Uppmuntra dina barn varje dag; det är som vitaminer för självkänslan!

Uppmuntra dina barn varje dag; det är som vitaminer för självkänslan!
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vet du hur du motiverar ditt barn och stärker barnets självkänsla? Vi ska här gå igenom fördelarna med att uppmuntra dina barn genom att likna det vid vitaminer för den mentala hälsan.

Precis som för vuxna handlar barns hälsa inte bara om kroppen, utan även om mental hälsa och känslor.

Uppmuntran kan erbjudas dina barn på många olika sätt, som motiverande fraser, kort med positiva budskap, SMS mitt på dagen eller uppmuntrande ord innan viktiga händelser, såsom prov eller sportmatcher.

Det började rekommenderas speciellt efter att man insåg att dagliga aktiviteter och samhällets tävlingsinriktning kan fylla barn med rädslor och ovisshet. Det kan även påverka deras självkänsla.

Uppmuntra dina barn regelbundet för att stärka deras självkänsla och självacceptans.

Mentala vitaminer

Man skulle kunna se på den dagliga dosen av uppmuntran som vitaminer för den mentala hälsan. Vi ska dela med oss av vitaminernas sammansättning, administrering, dosering, negativa reaktioner, komplettering samt hur barnen kan använda sina doser på lämpligast sätt.

Pappa kramar son

Sammansättning

Varje “vitamin” består av motiverande fraser som stärker barnets anda. De är bekräftande ord, kärvänliga fraser, stimulans för självacceptans samt moraliska och utbildningsmässiga råd.

Administrering

Det finns olika sätt att dela ut vitaminerna. Det enklaste sättet är muntligt. Varje morgon erbjuder du ditt barn en motiverade fras tillsammans med ett god morgon och en puss.

Det kommer bidra till att motivera barnet att slutföra pågående skoluppgifter. Det kommer även påminna det om hur mycket deras föräldrar och familj älskar det, och hur härligt det är att vara en del av en familj.

Vid dagens slut är det perfekta tillfället att lugnt prata om vilka aktiviteter barnet har ägnat sig åt under dagen. Ge ditt barn uppmuntrande budskap för att det ska fortsätta i sin strävan.

Du kan även erbjuda vitaminerna i form av kommersiella produkter, såsom kort. I korten kan du skriva motiverande fraser för barn och tonåringar. Dessa budskap ska vara tillgivna, motiverande eller fyllda med uppmuntrande ord.

“Du kan använda metoden du gillar bäst. Du kan till och med designa din egen vitamin i enlighet med ditt barns dagliga behov.”

Användning

Vitaminerna används för att förebygga och behandla emotionella energibrister hos barn i alla åldrar.

Dosering

Fem till tio vitaminer om dagen. Du kan överskrida den rekommenderade dosen utan problem.

Negativa reaktioner

Det finns inga kontraindikationer. Det är ju faktiskt en speciell typ av vitamin, vars överdosering bara höjer barns emotionella välmående.

Komplettering

Användningen kan kompletteras med kramar, pussar, gester, smekningar, skratt, applåder, leenden och sånger som höjer barnets humör.

De kan även kompletteras med motiverande budskap, kort, SMS och brev. Vitaminerna fungerar bra med allt som uppmuntrar ditt barn.

Det kan även resultera i att föräldrarna får mycket kärlek tillbaka från sina barn.

Skriftliga vitaminer

Förvaring

“Håll alltid inom barns räckhåll.” Lär dina barn om dessa vitaminer. De kan själva dela ut dem till sina syskon, vänner, lärare och till dig som förälder.

Det kommer forma lyckliga barn som förstår det kraftfulla värdet av tillgivna ord för att förbättra humöret.

Avslutande rekommendationer

Vitaminerna finns tillgängliga gratis utan recept. Som sagt kan du designa dem enligt dina barns behov.

Uppmuntra dina barn på ett hälsosamt sätt så att de känner sig starka och energiska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cardemil, A. (2019). Vitaminas: Para el desarrollo socioemocional de los niños. Ediciones B.
  • Bisquerra, R. (2011). Educación emocional. Propuestas para educadores y familias. Bilbao: Desclée de Brower.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.