Förstå tonåringars hjärna med 7 intressanta fakta

Att förstå tonåringars hjärna är avgörande. Den är ännu inte helt mogen, så unga människor försätter sig ofta i riskfyllda situationer.
Förstå tonåringars hjärna med 7 intressanta fakta
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 19 november, 2022

Hjärnan är ett av de viktigaste organen och har en komplex funktion. Det är centralt för all aktivitet i nervsystemet och det är det som gör att vi kan lära oss, bearbeta den information vi får genom våra sinnen samt koordinera kroppens alla reaktioner på dessa intryck. När det gäller ungdomar är hjärnan ännu i ett utvecklingsstadium. Är du intresserad av att förstå tonåringars hjärna? Fortsätt läsa för att upptäcka ett antal intressanta fakta!

Beroende på en persons ålder kan hjärnan ha en nedsatt funktion på grund av kognitiv försämring som den drabbas av över tid. Hos tonåringar är den dock i full mognad och är mer motståndskraftig än under andra skeden av livet.

Förstå tonåringars hjärna

Hjärnan börjar sin utveckling från den femte graviditetsveckan och har flera avgörande perioder, såsom barndomen och tonåren. I dessa stadier ökar nätverken av neuronala kopplingar mellan olika områden, och det är under tonåren den blir stor nog för att helt börja anpassa sig till sin miljö samt bli beredd att möta resten av sitt liv som vuxen.

Ungdomar kan göra svårare saker och förstå djupare frågor än när de var barn. Men för det mesta uppvisar de ändå känslomässiga upp- och nedgångar samt riskfyllda och oförutsägbara beteenden. Allt detta är normalt och är en del av hjärnans utveckling.

Intressanta fakta om unga hjärnor

Det sker många viktiga förändringar i hjärnan under tonåren. Vi kommer att berätta några intressanta fakta om detta stadium i styckena nedan.

En datoriserad bild av en växt som växer ur en hjärna.
Hjärnan slutar växa i tonåren men fortsätter sin mognadsprocess fram till 25 eller 30 års ålder.

1. Hjärnan slutar växa men fortsätter att mogna

När hjärnan slutar växa slutar den ändå inte mogna och utvecklas förrän vid 25 eller 30 års ålder. Prefrontalcortex tar längst tid på sig att mogna. Detta område ansvarar för impulskontroll, prioritering och planering. I tonåren är barnen alltså mer benägna att engagera sig i riskabla beteenden utan att överväga konsekvenserna av sina beslut.

2. Hjärnstorleken toppar under tidiga tonåren

Hos flickor når hjärnan sin maximala storlek vid 11 års ålder, medan den hos pojkar gör det vid 14 års ålder.

3. Vissa psykiska störningar uppstår under tonåren

Alla förändringar som sker i hjärnan, tillsammans med känslomässiga, fysiska och sociala förändringar, kan göra tonåringar mer benägna att få psykiska problem. Detta gör unga människor mer sårbara för störningar som ångest, depression, ätstörningar, bipolär sjukdom eller schizofreni.

4. De behöver mer sömn än vuxna

Ungdomar har högre melatoninkoncentrationer i blodet på natten, som faller senare på morgonen än hos barn och vuxna. Det kan förklara varför unga ofta är vakna till sent på natten, och sedan har svårt att vakna på morgonen. Trots det faktum att de borde få 9 till 10 timmars sömn om dagen uppnår de flesta inte detta krav. Denna brist på sömn kan göra att de blir ouppmärksamma, impulsiva och mer irriterade.

En tonåring tittar på sin telefon i sängen.
Ungdomar behöver mer sömn än vuxna. Men de flesta får inte tillräckligt med sömn, så de är ofta trötta och irriterade.

5. Tonåringars hjärnor är mer känsliga för stress

Tonåringars hjärnor utvecklas fortfarande, varmed de kan ha en annan reaktion på stress än vuxna. Detta kan påverka deras mentala hälsa och få dem att utveckla stressrelaterade störningar som depression och ångest. Meditation kan hjälpa dem att hantera dessa sjukdomar, eftersom det består av att fokusera på nuet och vara medveten.

6. Hjärnan i tonåren är redo att anpassa sig och lära sig

Barndomen är ett stadium där hjärnan har stor plasticitet. I tonåren behåller den denna egenskap, vilket gör att den kan anpassa sig till sin omgivning för att svara på den och fortsätta lära sig. Akademiska aktiviteter, kreativa aktiviteter, mentala utmaningar eller fysisk träning är alla fördelaktiga för att hjälpa hjärnan i dess utveckling.

7. Ungdomshjärnan är stark

Liksom tonåren är det ett stadium fullt av förändringar som gör hjärnan mer benägen för vissa störningar. De allra flesta unga når i alla fall vuxen ålder utan psykiska problem.

När det gäller att förstå tonåringars hjärna kan vi säga att …

Som du har sett i den här artikeln är tonåringars hjärna ännu inte fullt utvecklad, så dessa unga människor möter ständiga förändringar som de måste hantera för att anpassa sig till sin miljö. De kan ofta hamna i riskfyllda situationer, just för att de inte har tillräckligt med erfarenhet och deras hjärna inte har mognat helt.

Att ha dessa problem i åtanke kan hjälpa föräldrar att förstå sina tonåringar lite bättre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Reyna, V. F., & Farley, F. (2007). El cerebro adolescente. Mente y cerebro26, 56-63. En internet: https://www.investigacionyciencia.es/files/2769.pdf
  • Nutt, A. E., & Jensen, F. E. (2015). El cerebro adolescente. RBA Libros.
  • Crone, E. A. (2019). El cerebro adolescente: Cambios en el aprendizaje, en la toma de decisiones y en las relaciones sociales (Vol. 159). Narcea Ediciones.
  • Oliva, A., & Antolín, L. (2010). Cambios en el cerebro adolescente y conductas agresivas y de asunción de riesgos. Estudios de psicología31(1), 53-66. En internet: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/021093910790744563
  • Rosselli, M. (2003). Maduración Cerebral y Desarrollo Cognoscitivo. Rev.latinoam.cienc.soc.niñez juv vol.1 no.1 Manizales Jan./June 2003. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-715X2003000100005

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.