Hur man hjälper ett barn som röker marijuana

Hur kan du hjälpa ett barn som röker marijuana? Finns det nycklar som kan hjälpa dig att hantera detta problem? Vi berättar mer om dem här nedanför.
Hur man hjälper ett barn som röker marijuana
Laura Ruiz Mitjana

Skriven och verifierad av psykologen Laura Ruiz Mitjana.

Senaste uppdateringen: 01 februari, 2023

Användningen av substanser som marijuana blir mer och mer utbredd bland ungdomar och även yngre barn. Av denna anledning frågar sig många föräldrar hur de kan hjälpa ett barn som röker marijuana.

Många gånger finner vi ungdomars behov av att vara en del av en grupp som en bakomliggande orsak, att få andras godkännande, att bli ”omtyckt”, viljan att prova nya saker, beroendet som genereras av själva substansen, etc.

I dessa fall kommer det att vara viktigt att fördjupa sig i motivationerna och framför allt att söka samtal med ditt barn för att ta itu med problemet. Du bör inte göra det genom en konfrontation på ett auktoritärt sätt eftersom det kan få ditt barn att ta avstånd från dig. Du måste närma dig det utifrån ett aktivt lyssnande och empati.

”Tonåren kan göra skillnaden mellan en livstid av framgångar eller en livstid av misslyckanden.”

Hur hjälper man ett barn som röker marijuana?

Även om detta är en komplex fråga, som ofta kräver professionell hjälp, så följer här 6 viktiga idéer om hur man kan hjälpa ett barn som röker marijuana. De är små åtgärder för att börja ta itu med problemet, men det kan leda till ett ändrat beslut, beroende på problemets utveckling.

En tonåring tänder en joint.

Konfrontera dem inte

När du tar den första kontakten med ditt barn för att prata om dess användning av marijuana, försök att inte börja med att konfrontera det. Skapa istället en konversation, som ett medel för att upptäcka information och inte för att straffa individen eller backa in den i ett hörn.

Därför är det en bra idé att möta situationen lugnt och fridfullt, även om det är svårt. Det är bäst att närma sig ämnet normalt och inte påtvinga auktoritet.

Hitta en bra tid att prata

En annan viktig idé för att hjälpa ett barn som röker marijuana är att hitta den bästa tiden att ha det samtalet. I en tid då individen verkar lugn. Skapa en varm och förtroendeingivande atmosfär så att den känner sig mer självsäker och bekväm med att prata och berätta om orsakerna som har fått den till att ta till sig denna vana.

För att hjälpa ett barn som röker marijuana måste du ta hänsyn till dess ålder

Att prata med ett förpubertalt barn är inte detsamma som att prata med en tonåring. De senare är i allmänhet mer ovilliga att initiera kommunikation. I denna ålder tenderar barn att söka överträdelse av reglerna och acceptans av sin kamratgrupp.

Dialog och reflektion med ditt barn

Om ditt barn säger till dig att det röker för att fly från sina problem, till exempel, försök då att hjälpa det att resonera. Diskutera ditt barns bekymmer och på vilka andra sätt det kan hantera dessa frågor. Du kan erbjuda alternativa strategier.

Om anledningen barnet ger dig är att det helt enkelt gillar det, försök då också att hjälpa det att reflektera. Fördjupa dig i vad det är som drogerna producerar i dem, deras motiv, konsekvenserna etc. Du kan till och med föreslå att be om professionell hjälp.

Ledsaga barnet

När det gäller att hjälpa ett barn som röker marijuana handlar det inte om att straffa eller göra det till ett offer, utan om att få det att känna att du är på dess sida. Att du försöker förstå, och att du kommer att vara vid dess sida oavsett vad det gör.

Det betyder inte att du accepterar allt som barnet gör, utan att du försöker hitta ett sätt att få kontakt, och få det att känna sig förstått (även om du inte delar dess beslut).

Prata med ditt barn som röker marijuana, om för- och nackdelar

När du ber ditt barn att reflektera kan du föreslå övningen att hitta för- och nackdelar med att röka marijuana. De kan till och med skriva ner dem i en anteckningsbok. Tanken är att barnet ska se att du inte är dess fiende, utan dess allierade, och att du kan förstå de “bra saker” de upplever när de röker.

Det kommer dock att vara viktigt att betona de dåliga sakerna. Hjälp barnet att bli medvetna om dem, visualisera de goda och dåliga aspekterna på kort och lång sikt.

Hur påverkar marijuana ungdomars hjärna?

Enligt en studie utförd 2019 av forskare vid University of Vermont (USA) publicerad i Journal of Neuroscience, har hjärnorna hos minderåriga som har använt marijuana bara en eller två gånger i livet mer grå substansvolym i amygdala och hippocampus, jämfört med de som aldrig provat ämnet.

Amygdala är hjärnans struktur relaterad till rädsla och känslor, medan hippocampus är involverad i utvecklingen av minne och rumsliga färdigheter. Samma forskning konstaterar att skillnaderna i båda strukturerna kvarstod, trots kontroll av variabler som kön, socioekonomisk status och alkohol- eller tobakskonsumtion.

Å andra sidan visade det arbetet sambandet mellan ökad volym av grå substans hos lågnivåanvändare av marijuana och bedömningar av resonemang och ångest.

Ungdomar röker gräs.

“Utveckling i tonåren kännetecknas av pendling mellan framsteg och regression.”

Att hjälpa ett barn som röker marijuana: att ta itu med situationen

Att hantera det faktum att du har ett barn som röker marijuana är en känslig fråga. Du måste ge tillräckligt med förtroende, men också vägleda så att det inte leder till beroendeframkallande beteenden. Din reaktion måste vara balanserad: Varken straffande eller tillåtande (anspelar på dina egna ungdomsupplevelser), men aldrig ointresserad. Du måste ta hand om problemet, undersöka orsakerna och leta efter lösningar.

Droger är fruktade av föräldrar som bara vill göra det bästa för sina barn. Detta beror på att droger i allmänhet, även om vissa är mer farliga än andra, alltid har en negativ inverkan på den fysiska och psykiska hälsan.

Om du tror att ditt barn har börjat röka marijuana, fly inte ifrån problemet eller försök att minimera det. Ju tidigare du pratar med ditt barn om det, desto lättare blir det att arbeta med förändring och be om hjälp vid behov. Kom ihåg att det finns specialiserade centra som kan erbjuda dig lämplig vård för att hantera detta problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Orr, C. et al. (2019).Grey Matter Volume Differences Associated with Extremely Low Levels of Cannabis Use in Adolescence.

  • Pereira C., G. (2018)  Psicopatología del yo y su problema de adaptación por consumo de marihuana. Universidad Técnica de Babahoyo.
  • Del Pueyo, B. Perales, A. (2006) ¿Y si mi hijo se droga?  Random House Mondadori.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.