Vad ska man göra med barn som inte äter?

Vad ska man göra med barn som inte äter?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn som inte äter kan få föräldrarna att känna sig alltifrån lite oroliga till desperata och nästan panikslagna. Hur oroande det är beror på omfattningen av barnets dåliga aptit. När ett barn inte äter bra får det inte i sig alla näringsämnen. De näringsämnen som kroppen behöver för att växa och utvecklas. Barnet kan även bli mottagligt för olika sjukdomar. Och dessa kan fortsätta att följa med det under hela dess liv.

Människokroppen kräver energi från mat för att kunna utföra alla sina funktioner.

Ingen kan leva utan att äta. Denna idé är något som vi vuxna förstår och har accepterat, men barn kan ha svårt att helt gå med på det. Till exempel kan de ha svårt för att lägga ifrån sig sina leksaker för att äta sitt mellanmål eller förstå att de behöver äta för att undvika att bli sjuka.

Det är därför deras mammor och pappor är ansvariga för sina barns välmående.

Vad kan vi göra när våra barn inte äter? Tvinga dem till att äta eller låta dem slippa?

I den här artikeln hjälper vi dig att besvara den här frågan.

Det verkar som att barn slutar äta helt utan förvarning

När ett barn inte äter kan det vara mycket frustrerande

Under vissa stadier i barns liv har de ingen aptit för vissa livsmedel.

Om de till exempel brukade älska bönor, är det inte omöjligt att de en dag plötsligt börjar vägra röra vid dem.

Helt plötsligt, som genom magi, kan ditt lilla barn under några veckor bara äta ris och spotta ut grönsaker, kött, potatis och andra livsmedel som serveras.

Att sträva efter att äta en näringsrik kost är den bästa investeringen för din kropp och din mentala hälsa som du kan göra.

-Anonym-

Det är en överraskning när barn äntligen börjar äta något som de tidigare helt har avvisat, och kanske till och med har blivit äcklade av innan.

Det finns också barn som åt mycket när de var små och har fortsatt att göra det under hela livet. De förlorar aldrig sin aptit.

Å andra sidan varierar det för andra genom olika stadier av livet mellan att ha dålig aptit och god aptit. Det kan helt förvirra föräldrarna.

Det är normalt för barn att sluta äta i etapper och efter ett tag äta lite mer igen.

Men vad kan vi göra under de perioder där de inte ens försöker ta en tugga?

Vi kommer att ge dig några möjliga lösningar.

Tips till föräldrar med barn som inte äter

Om dina barn tillhör dem som slutar äta emellanåt, och du känner att du måste slå knut på dig själv för att få dem att äta mat, överväg dessa råd:

Låt dem äta mat som de gillar

Låt barnen äta vad de tycker om så länge det inte tillhör livsmedelsgruppen “skräp”.

Om de till exempel gillar yoghurt, mjölk, ost och glass och vill äta det till lunch, är det okej att låta dem äta det. När allt kommer omkring bidrar dessa livsmedel med sin beskärda del av fetter, vitaminer och mineraler, vilket deras kroppar behöver.

Det är bättre att de äter något än att de går med helt tomma magar.

Be dem att hjälpa dig att laga mat

Våra barn må vara små, men de älskar att vara vid vår sida medan vi lagar en måltid. Särskilt om det innebär att få kladda med ingredienserna.

Låt dina barn ta en aktiv roll i förberedelserna av vad de ska äta och, även om du försöker lära dem bättre sätt, uppmuntra dem att använda sina händer och känna på ingredienserna som ni förbereder tillsammans.

På detta sätt kommer de att förbättra sin aptit. I slutändan, även om de inte vill äta den färdiga rätten, ska du åtminstone känna tillfredsställelsen från att de provsmakade några bitar medan ni tillagade den.

Servera dem en varierad kost

När ett barn inte äter

Barn som inte äter bör erbjudas en mängd olika livsmedel. Gör dem färgglada, med vackra mönster och former som smiley-ansikten, båtar eller hus. Frukt och grönsaker är bra för dessa dekorationer.

Det viktiga är att försöka se vilka livsmedel de gillar, och hur de tycker om att de är tillagade.

Ge dem en sked och lämna dem ensamma

Sätt en haklapp på ditt barn och låt det träna eller åtminstone leka med maten på egen hand.

Vi vet att detta kan leda till katastrof utan att de klarar av att äta ens en munsbit. Vad vi hoppas på är att distraktionen och känslan av självständighet kan motivera dem att äta.

Tvinga dem aldrig att äta

Om dina barn äter lite till mellanmål och du märker att de inte vill ha mer mat, tvinga inte i dem mer. Detta kommer bara att göra situationen värre.

Servera mat separat

Ha olika rätter till hands med olika livsmedel som serveras separat.

Barn som inte vill äta kan bli överväldigade när de ser för många olika sorters livsmedel som serveras på samma tallrik. Det kan göra att de tappar aptiten.

Det är därför vi föreslår att du serverar ingredienserna var för sig. Låt oss säga att du ger barnet en gryta, och det bara äter två skedar. Sätt då grytan åt sidan och ge det lite ris.

Gör sedan samma sak igen: sätt riset åt sidan och ta fram grytan. Följ upp med en tallrik sallad… och så vidare.

Om ditt barn testar en eller två tuggor av varje maträtt, kan du känna dig nöjd med att det åt något.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.