Anemi hos spädbarn: Orsaker, manifestationer och behandling

Anemi hos spädbarn kan uppstå av flera orsaker. Genom att känna till orsakerna kan vi hitta rätt behandlingsmetod.
Anemi hos spädbarn: Orsaker, manifestationer och behandling

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2020

Anemi är en minskning av antalet röda blodkroppar i blodet. Med andra ord är det när hemoglobinnivåerna – det rödfärgade proteinet som transporterar syre – ligger under det normala. När anemi uppstår hos spädbarn kräver det speciella åtgärder.

Orsakerna till anemi hos spädbarn

Enligt information från den argentinska pediatriska föreningen så finns det “olika typer av anemi, men den vanligaste, särskilt hos barn, kallas järnbristanemi eller anemi på grund av brist på järn. Den orsakas vanligtvis av en diet som saknar animaliska och vegetabiliska proteiner: rött och vitt kött, gröna bladgrönsaker och baljväxter.”

Enligt samma källa finns det perioder i livet när människor är mer känsliga för att drabbas av anemi. Dessa inkluderar det första levnadsåret, tonåren och graviditeter. I allmänhet är anemi resultatet av en snabb nedbrytning av röda blodkroppar eller en större blodförlust. Det kan även vara fallet att en persons benmärg inte producerar tillräckligt med röda erytrocyter (röda blodkroppar).

Anemi hos spädbarn: orolig mamma håller gråtande baby
för tidigt födda barn

Kom ihåg

Det är viktigt att veta att anemi hos spädbarn är ett allvarligt problem som kan sätta barnets utveckling och liv i fara. Detsamma gäller för odiagnostiserad järnbrist även senare i livet. Båda kan påverka ett barns hjärnaktivitet och kognitiva förmåga. Detta inkluderar språkutveckling, motorisk utveckling och samordning.

Vi skriver inte detta för att sprida rädsla eller paranoia. Det är dock viktigt att prata med ditt barns läkare för att förhindra anemi hos spädbarn.

Behandling av anemi hos spädbarn

När en läkare har fastställt att orsaken till anemin är järnbrist består behandlingen av att administrera järntillskott. Detta kan vara i form av droppar, flytande medicin eller tabletter, efter vad som passar patienten bäst. En barnläkare kommer att skriva ut rätt dos och behandlingens varaktighet för varje patient. Vanligtvis tar behandlingen minst tre månader.

Föräldrar bör aldrig ge sina barn medicinering – i detta fall järntillskott – utan att först rådgöra med en barnläkare. Därför är järntillskott inte tillgängliga utan en läkares recept. Dessutom bör du följa upp behandlingen med ditt barns läkare regelbundet under hela förloppet.

Anemi hos spädbarn: baby får medicin

Vad är det bästa sättet att förebygga anemi hos spädbarn?

Det är viktigt att konsultera en läkare för att förebygga anemi. Samtidigt är det viktigt att ha följande i åtanke:

  • Ge rätt näring, som bröstmjölk och järn i form av droppar varje dag. Läkare rekommenderar ofta tillskott av  A-, D- och C-vitamin.
  • När man introducerar fast föda bör man vänja barnet vid en kost som innehåller livsmedel som är rika på järn. Detta kan vara i form av välkokt rött kött eller grönsaker som spenat, broccoli och linser. Beroende på barnets ålder bör man vara försiktig med hela linser för att undvika risken för kvävning.
  • Kom ihåg att konsumtion av citrusfrukter och andra C-vitaminrika livsmedel gynnar absorptionen av järn. Man kan servera järnberikad mjölk – även om det inte är tillräckligt på egen hand – för det kan hjälpa till att förebygga anemi hos småbarn.
Detta kanske intresserar dig
Vikten av järn i en bebis kost
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Vikten av järn i en bebis kost

Att ha järn i en bebis kost är väldigt viktigt, i huvudsak för att det förebygger sjukdomar som anemi – ett av de vanligaste problemen i tillväxtfa...
Innehållet hos Att vara mamma är endast skrivet i utbildande och informativt syfte. Det kan under inga omständigheter ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.