5 livsmedel som hjälper hjärnans utveckling hos barn

Yoghurt, äpplen, ägg och lax är några av de livsmedel som hjälper hjärnans utveckling. Läs mer i följande artikel!
5 livsmedel som hjälper hjärnans utveckling hos barn
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 24 januari, 2023

Under de tidiga stadierna av livet är det viktigt att inkludera livsmedel i kosten som kan bidra till att förbättra hjärnans utveckling hos ditt barn. Denna effekt uppnås tack vare deras koncentration av viktiga näringsämnen, som är nyckeln för tillväxt och för att säkerställa att fysiologiska funktioner utförs optimalt.

Man bör ta hänsyn till att kostvanorna hos yngre barn i hög grad avgör deras framtida hälsa. Av denna anledning är det avgörande att skapa en så balanserad och varierad kost som möjligt, med en övervägande del av färska livsmedel i motsats till ultrabearbetade livsmedel.

Mat för att främja hjärnans utveckling hos barn

Här följer vilka livsmedel som kan främja hjärnans utveckling hos unga barn. Kom dock ihåg att fram till den sjätte levnadsmånaden är det bäst att exklusivt erbjuda amning då möjligt. Bröstmjölken täcker alla krav i livets inledande faser.

1. Extra jungfruolivolja

Att inkludera extra jungfruolivolja i tillagningen av barnmat och barnrätter är avgörande när målet är att säkerställa hjärnans goda utveckling. Denna produkt innehåller omega-3-fettsyror. Dessa föreningar är viktiga för det centrala nervsystemet, enligt en studie publicerad i Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Nyttigast är oljan i sin råa form, till exempel på sallader eller till att doppa bröd. Vid upphettning, som vid stekning, tappar den några av sina välgörande egenskaper.

En mamma förbereder mat för sin lilla dotter med olivolja.
Extra jungfruolivolja innehåller omega-3-fettsyror och kan läggas till barnmat eller andra rätter, vilket gör den idealisk för hjärnans utveckling.

2. Naturell yoghurt

Yoghurt innehåller ett stort antal näringsämnen som är viktiga för hälsan. Bland dem sticker proteiner, kalcium och fettsyror ut. Detta livsmedel bidrar med ett antal positiva bakterier till tarmfloran.

Dessutom finns det bevisning för att det finns en mycket nära tvåvägskommunikation mellan tarmen och hjärnan. Av denna anledning är det viktigt att bibehålla korrekt bakterietäthet och mångfald i tarmen. Syftet är att säkerställa hjärnans goda utveckling och minska förekomsten av kroniska sjukdomar som påverkar nervsystemet.

3. ägg

Ägg är livsmedel med hög näringstäthet. De tillhandahåller inte bara proteiner och fetter utan innehåller också D-vitamin, ett näringsämne som normalt saknas hos en stor del av befolkningen. Detta är ett element som reglerar inflammation i den inre miljön och är involverat i produktionen av vissa hormoner.

Ägg ger också vitamin B12. Detta element spelar en roll på nervsystemnivå och är också ansvarig för att förhindra anemi kopplad till ineffektiv produktion av röda blodkroppar. Detta finns endast i livsmedel av animaliskt ursprung, så det är nödvändigt att säkerställa dess närvaro i kosten.

4. Äpplen

Äpplen är en källa till quercetin, ett element som hjälper till att stimulera hjärnans aktivitet och utveckling. Dessa frukter har fördelen av att vara en av de första livsmedel som kan erbjudas till spädbarn, eftersom de är lättsmälta och har en hög koncentration av vatten.

Det bästa man kan göra är att mosa dem och forma en puré. Ett bra alternativ är också att kombinera dem med andra frukter eller grönsaker för att erbjuda ett mer komplett näringsintag.

Färska äpplen och äppelmos.
De flesta små barn gillar äpplen, så de är en av hörnstenarna i deras kost. Det är bäst att erbjuda dem som puré och kombinera dem med andra frukter och grönsaker.

5. Lax

Lax är en av de fiskar som har flest omega-3-fettsyror. Som nämnts ovan är dessa näringsämnen viktiga för att säkerställa hjärnans korrekta utveckling och förhindra tillstånd som autism. Av denna anledning är det viktigt att säkerställa deras regelbundna konsumtion i kosten. Men när du introducerar lax i puréer är det viktigt att ta bort benen noggrant.

Inkludera mat som förbättrar hjärnans utveckling

Det är viktigt att optimera dina barns kost och inkludera mat som förbättrar hjärnans utveckling. Ovan nämnda livsmedel är sådana som inte bör saknas i en varierad och balanserad kost. Det finns dock många andra produkter som är fördelaktiga för deras hälsa, till exempel gröna bladgrönsaker.

Tänk också på att fram till det första levnadsårets ände (och gärna längre) är det rekommenderat att erbjuda bröstmjölk till dina barn. Denna produkt innehåller näringsämnen och bioaktiva komponenter som kan förbättra hälsan på medellång sikt samt hjälpa till att förhindra utvecklingen av sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martins, B. P., Bandarra, N. M., & Figueiredo-Braga, M. (2020). The role of marine omega-3 in human neurodevelopment, including Autism Spectrum Disorders and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder – a review. Critical reviews in food science and nutrition60(9), 1431–1446. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1573800
  • Wang, H. X., & Wang, Y. P. (2016). Gut Microbiota-brain Axis. Chinese medical journal129(19), 2373–2380. https://doi.org/10.4103/0366-6999.190667

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.