8 misstag som hindrar dig från att få kontakt med din tonåring

Att tro att du kan lösa allt på egen hand är ett av de vanligaste misstagen som hindrar dig från att få kontakt med din tonåring.
8 misstag som hindrar dig från att få kontakt med din tonåring

Senaste uppdateringen: 15 november, 2022

“Ibland känner jag att det här inte är barnet jag uppfostrat”. “Jag förstår den inte”. “Vi förstår inte varandra. Det är som att den kommer från en annan planet”. Det här är några av de uttalanden som föräldrar till tonåringar gör. Det kan vara svårt för dig att få kontakt med din tonåring, och ni som brukade trivas så bra tillsammans.

I detta avseende måste vi fråga oss själva: Vilken roll spelar vi föräldrar för att detta avstånd och dessa missförstånd ska kunna uppstå? Med den här artikeln är vi inte ute efter att skuldbelägga någon, utan vi vill bygga broar för att gynna familjekommunikationen samt föra relationen framåt.

Vill du veta vilka de vanligaste misstagen vi vuxna gör? Fortsätt då att läsa.

Lär dig om misstagen som hindrar dig från att få kontakt med din tonåring

Genom stunder av reflektion och självutvärdering kan vi som föräldrar identifiera vilka misstag vi ofta gör som stör bandet med våra tonåringar. Det är det första steget i att ändra beteenden och förbättra relationen vi en gång hade med dem.

1. Att jämföra dem med oss själva

Detta är ett av de vanligaste misstagen som sätter ett känslomässigt avstånd mellan tonåringar och deras föräldrar.

Att sätta sig själv på en plats av överlägsenhet och tillgripa slitna fraser, som: “På min tid–…” och: “När jag var i din ålder–…”, snarare än att främja ett önskat beteende eller vädja till eftertanke, det är ett moralistiskt omdöme. Och detta blockerar förmågan till att lyssna och dela.

En tonåring pojke ignorerar sin far och går ifrån honom.
Föreläsningar och jämförelser blockerar ofta tonåringars initiativ att dela sina känslor, tankar och upplevelser. Försök att ge dem utrymme och åtfölja dem med respekt för deras individualitet.

2. Att minimera deras känslor

“Det är inte någon stor sak” är en fras som vi ofta använder i avsikt att lugna svåra känslor eller hjälpa våra barn att hantera en situation. Det kan dock uppfattas som ogiltigförklarande och diskvalificerande.

Under tonåren upplevs många situationer med brådska och intensitet, som om liv eller död berodde på det. Därför är det bästa du kan göra det att försöka lyssna på vad dina barn behöver och förstå vad de kräver. Om det inte är möjligt att tillfredsställa deras krav bör vi ändå undvika att döma och istället göra vårt bästa för att förklara varför.

Att arbeta med emotionell intelligens med unga människor ger dem resurser att lära sig att möta och lösa svåra situationer.

3. Att inte intressera sig för deras angelägenheter, hobbyer eller intressen.

Det är sant att under tonåren kommer de unga att kräva sitt utrymme och självständighet. De lär sig att vara sig själva och att fatta sina egna beslut.

Det betyder dock inte att de inte förväntar sig att vi ska vara intresserade av dem. De förväntar sig att vi frågar dem hur de har det, hur det går och vad de har för planer. Självklart måste man respektera i vilken utsträckning de vill dela med sig.

4. Att offentliggöra frågor som är privata

Om ditt barn anförtror dig något så är det inte respektfullt att ta upp det under en söndagsmiddag med hela familjen. Inte ens om du tycker att det är roligt, eller att det är något som inte längre är relevant. Dessa attityder förstör förtroendet.

5. Att inte dela tid med dem

Det handlar inte om att vara tillgänglig dygnet runt. Det handlar snarare om att skapa något slags utrymme för att kunna prata och dela stunder med ditt barn. På samma sätt är det ett stort misstag att ta för givet att de kommer att lära sig allt på egen hand, eller att det finns frågor som de helt säkert kommer att lära sig av sina vänner.

Vi måste vara proaktiva när vi tar upp vissa frågor, såsom sexualitet, mellanmänskliga relationer och gränser. Vi måste vara det främsta filtret mot dålig eller skadlig information.

6. Att försöka ha kontroll över allt

Tonåren handlar om sökandet efter frihet och autonomi. Det är den tiden då de får göra fler saker på egen hand än när de var barn. Vuxna underlättar dock inte alltid deras fria utforskning, om vi kontrollerar dem för hårt och kräver för många förklaringar, då slutar det lätt med att vi överväldigar och kväver deras fria och kreativa lärande.

En mamma som ler med armarna runt sin tonårsson.
Det är viktigt att kunna upprätta vissa överenskommelser om scheman och utflykter, men det är också nödvändigt att ge dem utrymme.

7. Att undvika eller överdriva tillgivenhet

Med andra ord, att gå från allt till ingenting. Att paradera in i deras rum för att överösa din tonåring med kyssar när de är med sina vänner är lika olämpligt som att etablera en kall distans.

Både uppvisningar av tillgivenhet samt beröm och erkännande för saker de gör bra är nödvändiga. Tonåren kommer med en viss grad av osäkerhet: Att låta dem veta att vi är där och att de inte är ensamma eller bortglömda är ett sätt att få kontakt med dem och följa med dem.

8. Att inte acceptera att våra barn är annorlunda än oss

Efter år av utbildning och uppfostran kanske vi tror att vi har format våra söner och döttrar i vår egen bild och likhet. Men för att få kontakt med din tonåring behöver du acceptera att du gav dem resurser och verktyg, men att de kommer att agera enligt sitt eget sätt att vara, enligt sin egen stil.

Då vi pressar dem och är väldigt detaljerade i att få dem att göra saker på vårt sätt, då får vi dem att känna sig kritiserade och vi begränsar deras frihet och kreativitet. Det är viktigt att låta dem göra sina egna saker och acceptera att vi också faktiskt kan lära oss något av dem.

Tillbaka till grunderna: lyssna på varandra

Det är sant att inget barn kommer med en manual under armen om hur man blir bra föräldrar till det. Ingen är befriad från att göra misstag och inte veta vad man ska göra under vissa omständigheter.

Men att lyssna, visa empati och säga till när något är fel är verktyg som alltid kan hjälpa, även i strävan att få kontakt med din tonåring.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Garaigordobil Landazabal, M. T. (2018). La educación emocional en la infancia y la adolescencia. Participación educativa.
  • Cerón Perdomo, D. M., Pérez-Olmos, I., & Ibánez Pinilla, M. (2011). Inteligencia emocional en adolescentes de dos colegios de Bogotá. Revista colombiana de psiquiatría40(1), 49-64.
  • Bonet, C., Palma, C., & Gimeno-Santos, M. (2020). Relación entre el maltrato infantil y las habilidades de regulación emocional en adolescentes:: una revisión sistemática. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes7(2), 63-76.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.