Vad kan man göra åt dålig andedräkt under graviditeten?

Många kvinnor lider av dålig andedräkt under graviditeten. Här berättar vi om orsakerna och vad du kan göra om det här problemet uppstår.
Vad kan man göra åt dålig andedräkt under graviditeten?
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 15 november, 2022

Att ha dålig andedräkt under graviditeten är ett typiskt obehag som kan uppkomma och flera faktorer bidrar till det. Bland dem finns de fysiologiska och adaptiva förändringarna som sker under en pågående graviditet.

Här kommer vi att förklara varför det händer och vad du kan göra för att kontrollera detta orala tillstånd.

Dålig andedräkt

Dålig andedräkt, även känt som halitos, är den obehagliga lukt som kommer ut ur munnen. Detta problem kan drabba vem som helst, men det är något särskilt vanligt under graviditeten.

För det mesta kommer denna obehagliga lukt från själva munhålan, antingen på grund av verkan av bakterierna som lever där eller på grund av en minskning av salivproduktionen.

Under natten minskar det normala salivflödet och detta gynnar spridningen av de bakterier som orsakar dålig andedräkt. Denna typ av halitos försvinner vanligtvis ganska snart efter uppvaknandet, efter att ha ätit något eller borstat tänderna.

I andra fall uppstår halitos som en konsekvens av de hormonella förändringarna under graviditeten som påverkar de normala förhållandena i munnen. Och även om det är ett ofarligt tillstånd, kan det vara väldigt pinsamt för gravida kvinnor.

Symtom på dålig andedräkt under graviditeten

Många gravida kvinnor med halitos kanske inte är helt medvetna om problemet. Även om det inte uppfattas genom luktsinnet kan dålig andedräkt visa sig genom andra symptom:

  • En dålig smak i munnen
  • En ihållande bitter smak
  • Torr mun
  • Närvaron av en tjock vit beläggning på ytan av tungan
  • Halsbesvär
  • Ansamling av bakteriellt plack på tandytor
  • Tandsten
  • Karies
  • Ett svullet och blödande tandkött

Om en gravid kvinna upptäcker några av dessa symptom är det bäst att gå till en betrodd tandläkare för att få hjälp.

En kvinna med blödande tandkött.

Orsakerna till dålig andedräkt under graviditeten

Som vi redan nämnt kan de förändringar som sker under graviditeten vara orsaken till dålig andedräkt.

Hormonella förändringar

Svängningarna i moderns hormonella nivåer gynnar barnets tillväxt och utveckling, men de påverkar hela den gravida kvinnans kropp, inklusive hennes munhåla.

Östrogener och progesteron gynnar spridningen av mikroorganismer och ackumuleringen av bakteriell plack på tänderna. Om det inte tas bort ordentligt genom tandhygien kan det orsaka en obehaglig lukt i munnen, förutom andra komplikationer i munhälsan.

Uttorkning

Konsumtionen av vatten under graviditeten är avgörande, eftersom otillräcklig hydrering kan orsaka hälsoproblem hos både modern och fostret.

Bristen på saliv i munnen, känd som xerostomi, gynnar ackumulering av matrester och bakteriell fermentering av desamma. Att därför hålla en munhåla fuktig och med ett bra salivflöde gör att dålig lukt kan undvikas.

Illamående och kräkningar

Illamående, kräkningar och långsam matsmältning är ganska vanliga symtom bland gravida kvinnor. Återflödet av osmält mat och magsyror orsakar också dålig andedräkt.

Trots det obehag och de kväljningar som borstning kan orsaka under detta skede så är det viktigt för gravida kvinnor att inte försumma sin munhygien. Att rengöra munnen efter kräkningar hjälper till med att ta bort bakterier, surhet och lukt.

Diet

Konsumtionen av vissa livsmedel, såsom vitlök, lök eller kaffe, gynnar detta obehagliga symptom. I dessa fall är dock den dåliga andedräkten vanligtvis tillfällig och försvinner efter några timmar.

