder.

Vad kan du göra inför ditt barns brist på aptit?

Först och främst bör du vara medveten om att detta är en övergående förändring som du kan förvänta dig vid denna ålder. Precis som du kommer att ha upplevt kolik eller amningskriser, förstår du att oavsett hur svårt det är att klara av det, kommer det en dag då du kan sluta oroa dig.

Här är några användbara tips att omsätta i praktiken när situationen blir komplicerad.

Lugn och tålamod

Förhållandet mellan föräldrar och barn hjälper till att forma ätbeteendet. Av denna anledning, ju mer spänd situationen blir, desto sämre blir resultatet. Och det gäller inte bara kvantiteten utan också kvaliteten på maten som barnet till slut får.

“… de bästa utfodringsstrategierna består i att uppmuntra till konsumtion av hälsosamma livsmedel utan att tvinga in deras intag, begränsa dem som är mindre hälsosamma och säkerställa en trevlig social miljö.” (Falciglia, 2018).

För att ett barn ska införliva en ny mat i sin kost måste du erbjuda rätten minst 5 till 10 gånger över tid. Det är möjligt att ändra matpreferenser om vi tillhandahåller maten inom olika situationer (Birch, 1982).

Erbjud en mängd olika livsmedel

En blomma gjord av frukt och en pannkaka.

Alla människor har preferenser för vissa livsmedel och det är inte alls dåligt. Det är också sant att vi tenderar att kopiera våra föräldrars eller syskons matvanor när vi observerar dessa beteenden i många år.

Förutom sociala sammanhang och imiterat beteende finns det genetiska faktorer som är inblandade i matpreferenser.

I en studie utförd av nutritionisten Graciela Falciglia, observerade hon att kosten för barn med större neofobi var mer restriktiv än för barn utan neofobi. I sin tur var dessa restriktiva dieter signifikant brist på vitaminer och höga mättade fetter.

Av denna anledning, när det är möjligt, är det viktigt att erbjuda livsmedel av alla slag. Ett användbart sätt att uppnå detta är att se till att det finns många färger och texturer på ditt barns tallrik. På så sätt kommer du att tillhandahålla en mängd olika näringsämnen.

Gör ätandet kul!

För att ha det bra måste sammanhanget vara lämpligt. Det är viktigt att säkerställa en lugn och avslappnad atmosfär, utan störningar (t.ex. tv eller mobiltelefoner), där alla middagsgäster kan njuta av upplevelsen.

Det är viktigt att undvika bråk vid måltiderna eller att överdrivet kritisera barnet för att ha ätit för lite, för långsamt, eller för selektivt. Vi måste lära oss att respektera deras tempo, deras smak och deras önskan att sluta snabbt för att kunna återgå till att leka.

Du måste också vara praktisk och inte förlänga aktiviteten för mycket. Om ditt barn åt sin måltid ivrigt, även om det bara var lite, tills de visade tecken på att vara mätta, då bör måltiden anses vara över. Kanske stannar de vid bordet lite längre imorgon.

Det är bättre utan knep

Om målet är att få ditt barn att anta hälsosamma matvanor, bör du inte fokusera på att få dem att äta idag allt du har i åtanke. Kanske kommer de att göra det med tiden… men det måste vara i deras egen tid.

Det är viktigt att prata med din barnläkare eller en nutritionist om vilka näringsämnen som är nödvändiga för varje skede i livet och vilka livsmedel du kan hitta dem i. Ibland behöver ditt barn inte dricka ett glas mjölk som en kalciumkälla, som vissa grönsaker, som broccoli, kan ge allt kalcium ditt barn behöver.

Att blanda olika ingredienser i en soppa eller sås kommer med säkerhet förse dem med en mängd olika näringsämnen.

Tvinga dem inte

Det finns ingen anledning att tvinga ditt barn att äta, inte heller ska du hota eller muta dem. Det är viktigt att erbjuda maten och de nödvändiga förutsättningarna för att barnet ska anta positiva vanor. Tvärtom kan alla åtgärder under press få negativa konsekvenser i framtiden.

Om ditt barns fysiologiska brist på aptit

Nu när du har lärt dig att detta beteende kan förväntas hos barn från 1 till 5 år, kommer du att kunna slappna av lite mer vid måltidstiden. Kom ihåg att konsultera din barnläkare om hälsosamma kostfrågor, för att inte förbise vissa aspekter relaterade till barns kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.