Att skrika på barn är inte bra föräldraskap

Att skrika på barn är inte effektivt. Vi ska ta en titt på varför, och vad man borde göra istället.
Att skrika på barn är inte bra föräldraskap
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 16 juni, 2018

Att skrika på barn är inte rätt sätt att uppfostra dem. Vi ska ta en titt på varför.

Det har nog hänt varje förälder: ett barn beter sig illa och vi tappar kontrollen. Vår första instinkt är att höja rösten. Vi skriker och för oväsen.

Faktum är att vi är människor, och därför inte perfekta. Våra känslor kan få oss att överreagera. Varje älskande förälder kan begå misstaget.

I vissa fall kan det ha negativa konsekvenser för alla inblandade att skrika på barn.

Om föräldrarna konstant skriker hemma kan det bero på att det var en sådan uppfostran de själva fick. Om dina föräldrar skrek på dig löper du högre risk att ägna dig åt samma dåliga beteende själv.

Att skrika på barn – är det rätt sätt att uppfostra?

Svaret är nej. Det finns vissa föräldrar som inte tvekar en sekund innan de börjar gapa på sina barn. Många gör det även bland folk, utan hänsyn till konsekvenserna för barnen.

Många föräldrar skriker på sina barn då och då, om de är på dåligt humör eller har en jobbig dag. Men i vissa familjer är skrik en bestående del av vardagen.

Vi ärver mycket från våra föräldrar, inklusive en stor del av vårt sätt att uppfostra. Dåligt föräldraskap är ett livslångt märke. Frustrationen ärvs från en generation till nästa.

Konsekvenser av att skrika på barn

Experter inom barnuppfostran har kommit fram till att man inte behöver vända sig till skrik för att visa sin auktoritet som förälder.

Utbildare och psykologer håller med om att förödmjukelse, förolämpningar och skrik inte lär barn gott uppförande. Fysiskt våld är givetvis ännu värre.

Skrikande mamma

Några av konsekvenserna av att skrika på barn inkluderar:

 • De vänjer sig vid det: förr eller senare kommer det inte ha någon effekt alls att höja rösten. Istället för auktoritativ kommer du bara verka hård.
 • Konstant skrikande försämrar barnets självkänsla och gör att det känner sig oälskat. Strikt, gammaldags uppfostran kan faktiskt vara kontraproduktiv. Barn som utsätts för skrik blir rebelliska och argumenterande.
 • Barn kommer generellt spegla sina föräldrar. Att se dig bete dig aggressivt kommer påverka deras sätt att tänka och agera. De kan fortsätta med samma dåliga vanor när de blir äldre.
 • Barnet växer upp i en stressig miljö, och det kan påverka utvecklingen på många sätt.

Varför vi ska sluta skrika på barn

 • Skrik kan falla på döva öron. Barnen kan alltså automatiskt ignorera mycket av vad vi försöker säga när vi skriker.
 • Ditt barn kommer inte att uppmärksamma vad du säger, och verkligen inte följa det. Barn lär sig genom att interagera, inte genom att lyssna på utskällningar.
 • Vi är förebilder för våra barn. Deras beteende beror till stor del på hur vi behandlar dem. Om vi förlorar kontrollen och skriker lär vi dem att det är okej att visa okontrollerad ilska.
 • Om vi håller oss lugna kan vi hjälpa våra barn att göra samma sak. De lär sig då att svara ordentligt på upprörande situationer.
 • Att skrika på barn är inte bara skrämmande, utan leder även till känslor av impotens eller ilska. Oavsett om de gör det med avsikt eller inte är det vad föräldrar gör när de höjer rösten.
 • Att skrika på barn är inte ett effektivt sätt att utbilda dem. Vi vet att respekt måste vara ömsesidig. Lydnad kommer med tålamod. Att lära sig lärdomar kräver tid och ansträngning.
 • När föräldern skriker hela tiden förlorar de respekt och auktoritet. Att skrika gör det svårare att kommunicera som en familj, vilket leder till kallare, mer avlägsna relationer.
Arg pappa

Rekommendationer

Det enda logiska svaret är att stanna upp och reflektera: skriker jag på mina barn? I så fall måste du ändra din attityd. Välj ett annat sätt att uttrycka dig. Erfarenhet kommer visa dig vad som är mest effektivt.

Det hälsosammaste du kan göra är att sluta skrika på barn. När vi är arga över något måste vi kontrollera hur vi reagerar. Vilken situation det än är så är skrik knappast det lämpligaste svaret.

Det är inte lätt att behålla självkontrollen. Ilska och vrede kan vara svåra känslor att kontrollera, speciellt när dina barn är olydiga.

Som föräldrar måste vi lära oss att stanna upp när vi märker att vi skriker. Var medveten om dina känslor och lär dig att kontrollera dig själv när du blir arg.

Det är något du kan uppnå genom att anstränga dig ordentligt. Bra föräldraskap är att ha kontroll över sig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.