Hål i tänderna och hur man förebygger dem

Att lära sig äta hälsosamt och ha en bra rutin för tandhygien från en tidig ålder är nyckeln till att förebygga många infektioner och allvarliga komplikationer relaterade till hål i tänderna.
Hål i tänderna och hur man förebygger dem
Sara Viruega Encinas

Skriven och verifierad av farmaceuten Sara Viruega Encinas.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hål i tänderna är ett vanligt hälsoproblem. De drabbar både barn och vuxna, och de kan vara ganska allvarliga. De gör ont, är en källa till infektion och kan till och med förstöra tänderna helt. Här pratar vi mer i detalj om vad hål i tänderna är och vad du kan göra för att förhindra dem hos dina barn.

Vad är hål i tänderna och varför får man dem?

Hål i tänderna är infektioner i tänderna orsakade av mikroorganismer som tillhör den vanliga bakteriefloran i våra munnar. Detta inkluderar bland annat Streptococcus mutans. Bakterierna som kan producera hål i tänderna kallas kariogena bakterier.

Dessa bakterier äter det socker som finns i munnen och producerar då syror. I sin tur påverkar dessa syror emaljen på våra tänder och förstör lite i taget de djupaste skikten på våra tänder. Denna process – kallad demineralisering – är ursprunget till hål i tänderna.

Men våra kroppar har också sina egna försvarsmekanismer. Saliv, till exempel, har flera syften. Ett syfte är att remineralisera emaljen på våra tänder och förhindra att hål uppstår. Detsamma gäller för fluor, som våra kroppar kan använda för att stärka ytan på våra tänder.

I de inledande stadierna uppvisar ett begynnande hål vanligtvis inga symtom alls. Men med tiden orsakar de smärta, är en källa till infektion och förstör tänderna helt. Det kan även påverka angränsande tänder. Därför är det viktigt att behandla håligheter så snart som möjligt för att undvika allvarligare komplikationer.

Den vanligaste platsen för hål är i molarerna, eftersom dessa tänder har en mer oregelbunden yta. Dock kan man få hål i tänderna i vilken tand som helst. Hål i tänderna från att dricka ur nappflaska är en viss typ av hål som vanligen påverkar de övre framtänderna.

Hur kan man förhindra hål i tänderna?

För att förhindra hål i tänderna är det viktigt att vidta åtgärder på flera fronter:

Äta nyttigt:

  • Minska intaget av sockerhaltiga livsmedel såväl som sockerhaltiga drycker och klibbiga livsmedel som stannar kvar länge på tänderna.
  • Att äta socker mellan måltiderna är ännu mer riskfyllt. Det beror på att det brukar gå längre tid innan vi borstar tänderna igen och blir av med sockret.
  • Se till att barn inte somnar med sin nappflaska eller ditt bröst i munnen eller har den i munnen under längre tid. Om sockret i mjölken förblir i kontakt med tänderna under en lång tid kan detta också leda till hål i tänderna.

Hygien:

  • Det är viktigt för barn att ha en god tandhygien från en tidig ålder. Detta innebär att de borstar tänderna minst två gånger om dagen. För små barn kräver detta en vuxens övervakning och/eller hjälp.
  • Fluor hjälper till att stärka tänderna och förhindra karies. Detta ämne finns i vissa tandkrämer, munvatten och kranvatten.
  • Det är också viktigt för den blivande mamman att ta hand om sin egen tandhygien under graviditeten. Undvik även att stoppa ditt barns napp i din egen mun, slicka på hans eller hennes sked och blåsa på hans eller hennes mat. Dessa vanor kan verka oskyldiga, men allt vi gör är att överföra våra bakterier till våra barn.
flicka med tandborste


Gå till tandläkaren:

Gå regelbundet till tandläkaren från en tidig ålder för det bidrar också till att förhindra bildandet av hål. Om ett hål har dykt upp hjälper ofta ett tandläkarbesök också till att behandla det i ett tidigt skede. På detta sätt kan man undvika att infektioner sprider sig och leder till större tandskador.

Slutsats

Som sagt är hål i tänderna ett vanligt hälsoproblem som påverkar den allmänna befolkningen redan från barndomen. Vi bör aldrig försumma att ta hand om våra egna munnar regelbundet, liksom våra barns.

Karies kan uppstå av ett antal orsaker, och det finns några faktorer som vi inte kan undvika. Men sunda matvanor och en god tandhygien från tidig ålder gör stor skillnad. Båda hjälper till att förebygga infektion och allvarliga komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México29(1), 21-24.
  • Hidalgo Gato-Fuentes, I., Duque de Estrada Riverón, J., & Pérez Quiñones, J. A. (2008). La caries dental: Algunos de los factores relacionados con su formación en niños. Revista Cubana de Estomatología45(1), 0-0.
  • Pérez Quiñones, J. A., Duque de Estrada Riverón, J., & Hidalgo Gato-Fuentes, I. (2007). Asociación del Estreptococos mutans y lactobacilos con la caries dental en niños. Revista Cubana de Estomatología44(4), 0-0.
  • Molina Escribano, Antonia, López Garví, Antonio J., López Ibáñez, Catalina, & Sáez Cuesta, Úrsula. (2008). Caries del biberón. Revista Clínica de Medicina de Familia2(4), 184-185

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.