Zink i barnens näringsintag: vad du behöver veta

Ett tillräckligt zinkintag säkerställer differentiering av vita blodkroppar, vilket förbättrar immunfunktionen och förhindrar virussjukdomar hos barn. Upptäck mer om zink i barnens näringsintag.
Zink i barnens näringsintag: vad du behöver veta

Senaste uppdateringen: 05 november, 2021

Zink är en viktig mineral för människokroppen. Den tjänar flera funktioner i kroppen och det är viktigt att du säkerställer ett tillräckligt intag. Även om det inte är vanligt att drabbas av zinkbrist kan en sådan situation påverka människors hälsa, varmed zink är en obligatorisk del av barnens näringsintag.

Innan vi börjar måste vi vara tydliga om vikten av att säkerställa att nivåerna av mikronäringsämnen i människokroppen är optimala. De finns i nästan alla livsmedel och utför kritiska funktioner i samband med mänsklig fysiologi.

Betydelsen av zink i barnens näringsintag

Barn har ett omoget immunsystem som fortfarande utvecklas. Därför är det vanligt att de blir sjuka när de kommer i kontakt med sina skolkamrater. Du kan dock minimera denna risk genom att inkludera rätt mat i deras kost.

Olika matkällor av zink, inklusive lax, räkor, kött, ost, frön och baljväxter.

I synnerhet är zink ett element som har visat sig vara nyckeln till immunsystemets funktion. Enligt en studie i tidskriften Nutrients bidrar det till urskiljningen av vita blodkroppar, de som ansvarar för att bekämpa patogener.

Det är ett näringsämne som fungerar synergistiskt med C-vitamin, vilket också är nödvändigt för att skydda kroppen mot attacker av virus och bakterier. Om intaget av båda ämnena är optimalt minskar risken för att bli sjuk betydligt. Samtidigt blir virusinfektionernas varaktighet också kortare.

Zink för behandling av tarmproblem

En av de mest frekventa sjukdomarna hos barn, som är ännu farligare för spädbarn, är diarré. Detta problem kan leda till uttorkning, vilket ofta resulterar i sjukhusvistelser. Orsakerna till diarré kan vara olika, men det är ett villkor som du kan förebygga och hantera på rätt sätt.

Enligt forskning i The Cochrane Database of Systematic Reviews kan zinktillskott eller upprätthållande av adekvata nivåer av näringsämnet stoppa diarré och förhindra komplikationer. Uppenbarligen kommer vad det är som orsakar effekten att kräva fler studier, men näringsämnet kan trots det erbjuda en enkel hantering av problemet.

Det är därför viktigt att se till att det finns zink i kosten för att minska risken för att utveckla mag-tarmsjukdomar som kan äventyra barnets hälsa. Ett probiotiskt tillskott kan också hjälpa dem som är särskilt känsliga.

Var hittar man zink?

Det är möjligt att ta zink i tablettform, men det är inte det bästa sättet enligt specialister. Helst bör föräldrar introducera mat med ett högt innehåll av detta näringsämne för att säkerställa optimala nivåer.

I allmänhet har kött höga halter av zink. Både rött och vitt kött är en bra källa till mineralet. Detsamma gäller skaldjur och ägg. Dessutom innehåller de järn, ett annat grundläggande element för att säkerställa korrekta energinivåer hos barn.

Inom sektionen av zinkkällor av vegetabiliskt ursprung är det möjligt att hitta betydande mängder zink i frön, i vissa nötter som valnötter, i vetegroddar och i vissa baljväxter, såsom bönor.

I den meningen är det en bra idé att överväga en diet som är så varierad som möjligt, eftersom det finns många källor till zink som barn kan konsumera. Genom att bredda spektrumet av mat de äter blir det mycket svårt för ett zinkunderskott att uppstå. Dock kan tillskott med zink under vissa omständigheter vara fördelaktigt.

Källor till zink, inklusive fisk, räkor, kyckling, kött, nötter, frön och avokado.

Zink, en viktig mineral i barnens näringsintag

Som nämnts ovan är zink viktigt hos barn för att minska förekomsten av infektionssjukdomar. På så sätt utvecklas immunsystemet ordentligt och kroppen blir mindre sårbar för infektioner. På medellång sikt ger det en stor hälsofördel.

Dessutom kan den användas som ett komplement vid diarré för att stoppa problemet och förhindra en progression som kan leda till uttorkning. Förebyggande är bäst.

Slutligen, kom ihåg att zinkbrist, i samband med en varierad diet, är sällsynt. Tillskott med näringsämnet är vanligtvis inte nödvändigt om barn konsumerar mat av animaliskt ursprung regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286. doi: 10.3390/nu9121286. PMID: 29186856; PMCID: PMC5748737.
  • Lazzerini M, Wanzira H. Oral zinc for treating diarrhoea in children. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Dec 20;12(12):CD005436. doi: 10.1002/14651858.CD005436.pub5. PMID: 27996088; PMCID: PMC5450879.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.