3 brödfria mellanmål för barn

Det är möjligt att förbereda brödfria mellanmål för barn som innehåller få ingredienser men är väldigt näringsrika.
3 brödfria mellanmål för barn
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 02 april, 2023

För dina små kan du förbereda brödfria mellanmål som ger dem en betydande mängd viktiga näringsämnen. Dessa mellanmål är hälsosamma och bidrar till att upprätthålla ett gott hälsotillstånd, så länge de ingår i en varierad och balanserad kost.

Innan vi börjar måste vi betona att nyttiga mellanmål utgör en viktig del av aktiva barns näringsintag. Vi tenderar dock att inkludera en stor mängd ultrabearbetade livsmedel av dålig kvalitet i våra barns tilltugg och mellanmål. Dessa livsmedel kännetecknas av att de innehåller en stor mängd enkla sockerarter, och i Sverige till och med transfetter, vilket ökar nivåerna av inflammation i den inre miljön.

Här kommer vi att visa ett antal goda alternativ på brödfria mellanmål för barn som du kan förbereda på kort tid. På så sätt optimerar du näringsintaget hos de små och säkerställer den goda kvaliteten på deras kost.

1. Röd hummus

En person som doppar en morot i hummus.

Ingredienser

  • 100 g torkade röda linser
  • 250 ml vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 15 ml tahini
  • 2,5 ml spiskummin
  • 15 ml citronsaft
  • 15 ml olivolja
  • Salt

Instruktioner

  1. Koka linserna i saltat vatten i cirka 15 minuter, tills de är mjuka.
  2. Låt svalna och mosa med alla ingredienser till en tjock deg.
  3. Späd med vatten tills en önskad konsistens uppstår.
  4. När det är dags att servera rekommenderar vi att du skär några grönsaksstavar för att dippa.

Varför göra det här receptet?

Hummus erbjuder en hög mängd fibrer. Vi pratar om ett ämne som har visat sig vara avgörande för att ta hand om tarmens funktion. Dessutom fungerar det som ett energiskt substrat för bakterierna som lever i tarmen och tillåter bildandet av kortkedjiga fettsyror med stor antiinflammatorisk kraft.

2. Mumsbitar av äpple och jordnötssmör

Äppelklyftor med jordnötssmör.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Kärna ur äpplet och skär det i tjocka skivor.
  2. Bred jordnötssmör på dem.
  3. Toppa med kanel, russin och kokos.
  4. Toppa med ytterligare en äppelskiva för att avsluta mumsbiten.

Varför göra det här receptet?

Jordnötssmör ger energi, men också en betydande mängd kvalitetsnäringsämnen. Det hjälper även till att täcka det dagliga proteinbehovet som är nyckelelement i ditt barns utveckling. Faktum är att ett intag av mer än 1,2 gram protein per kilo kroppsvikt och dag är nödvändigt vid regelbunden fysisk aktivitet. Detta enligt forskning publicerad i Journal of the International Society of Sports Nutrition.

3. Kakor med mandel och choklad

Nötiga chokladkakor är brödfria mellanmål de med.

Ingredienser

  • 2 bruna riskakor
  • 2 matskedar hackad rostad mandel
  • En nypa salt
  • 1 matsked rissirap
  • 40 gram mörk choklad
  • 1 matsked mandelsmör

Instruktioner

  1. Smula riskakorna med händerna.
  2. Blanda med mandeln och en nypa salt.
  3. Häll rissirap, choklad och mandelsmör i en liten kastrull. Värm sedan på låg värme tills alla ingredienser är väl integrerade.
  4. Kombinera de torra ingredienserna med de våta.
  5. Häll allt i en plastbehållare eller plåt klädd med bakplåtspapper och jämna till.
  6. Låt svalna i en timme och skär sedan upp det i kakor. De är redo att ätas!

Varför göra det här receptet?

Alternativen med energikakor som erbjuds i snabbköpet innehåller ofta en överdriven mängd tillsatt socker. Du har dock möjlighet att förbereda dem hemma och kontrollera vilka ingredienser som används. På så sätt kan du skapa en slutprodukt av hög kvalitet.

Förbered brödfria mellanmål för barn

Som du har sett är det lätt att förbereda olika alternativ av brödfria mellanmål för barn och på så sätt uppnå ett tillräckligt näringsintag. Det är viktigt att du undviker produkter med tillsatser eller transfetter eftersom de kan påverka den normala funktionen hos små barns ämnesomsättning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:20. Published 2017 Jun 20. doi:10.1186/s12970-017-0177-8

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.