Livsmedel för att motverka barndomsanemi

Hälsosamma nivåer av järn är avgörande för välmåendet. Här presenterar vi ett antal livsmedel som kan motverka barndomsanemi.
Livsmedel för att motverka barndomsanemi

Senaste uppdateringen: 05 juni, 2023

Anemi är en av de vanligaste blodsjukdomarna hos barn. Sjukdomen beror oftast på en diet med låg järnhalt, vilket orsakar trötthet, svaghet, huvudvärk och, i allvarliga fall, psykomotoriska och intellektuella störningar. Därför är det ytterst viktigt att inkludera livsmedel som kan motverka barndomsanemi i deras kost.

Fortsätt läsa för en lista över de bästa livsmedlen för att förebygga och behandla anemi hos barn. Näringsmässigt förebyggande av denna sjukdom är en garant för våra barns bättre hälsa och prestanda.

Vad är anemi?

Världshälsoorganisationen definierar anemi som ett tillstånd där hemoglobinhalten i blodet är under det normala vid en given ålder, för ett kön eller ett fysiologiskt tillstånd. Enligt denna organisation lider 25,4 % av förskolebarn och 47,4 % av skolbarn av denna sjukdom.

Hemoglobin är ett blodprotein som innehåller järn i sin struktur. Det bildar de röda blodkropparna som transporterar syre till olika vävnader i kroppen. När järnintaget är bristfälligt eller dåligt absorberat, faller hemoglobinet och näringsanemi uppstår.

Symtom

För att identifiera anemi hos barn bör vi vara uppmärksamma på följande tecken och symtom:

  • svaghet
  • trötthet eller konstant sömnighet
  • blekhet
  • irritabilitet

I mer allvarliga och kroniska fall kan andfåddhet, svullnad av händer och fötter, huvudvärk, yrsel, svimning och snabb hjärtfrekvens förekomma. Kognitiv funktionsnedsättning kan också uppstå med tiden.

Upptäck livsmedel som kan motverka barndomsanemi

Vissa livsmedel är utmärkta källor till järn, deras konsumtion bör ökas hos barn som lider av näringsanemi. Vi måste dock vara uppmärksamma på om det är absorberbart järn eller inte. Järnet kan vara i hem eller icke-hemform, beroende på dess ursprung. Så vad betyder detta?

  • Hemjärn: Detta ingår i hemgruppen hemoglobin och myoglobin och kan absorberas mellan 20 och 30 %. Det finns i livsmedel av animaliskt ursprung, med undantag av mjölk och ost från kor.
  • Icke-hemjärn: Det finns i form av salter eller som en del av molekyler som fångar det och endast 3 till 8 % absorberas. Det dominerar i grönsaker.

Det är också viktigt att veta hur man bör kombinera livsmedel för ett maximalt järnupptag. Medan kalcium minskar dess absorption så ökar vitamin C det avsevärt.

Vilka är de viktigaste källorna till järn?

Här följer en lista över livsmedel som är de viktigaste källorna till järn och därmed kan motverka barndomsanemi.

En ung flicka som äter fisk.
Trots deras höga värden av hemjärn är det viktigt att se till att barnen inte är allergiska mot fisk, eller att det är en fisksort med höga halter av tungmetaller. Innan du inkluderar dem som ett alternativ är det bäst att konsultera en barnläkare.

Fisk, blötdjur och kräftdjur

När det gäller fisk liknar järnvärdena de som hittas i vitt kött, mellan 1 och 2 %. Däremot kan konserverade sardiner nå nästan 4 milligram hemjärn.

Vissa blötdjur och kräftdjur är exceptionella som järnkälla. Enligt Spanish Nutrition Foundation ger musslor 24 milligram per 100 gram och ostron upp till 7 milligram. Dessutom överstiger sniglar 10 milligram och snäckor 4,5 milligram per 100 gram av de ätbara delarna av djuren.

Vitt och rött kött

Vitt kött som kalkon och kyckling innehåller mellan 1 och 2 milligram per 100 gram. Rött kött kan ha upp till 3 milligram. Även om det är sant att det inte är ett särskilt högt värde, innehåller vitt och rött kött järn av hemtyp, som absorberas i hög andel.

