Ge dina barn ett bra förhållande till mat

Ge dina barn ett bra förhållande till mat
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Huruvida dina barn har ett hälsosamt förhållande till mat eller ej beror mycket på hur du beter dig vid bordet. Det är mycket viktigt att du är medveten om vad dina barn lär sig av dig. De kommer att lära sig att måltiden är en trevlig stund om du gör den till det. Om du reagerar negativt varje gång dina barn inte äter, kan du ge dem ett dåligt förhållande till mat.

Under de första två åren av dina barns liv lär de sig att stå upp, , springa, prata och äta. Att äta betyder mer än att bara plocka upp mat med fingrarna eller med en sked. Att lära sig att äta innebär också att man utvecklar en smak för nya smaker och konsistenser. Detta är något som är viktigt och som grundas tidigt. Att man lär sig nödvändiga färdigheter för att äta en god middag och att ha ett bra förhållande till mat.

Att etablera hälsosamma matvanor under de två första åren av barns liv är ett slags “förebyggande medicin” för att undvika krävande matvanor och ovanor. Om barn har en positiv upplevelse när de börjar äta fast föda, har detta en stor inverkan när det kommer till vilka livsmedel de senare uppskattar eller ogillar.

De matvanor som etableras under barndomen (oavsett om de är sunda eller ej) kommer att påverka barn långt in i vuxenlivet.

Det är viktigt att arbeta med dessa vanor från det att barnen är mycket små. Detta eftersom det är lättare att införa ett hälsosamt förhållande till mat när ett barn är under 2 år än att göra det, till exempel, med en 8-åring. När barn blir äldre blir det svårare att införa goda matvanor. De kommer alltid att lära sig bäst genom att följa ditt exempel.

Hur man uppmuntrar ett bra förhållande till mat

Bebis matas med sked

Ändra på hur du tänker på mat

Du kanske förväntar dig att dina barn lätt lär sig att äta perfekt och att acceptera den mat du erbjuder. Men verkligheten är att du oundvikligen kommer att stöta på hinder som du måste övervinna.

Att äta är något som barn behöver lära sig och du måste visa dina barn hur man kan prova nya maträtter och smaker utan att tvinga dem att äta något som de inte vill ha. Detta kräver tålamod, uthållighet och mycket kärlek.

“Den mat du äter kan vara antingen den säkraste och mest kraftfulla formen av medicin eller den långsammaste formen av gift.”

Ann Wigmore

Erbjud mat vid många olika tidpunkter och på separata dagar

Spädbarn som äter fler än bara en frukt eller grönsak gör vanligtvis detta efter att de redan har blivit erbjudna maten och avvisat den minst 15 gånger.

Men efter att de avvisar den, har de inga negativa känslor. Istället ställer de bara ner maten och äter annat. Utan stress, nervositet eller skuldkänslor.

Detta uppmuntrar deras nyfikenhet och senare kan de smaka på maten och upptäcka att de gillar den. De behöver bara tid.

Erbjud en mängd olika livsmedel

Att erbjuda många olika livsmedel, smaker och konsistenser under de första två åren av dina barns liv, kommer att tillåta dem att börja prova dem och upptäcka att de är goda.

Bebisar kan avvisa mat till att börja med men så småningom kommer de att acceptera den. De kommer att ha sin egen smak och det kommer att finnas mat som de gillar mer än annan mat, precis som för vuxna.

Skapa en lugn och avslappnad miljö

Glad bebis vid skål

När det är dags att äta måste du lämna din stress och nervositet så långt bort från matbordet du bara kan. Ibland kommer barn vägra att äta bara för att de befinner sig i en spänd situation. Ångest och stress kommer att få dem att förlora sin aptit.

Familjemåltider är en tid att vara tillsammans, prata och knyta an till varandra, oavsett vad du äter eller vad ditt barn vägrar att äta.

Var en förebild

Var en förebild med ditt eget beteende. Visa att du tycker om mat i en trygg miljö. En miljö i vilken att äta betyder lycka och lugn. Du kommer att bli förvånad över hur dina barn kommer att börja acceptera nya maträtter snabbare. Det är en stor drivkraft för dem att kunna äta med sin familj.

Du kommer att kunna sluta oroa dig för om de äter för mycket eller för lite. Att äta som en familj kommer att vara kul för alla!

Med dessa tips och med mycket tålamod och kärlek kommer du se att familjemåltider inte längre kommer att kännas som tortyr. Ni kommer alla att njuta av måltiderna med familjen där era barn kan lära sig goda matvanor för livet.

Det är viktigt att barn får ett bra förhållande till mat tidigt för att kunna utveckla goda matvanor i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.