Under graviditeten är det vanligt att kvinnor ändrar sina matvanor och längtar efter ohälsosam mat. Att upprätthålla en diet rik på socker eller att äta för ofta gynnar en ansamling av bakteriellt plack, halitos och karies.

Munproblem

Under graviditeten orsakar ökat blodflöde i tandköttet att det sväller, blöder och gör ont. Detta tillstånd är känt som gingivit och är också förknippat med dålig andedräkt under graviditeten.

Det är viktigt att inte försumma tandborstning trots obehaget, eftersom ansamling av tandsten och utvecklingen till parodontit kan förvärra den obehagliga munlukten.

Dålig munhygien, muntorrhet och ohälsosamma matvanor ökar risken för karies. I sin tur gynnar de avancerade stadierna av denna sjukdom ackumuleringen av matrester i tandhålen och leder till orala infektioner.

Medicinska tillstånd

Det finns några systemiska sjukdomar som orsakar dålig andedräkt eller en karakteristisk munlukt. Diabetes, halsinfektioner, bihåleinflammation, luftvägsproblem och sjukdomar i matsmältningssystemet är några exempel på dem.

Det är viktigt att vara uppmärksam på lukten från munnen och rådfråga din obstetriker om du märker någon betydande förändring i den under detta skede.

Tips för att undvika dålig andedräkt under graviditeten

En gravid kvinna borstar sina tänder.

Som du har sett är dålig andedräkt ett ganska vanligt symptom under graviditeten. Det finns dock flera metoder för att hålla munnen frisk och på så sätt minska den dåliga lukten.

Här är några tips för att undvika dålig andedräkt under graviditeten :

  • Upprätthåll korrekt munhygien: Borsta tänderna och tungan korrekt med fluortandkräm, tandtråd och alkoholfritt munvatten.
  • Säkerställ en hälsosam kost: Ät en hälsosam och varierad kost som komplement till en hälsosam graviditet. Undvik sockerhaltiga eller sura livsmedel, och de med stark lukt.
  • Drick vatten ofta: Upprätthåll ett tillräckligt tillstånd av hydrering för att förebygga sjukdomar. Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten utan kolsyra varje dag och undvika sockerhaltiga drycker eller läsk.
  • Närvara vid alla tandläkarbesök: Besök tandläkaren regelbundet under graviditeten för att tidigt upptäcka och behandla eventuella problem. Helst ska du besöka tandläkaren en gång per trimester, samt såklart vid nödfall.

En dålig lukt i munnen under graviditeten kan vara en av de många normala förändringarna i detta skede. Det är dock ett ganska pinsamt symptom som kan förebyggas och förbättras med korrekt tandvård.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Castillo, V. W. (2018). PREVALENCIA DE GINGIVITIS EN EL PRIMER TRIMESTRE DEL EMBARAZO (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).
  • Barba, L., & Valerio, I. (2020). Halitosis: Principios básicos sobre su origen y tratamiento Revisión narrativa. Odovtos International Journal of Dental Sciences22(1), 47-59.
  • Cordero, M. J. A., Leon-Rios, X. A., Rivero-Blanco, T., Rodriguez-Blanque, R., Expósito-Ruiz, M., & Gil-Montoya, J. A. (2019). Calidad de vida durante el embarazo y su influencia en la salud bucal: una revisión sistemática. Journal of Oral Research8(1), 74-81.
  • Zambrano Arteaga, C. A. (2021). Enfoque multidisciplinario de la halitosis dental (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Hechavarría Martínez, B. O., Ramón Jiménez, R., & Méndez Nápoles, Y. (2014). Repercusión social de la halitosis. MediSan18(10), 1460-1466.
  • Merchán Baque, A. V. (2019). Conocimiento en prevención de la salud oral materno infantil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología.).
  • Codinach, M. M., & Salas, E. J. (2014). Halitosis: Diagnóstico y tratamiento. Avances en odontoestomatología30(3), 155-160.
  • Velásquez Gimón, M. E., & González Blanco, O. (2006). La Halitosis: Definición, clasificación y factores etiológicos. Acta odontológica venezolana44(2), 240-244.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.