Inälvor

Inälvsmat anses vara utmärkta källor till järn. Kalvlever ger 7 milligram, medan njurarna ger 6 och hjärtat cirka 5 milligram per 100 gram. Dessa värden klarar av att täcka nästan tre fjärdedelar av barnens dagliga behov. Även om fläsklever, som ger 15 milligram per 100 gram kött, fördubblar kraven.

Baljväxter

Bland grönsaker anses baljväxter som linser, bönor, kikärter, ärtor och sojabönor vara de bästa källorna till järn. Deras värden varierar mellan 5 och 7 milligram per procent. Men som en artikel från 2020 avslöjar så begränsar närvaron av fenoler, såsom tanniner och fytinsyra, som bildar salter med flera mineraler, tillgången på järn för absorption.

Som tur är så kan vissa processer, såsom blötläggning, grodd och jäsning av fröna, aktivera vissa enzymer inne i säden som bryter bindningarna och frigör järnet. Samtidigt är det en bra idé att blötlägga spannmål och äta groddar eller grodda baljväxter för att förbättra järnupptaget vid anemi hos barn.

Gröna bladgrönsaker

Bland grönsakerna är de som ger mer järn i ökande ordning vattenkrasse, mangold och spenat. Värdena varierar från 2 till 4 milligram per 100 gram mat. Men i gröna blad finns det oxalater som förhindrar fullständig absorption. Till exempel finns fytinsyra i dessa grönsaker. Med detta i åtanke kan tillagning av bladen förbättra tillgången på mineraler.

Ett barn som äter nötter.
Mångsidiga livsmedel att förbereda och kombinera inkluderar nötter, eftersom de bland annat kan ätas råa, rostade eller i sallader, dressingar och kakor.

Nötter

Nötter är en utmärkt källa till proteiner, hälsosamma fetter, antioxidanter och mineraler. Bland de senare sticker järnvärdena ut, mellan 5 och 7 milligram per 100 gram.

Förutom deras näringsvärde älskar barn smaken, konsistensen och aromerna av nötter. De med högst järnhalt är pistagenötter (7 mg %), solrosfrön (6,4 mg %), pinjenötter (5,6 mg %), hasselnötter och mandel (båda 4 mg %).

Bryggerijäst

Jäst är en levande mikroorganism som används för att jäsa frukt och spannmål. Den innehåller en hög andel järn och når 20 milligram per 100 gram. Den används för att göra pizzor, bröd och andra fermenterade produkter. Den kan också användas för att berika vissa fruktdrycker, såser, krämer eller soppor.

Hur man drar nytta av järnet i maten

Enligt tidningen Farmacia Profesional kan biotillgängligheten av järn förbättras med några tips:

  • Öka konsumtionen av frukter rika på C-vitamin, såsom guava, jordgubbar, kiwi eller citrusfrukter. Framförallt när man äter baljväxter och grönsaker. C-vitamin ökar upptaget av järn.
  • Undvik produkter som hämmar dess absorption, såsom kaffe, te och choklad. Koffein och tein fångar järn och minskar dess absorption med 60 %. Av denna anledning bör de inte intas tillsammans med måltider.
  • Undvik mat som ger olösliga fibrer, såsom vetekli, fullkorn och fullkornsbröd och pasta, bland annat. Dessa fiber fångar också upp järn.
  • Konsumerar mejeriprodukter utanför de måltider som ger den högsta andelen järn.

Att öka järnintaget är nyckeln

När man står inför anemi hos barn är den första åtgärden att prata med en barnläkare och nutritionist för vägledning om mat. Det är avgörande att öka konsumtionen av livsmedel som är rika på biotillgängligt järn, såsom kött, lever, konserverade sardiner, nötter, baljväxter, blötdjur och kräftdjur, och som därmed kan motverka barndomsanemi. Inkludera dem i nya och attraktiva rätter för att göra dem frestande för barnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.