Det finns ett barn i varje tonåring

När dina barn når puberteten kommer de att börja kräva självständighet, men kom ihåg att det fortfarande finns ett barn i varje tonåring.
Det finns ett barn i varje tonåring
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 15 oktober, 2022

När dina barn når puberteten kommer du förmodligen att gå in i ett för dig mest förvirrande och komplicerade stadierna av deras tillväxt. När de går in i tonåren kommer du att känna att de förvandlas och att den lilla som behövde dig så mycket inte längre existerar. Men oavsett hur mycket oberoende de hävdar, hur mycket de än proklamerar sin mognad, måste du komma ihåg att det fortfarande finns ett barn i varje tonåring.

Detta är något som unga ofta förnekar och många gånger påminner oss vuxna om, som en protest mot våra önskemål om att de ska bete sig på ett mer ansvarsfullt sätt.

Det finns dagar när de verkar veta allt och har helt klara idéer, och andra när de kanske kollapsar eller kommer till oss för vägledning, skydd och tröst. Denna gungbräda fram och tillbaka mellan deras mer vuxna och mer barnsliga personligheter kommer att visas frekvent under de närmaste åren.

En tonårspojke tittar bort när hans far föreläser för honom.

Ibland kan de försöka dra fördel av detta mellantillstånd där de befinner sig. Till exempel att kalla sig vuxna när det kommer till att bestämma sig för att färga håret eller tatuera sig, men hävda barnsligt ovetande då det kommer till att ta ut skräpet eller utföra de hushållssysslor som är deras ansvar. Utöver det är dock övergången verklig, och ett tag kommer de att navigera mellan barndomen och vuxenlivet.

Tonåringar går in i vuxen ålder

Tonåringar är inte längre barn, och detta är något som många föräldrar kämpar för att komma underfund med. Att börja se sina barn som autonoma, ansvarsfulla och oberoende (åtminstone till viss del) är svårt för dem. Av samma anledning, och även om de inte inser det, kan det begränsa deras utveckling.

Detta är fallet med de föräldrar som hindrar unga människor från att börja gå ut med sina vänner, fatta beslut eller ta på sig ansvar gradvis. Många föräldrar fortsätter att kontrollera sina tonåringar som de gjorde när de var barn, påminner dem om när de måste göra sina läxor, eller berättar för dem hur de ska klä sig. Kort sagt, de är ständigt närvarande och påträngande.

Detta leder inte bara till kränkning av de ungas integritet (som är så viktig under dessa år) utan hindrar också barn från att utvecklas i tillräcklig takt. Det vill säga, om de inte tillåts experimentera, misslyckas och lära sig av sina misstag när de fortfarande kan vägledas, då kommer den dag då de behöver möta vuxenvärlden ensamma, och de kommer inte att veta hur de ska gå tillväga.

Det finns fortfarande ett barn i varje tonåring

Det är utan tvekan viktigt att ge ungdomar mer frihet så att de börjar ta ansvar för vissa aspekter av sina liv. Men vi får inte glömma att det fortfarande finns ett barn i varje tonåring som behöver vägledning och skydd. Och detta visas främst inom följande aspekter:

  • De behöver gränser. Även om unga människor ofta klagar och motsätter sig de gränser som deras föräldrar sätter så är dessa gränser extremt fördelaktiga och nödvändiga på ett känslomässigt plan. De hjälper dem att känna sig trygga och omhändertagna av sina föräldrar och ange en lämplig väg för dem att följa.
En mamma och hennes tonårsdotter har ett trevligt samtal i soffan.
  • De behöver vägledning. Även om de kan tyckas ha mycket tydliga idéer kan de också frukta osäkerhet eller att fatta ett olämpligt beslut. Vid sådana tillfällen kan den vuxnas råd baserad på erfarenhet vara till stor hjälp. Försök att upprätthålla en relation av respekt och förtroende med dem så att de känner sig fria att komma till dig med eventuella tvivel.
  • De söker skydd. Att vara tonåring är inte lätt, och vid många tillfällen kan de känna sig överväldigade av ålderns ansvar eller erfarenheter. Av samma anledning kommer de många gånger att behöva ett lyssnande öra och ett par armar för att välkomna dem och låta dem känna sig som barn igen. Det är viktigt att de hittar den där trygga platsen hos dig.

Hitta balansen

En av de svåraste uppgifterna som föräldrar till en tonåring står inför är att hitta den rätta balansen mellan gränser och frihet när det gäller utbildning. Föräldrar och barn kommer att behöva gå igenom denna övergång tillsammans, vilket ger utrymme för både den unge som börjar leva sitt liv och barnet som fortfarande är beroende av sina föräldrar. Detta kommer inte att vara lätt för någon av parterna, men med dialog, respekt och kärlek kommer det att vara möjligt att nå ett lyckligt slut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.