Fördelarna med mejeriprodukter för barns tandhälsa

Idag vill vi prata om fördelarna med mejeriprodukter när det kommer till barns tandhälsa. Fortsätt läsa för att lära dig mer!
Fördelarna med mejeriprodukter för barns tandhälsa
Vanesa Evangelina Buffa

Granskad och godkänd av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 18 februari, 2023

Näringsintaget under barndomen påverkar många aspekter av vår tillväxt och utveckling. I den här artikeln kommer vi att berätta om fördelarna med mejeriprodukter för barns tandhälsa.

En varierad, balanserad, näringsrik och hälsosam kost gynnar en korrekt utveckling av strukturerna i munnen och minskar risken att drabbas av sjukdomar. Att integrera alla livsmedelsgrupper är ett sätt att garantera de näringsämnen som ditt barns kropp behöver för att växa ordentligt.

Fortsätt läsa och upptäck fördelarna med mejeriprodukter på tandhälsan.

Mejeriprodukter och barns tandhälsa

Mjölk och dess derivat, såsom yoghurt, smör, ost och grädde, utgör en av de viktigaste livsmedelsgrupperna som är nödvändiga för barns näring. Att införliva dem på en daglig basis är nyckeln för korrekt utveckling och tillväxt.

Mejeriprodukter är rika på vitaminer och kalcium. Detta sista näringsämne spelar en grundläggande roll i bildandet av starka och friska ben och tänder. Om det finns en brist på detta ämne under tillväxtstadiet kommer det inte att vara möjligt att kompensera för underskottet i framtiden.

Ett barn äter yoghurt.
Yoghurt är ett bra sätt att erbjuda mejeriprodukter.

Kalcium är viktigt för friska tänder

Ett glas mjölk med ett innehåll på 220 ml låter dig nå 28 % av det dagliga rekommenderade kalciumintaget. Även om kalcium också kan införlivas genom andra livsmedel, såsom baljväxter, gröna bladgrönsaker och nötter, är mejeriprodukter den bästa källan till kalcium på grund av dess möjlighet att metaboliseras.

Därmed är kalciumintaget av mejeriprodukter en av de främsta fördelarna med mejeriprodukter för barns tandhälsa. Om käkbenen och tänderna har tillräckligt med detta näringsämne kommer de att kunna växa och utvecklas ordentligt.

Men mejeriprodukter har också andra komponenter som gör dem till livsmedel som kan skydda tänderna mot karies. Till exempel innehåller vissa produkter för dental användning kasein och drar fördel av dess förebyggande verkan mot mineralförlust och dess återbyggande effekter. Några av dessa komponenter är följande:

  • Fosfor
  • Fetter
  • Antibakteriella ämnen
  • Proteiner
  • Kasein

Yoghurt ger stora fördelar

Förutom alla fördelar som mjölk ger så har yoghurt ett antal extra effekter på grund av dess probiotika. Närvaron av bakteriekolonier i dess sammansättning är associerad med minskningen av Streptococcus mutans i munnen, som är de mikroorganismer som är ansvariga för karies.

Dessa fördelaktiga stammar stör den mikrobiella obalansen och kan hjälpa till att minska karies, tandlossning, dålig andedräkt och candidiasis.

Dessutom är yoghurt ett bekvämt och tillgängligt sätt för barn att konsumera mejeriprodukter, särskilt de som ogillar smaken av mjölk. Det finns olika smaker och sätt att konsumera den. Det kan vara ett utmärkt och hälsosamt alternativ som efterrätt

Effekterna av mejeriprodukter på barns tandhälsa

Vi har redan berättat om vikten av mejeriprodukter för barns tandhälsa. Nedan kommer vi att förklara de mest kända fördelarna med som dessa livsmedel har för munhälsan:

  • Starkare tänder: Kalcium och fosfor främjar bildandet av ben- och tandstruktur av god kvalitet. Dessutom säkerställer vitamin A och D tillgången och korrekta nivåer av dessa näringsämnen under tillväxtstadiet.
  • Friskt tandkött: Vitaminerna som finns i mejeriprodukter förbättrar hälsan hos munslemhinnorna. Probiotika som finns i yoghurt förbättrar immunförsvaret och förhindrar tandköttsinflammation och parodontit.
  • Vätskeintag: På grund av deras höga vattenhalt är mjölk eller yoghurt ett hälsosamt sätt att införliva vätska i kroppen.
En ung flicka som dricker mjölk och ler.
Mjölkkonsumtion i barndomen hjälper till att stärka tänderna, bibehålla friskt tandkött och förhindra karies.

