7 goda och vitaminrika juicer för barn

Naturliga, vitaminrika juicer är ett utmärkt komplement till din kost, särskilt om de inte har tillsatt socker eller andra sötningsmedel.
7 goda och vitaminrika juicer för barn

Senaste uppdateringen: 08 april, 2019

Vitaminrika juicer ger ditt barn energi på ett mycket bra sätt. Förutom att ge dem näringsämnen kan naturliga juicer förbättra deras immunförsvar, bekämpa förstoppning och hjälpa deras kropp att ta till sig andra livsmedel.

Experter rekommenderar att du själv gör vitaminrika juicer för barn på färska, mogna och säsongsbetonade frukter och att du kombinerar dem för att få fram olika smaker.

När du gör dem, bör du undvika att tunna ut dem med vatten eftersom de kommer att förlora och späda ut vitaminerna. Dessutom bör du inte sätta till socker eftersom ditt barn inte kommer att vänja sig vid fruktens sanna smak.

Fördelar med vitaminrika juicer

Genom att förbereda 100% naturliga fruktjuicer tar du vara på en mängd olika näringsämnen. De är fettfria och rika på vitaminerna A, B och C. De har också mineraler och spårämnen som är viktiga för ditt barns tillväxt. Genom att regelbundet konsumera vitaminrika juicer, kommer ditt barn att vara mer mottagliga för andra smaker.

Dessa juicer påverkar vanligtvis inte barnets vikt. De innehåller dock kalorier (precis som alla livsmedel) och bör ges med måtta. Genom att ge ditt barn kalorier kommer hans ämnesomsättning att öka, och då kommer han eller hon att öka sin fysiska aktivitet.

Naturlig juice och motion är den perfekta kombinationen för att hjälpa ditt barn att växa (samtidigt som man följer en balanserad diet).

Två flickor dricker juice


7 vitaminrika juicer för barn

1. Morot, äpple och apelsin

Denna juice är utmärkt för att hålla ditt barn starkt och friskt genom att ge dem en bra boost med näringsämnen. Du kan göra den på färska frukter och då är den bra för årstider med varmt väder. Ingredienserna du ska använda är: 2 morötter, 1 äpple, 2 apelsiner och 1 matsked socker.

Tvätta och skala först moroten. För äpplet kan du lämna skalet på (det har ett högt vitamininnehåll) eller skala det med. Skär sedan ingredienserna i små kuber.

Tillsätt därefter apelsinen och lägg ner den i en mixer tillsammans med morötter och äpple. Slutligen, mixa allt till en slät smoothie. Om den är för tjockt kan du späda med mer apelsinjuice.

2. Banan och isbitar

Ingredienserna är 2 dl mjölk, 1 dl mjölkpulver, 1 skalad mogen banan och isbitar. Placera alla ingredienserna i en mixer och mixa tills du har en slät smoothie.

3. Jordgubbar och kokosnöt

Allt du behöver är: 2,5 dl mjölk, 2 dl jordgubbar, 1 tesked riven kokosnöt och 5 droppar kokosnötsextrakt. Att göra den är enkelt!

Mixa alla ingredienser tills de blandas väl. Denna smoothie är mycket bra för dina barn när de känner sig trötta eller mer energi.

4. Banan och apelsin

För denna juice behöver du: 1 skalad apelsin (skuren i 4 delar), 1 skalad mogen banan, honung att söta med (om det behövs) och isbitar. Placera först alla frukter skurna i mindre bitar i mixern. Mixa sedan på medelhastighet.

Tillsätt isbitar och blanda på låg hastighet tills du har en tjock juice. Nu är det dags att servera. Denna dryck är speciellt bra för att stärka ditt barns immunförsvar.

barn ligger på marken framför en pool och dricker grön juice


5. Jordgubbar och persika

Du behöver 2 persikor utan kärnor (halverade) och 8 jordgubbar. Lägg persikorna och jordgubbarna i mixern en i taget och mixa. Servera denna juice med is om du vill.

6. Kokosnöt och banan

För denna juice behöver du: 1 kopp lättmjölk, 1 banan, 1/8 kokosnöt (skuren i små bitar, utan skalet) och 5 mandlar. Börja med att skala bananen och lägg ner den i mixern tillsammans med kokosnöten.

Sedan tillsätt mandel och mjölk till blandningen. Mixa sedan allt på hög hastighet. Pudra gärna med kanel om du vill innan serveringen.

Denna juice är rik på kalcium, kalium, A-, C- och E-vitaminer, fiber, järn och folsyra som ökar lärandet och minnet hos barn. Dessutom är den mycket bra för ditt barns tillväxt och energi. Servera den också för att eliminera tarmparasiter.

7. Mango och äpple

Denna juice kräver följande ingredienser: 100 gram mango, 200 gram äpple, 125 gram gurka och så isbitar. Tvätta och skala gurka. Tvätta sedan äpplet och ta bort kärnhuset. Skala sedan av skalet på mangon och ta ut kärnan.

Lägg mangoskivorna, gurkan och äpplet i mixern. Mixa sedan väl. Servera den sedan med is.

Du kan variera dessa vitaminrika juicer för dina barn, göra en ny för dem varje dag.

På så sätt blir ditt barn inte trött på samma smak och du kommer att ge kroppen ett stort antal frukter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadnes LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality- a systematic review and dose resonse meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.