6 järnrika livsmedel för barn

Här berättar vi om ett antal järnrika livsmedel för barn så att du kan inkludera dem i deras kost.
6 järnrika livsmedel för barn
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 06 mars, 2023

Det är viktigt att veta vilka livsmedel som är rika på järn så att du kan inkludera dem i din familjs kost. Detta näringsämne är viktigt för människokroppen och ett underskott av mineralet kan generera anemi, vilket innebär en ineffektiv tillförsel av syre till cellerna och som följs av kronisk trötthet. Därför vill vi här berätta om ett antal järnrika livsmedel för barn.

Först bör du notera att järn i kosten i allmänhet absorberas dåligt. Det innebär att ett regelbundet intag är nödvändigt för att undvika brister. Även i samband med en korrekt diet kan du möta fall av anemi som måste korrigeras genom att administrera mineralet intravenöst.

Järnrika livsmedel för barn

Här följer ett antal järnrika livsmedel för barn så att du kan se till att de utgör en del av deras kost regelbundet.

1. Nötkött

Nötkött innehåller den bästa typen av järn som hittas i vår kost: hemjärn. Det finns i nästan alla livsmedel av animaliskt ursprung. Trots att dess absorptionsgrad är mycket högre än den för järn som hittas i grönsaker, så är den fortfarande mindre än 20 %.

Som en allmän regel är det alltid bäst att konsumera livsmedel med hög järnhalt tillsammans med andra som har en hög koncentration av C-vitamin. Detta element är kapabelt att förbättra tarmens absorption av mineralet, enligt en studie publicerad i tidskriften JAMA.

Ett barn som äter nötkött med en gaffel.
Nötkött innehåller hemjärn, så dess konsumtion är idealisk för att förebygga anemi. Det är också bäst att åtfölja nötkött med produkter som innehåller C-vitamin, till exempel apelsinjuice.

2. Grislever

Inälvor kännetecknas av att vara produkter med hög näringstäthet. Normalt ges de till barn med brist på mikronäringsämnen för att försöka åtgärda dessa problem. Deras organoleptiska egenskaper är dock inte tilltalande för alla, vilket kan vara en konditionerande faktor när man inkluderar dem i kosten.

3. Musslor

De flesta marina produkter innehåller också betydande doser av hemjärn. Bland dem sticker musslor och snäckor ut. Dessa kan inkluderas i barns kost regelbundet för att förbättra blodnivåerna av mineralet. Se dock upp för allergier och bakteriell kontaminering.

4. Ägg

Under många år var det veckovisa intaget av ägg begränsat på grund av dessa livsmedels förmodade påverkan på kolesterolnivåerna. Numera har det visat sig att deras konsumtion inte påverkar lipidprofilen negativt och inte heller innebär en risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Detta bevisas av forskning publicerad i tidskriften Nutrients.

Det bör också noteras att ägg är näringsmässigt täta livsmedel. De tillhandahåller proteiner av högt biologiskt värde, hälsosamma fetter, vitamin D och andra viktiga element för att garantera ett gott hälsotillstånd på medellång sikt.

5. Flingor

Det är vanligt att kommersiella flingor förstärks med viktiga mikronäringsämnen, som järn. Det är dock viktigt att noggrant observera märkningen innan du erbjuder dessa produkter till barn. Tänk på att det är vanligt att de innehåller alltför stora mängder enkla sockerarter, vilket försämrar deras näringsvärde.

Ett barn som äter flingor.
Flingor innehåller viktiga mikronäringsämnen för barns kost, men det är viktigt att kontrollera märkningen innan du köper produkten eftersom den kan innehålla stora mängder enkla sockerarter.

6. Havregrynsgröt

Havregryn är ett av de bästa spannmålen som finns. Den har en betydande mängd fiber av hög kvalitet. Dessutom är det bland de mer järnrika livsmeden för barn, så det kan införas i kosten för små för att undvika underskott av detta näringsämne. Den goda nyheten är att den är väldigt enkel att inkludera, och till låg kostnad.

Säkerställ tillgången på järnrika livsmedel i kosten för barn

Som du har sett är det avgörande att inkludera järnrika livsmedel barn. Detta förhindrar utvecklingen av anemi, en komplex sjukdom som orsakar ett antal livsstilsnedsättande symptom. Dessutom kan dess botande ta längre tid om mineralet inte appliceras intravenöst.

Det bör dock noteras att järnrika livsmedel för barn bör konsumeras med produkter som innehåller vitamin C. Detta för att förbättra absorptionen av detta järn. Annars kan det mesta komma att utsöndras genom avföringen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Li, N., Zhao, G., Wu, W., Zhang, M., Liu, W., Chen, Q., & Wang, X. (2020). The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA network open3(11), e2023644. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.23644
  • Blesso, C. N., & Fernandez, M. L. (2018). Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You?. Nutrients10(4), 426. https://doi.org/10.3390/nu10040426

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.