Fler skäl att ge mejeriprodukter till barn

Enligt American Association of Pediatrics bör små barn konsumera mellan 2 och 3 portioner av mejeriprodukter per dag. Detta inkluderar mjölk, yoghurt, ost, grädde och smör. Dessutom har mjölkprodukter skyddande egenskaper för munnen, så de är livsmedel som hjälper till att förhindra hål i tänderna.

Det finns fler fördelar med mejeriprodukter hos barn när det gäller den övergripande hälsan hos de små, som följande:

  • Förbättrad fysisk kondition under vuxen ålder: Barn som dricker mjölk regelbundet kommer att vara i bättre form. De kommer också att vara mindre benägna att drabbas av benfrakturer eller utveckla osteoporos i hög ålder.
  • De hjälper barn att sova bättre: Ett varmt glas mjölk, utan socker eller andra tillsatser, innan de går och lägger sig hjälper barn att lindra stress och slappna av i musklerna. Efteråt bör de borsta tänderna men då är din lilla redo att somna mycket lättare.
  • Mejeriprodukter ökar energin: Kolhydraterna i mjölk ger barns kroppar mycket av den energi de behöver för sina dagliga aktiviteter.
  • Starkare muskler: Mjölkprodukter bidrar till att öka muskelmassan.
  • De minskar kardiovaskulära problem: Mejeriprodukter förbättrar metabolismen av lipider, särskilt animaliska fetter som finns i kosten. Detta minskar risken att drabbas av arteriell hypertoni, hyperkolesterolemi och hjärt-kärlsjukdomar.
  • De kontrollerar vikten: Kalcium i mejeriprodukter hjälper till att kontrollera kroppsfettet och hjälper till att hålla vikten.

Mejeriprodukter i barns kost

Barns kost är en mycket viktig faktor när det kommer till deras hälsa. Att ha ett varierat, balanserat, tillräckligt och hälsosamt näringsintag möjliggör adekvat tillväxt och utveckling.

Som vi har berättat är mejeriprodukter en livsmedelsgrupp av stor betydelse för den allmänna hälsan och framför allt för tandhälsan. Att förse barn med tillräckliga mängder mjölk och dess derivat kommer att gynna deras välbefinnande och förbättra tillståndet i munnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rovira, R. F. (2015). La leche y los productos lácteos: fuentes dietéticas de calcio. Nutrición Hospitalaria31(2), 1-9.
  • Wolf, I. V., & Perotti, M. C. (2020). Los productos lácteos y su rol en la salud bucal.
  • Valencia, J. D. J. C. (2012). Uso de los derivados de la caseína en los procedimientos de remineralización. Revista adm69(4), 191-199.
  • Caro, T. R., & Echevarría, G. M. G. (2014). Efecto del consumo diario de un yogurt con cepas probióticas sobre niveles salivales de streptococcus mutans en preescolares. Revista Científica Visión Dental17(1), 175-185.
  • Lucio, I., & Tatiana, M. (2021). Revisión sistemática del uso de probióticos en la prevención de caries dental.
  • Zalba Elizari, J. I., & Flichy-Fernández, A. J. (2013). Empleo de probióticos en odontología. Nutrición Hospitalaria28, 49-50.
  • Pérez Luyo, A. (2008). Probióticos: una nueva alternativa en la prevención de la caries dental?. Rev. estomatol. Hered, 65-68.
  • Lilian, V. P. (2022, January). Los probioticos, prebioticos y simbioticos en la salud bucal. In X Simposio Visión Salud Bucal y IX Taller sobre el Cáncer Bucal 2021.
  • González Sanz, Á. M., González Nieto, B. A., & González Nieto, E. (2013). Salud dental: relación entre la caries dental y el consumo de alimentos. Nutrición hospitalaria28, 64-71.
  • Fernandez, A., Sosa, P., Setton, D., Virginia, D., Fabeiro, D. M., Maria, D., & Hernandez, D. J. (2011). Calcio y nutrición. Sociedad Argentina de Pediatría, 1-19.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.