Hur du vet om din tonåring är utmattad och stressad

Som förälder måste du veta när din tonåring är utmattad och stressad. Först då kan du hjälpa din tonåring att lära sig hantera det.
Hur du vet om din tonåring är utmattad och stressad
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Inte bara vuxna kan känna sig utmattade och oroliga. Idag är faktiskt tonåringar också under stor press. Detta förekommer i långt större utsträckning än i tidigare generationer. Men problemet är att om din tonåring är utmattad eller stressad kanske han eller hon inte riktigt vet hur man ska hantera det. Detta kan i sin tur göra honom eller henne nedstämd och i värsta fall leda till depression.

Tecken på att din tonåring är utmattad och stressad

Som förälder är det viktigt att uppmärksamma varningstecken som kan indikera att din tonåring är utmattad och stressad, och det är viktigt att hjälpa ditt barn att hantera dessa känslor för att han eller hon ska lära sig att bemöta dem på bästa möjliga sätt.

  • Sömnlöshet. Något står inte rätt till med din tonåring om han eller hon inte får god sömn. Lär din tonåring att begränsa sin skärmtid innan läggdags. Det ser till att han eller hon får en god natts sömn.
  • Mer ångest. Oförmågan att koppla av kan vara extremt frustrerande, särskilt på fritiden. Om din tonåring i allmänhet är rastlös och orolig kan utmattning vara orsaken.
    tonåring är utmattad och stressad: tonåring sitter och sover
  • En förändring i matvanor. Det kan vara att din tonåring går från att äta för mycket till att inte äta tillräckligt. Faktum är att en förändring i matvanor kan innebära att din tonåring känner sig känslomässigt vilse. Att äta ohälsosam mat kan leda till ständiga humörsvängningar och till ytterligare dåligt eller oönskat beteende.
  • Riskfyllda beteenden. Om din tonåring experimenterar med droger eller alkohol för första gången, eller om du misstänker att han eller hon kanske använder vissa substanser oftare, kan ditt barn använda dem som ett sätt att fly från stress.
  • Impulsivt eller känslosamt beteende. Istället för att omedelbart skylla på hormoner för ditt barns humörsvängningar kan det vara bra att gräva lite djupare eftersom utmattning kan ligga bakom. Om din tonåring upplever intensiva perioder av ilska, frustration, sorg eller andra känslor är det förmodligen dags att prata med din tonåring om stress.

Hur hjälper du din utmattade och stressade tonåring?

Nu när du vet hur du ska känna igen tecken på att tonåring är utmattad och stressad är det viktigt att du lär dig hjälpa honom eller henne. En strategi som brukar fungera för många föräldrar är att fråga din tonåring om han eller hon har någon i sin klass som visar symtom på utmattning.

Att ta itu med problem med ditt barn på det här sättet gör att han eller hon kan svara öppet utan rädsla för att känna sig utsatt eller få konsekvenser. Till exempel: “Jag kan inte berätta för min mamma att jag är för trött eftersom hon kommer att ta min telefon på nätterna då.”

Ge din tonåring en chans att prata om symtomen som han eller hon ser hos sin klasskompis. Sedan kan ni tillsammans spåna och diskutera om hur man kan hantera det. På så sätt kan du hålla ditt barn engagerad i ämnet utan att riskera att han eller hon känslomässigt drar sig undan från dig.

tonåring är utmattad och stressad: tonåring sover mot bord bredvid kaffekopp
Om din tonåring berättar om en vän som kämpar med att försöka balansera sitt personliga liv med sitt akademiska liv kan ni prata om olika strategier för att hantera situationen. Kan vännen lägga ner vissa aktiviteter, eller kanske minska skärmtiden för att fortsätta delta i dessa aktiviteter istället? Har personen gjort ett schema för att göra sig medveten om hur mycket ledig tid han eller hon har? kan personen kanske lägga upp en plan för hur han eller hon bättre kan dra nytta av sin tid?

Istället för kritisera din tonåring för sitt beteende, använd det som en möjlighet att prata om tidshantering, hur man prioriterar och hur man slappnar av och hanterar stress.

Bättre tidshantering om din tonåring är utmattad och stressad

En av de viktigaste sakerna föräldrar kan göra för att försöka lätta på pressen för sina tonåringar är att hjälpa dem att fatta beslut om tidshantering. Att vara tonåring är svårt. Det finns miljoner nya upplevelser och olika former av socialt och akademiskt tryck. Dessa i kombination med mycket begränsade livserfarenheter.

Prata med din tonåring om nödvändiga åtgärder som gör att han eller hon kan organisera och planera sitt liv. På detta sätt lär ditt barn sig att bättre hantera sin tid för att undvika utmattning.

Du kan också förklara vilka strategier du själv använder för att göra det. Kanske kan samma strategier hjälpa din tonåring i hans eller hennes dagliga liv. Att förklara dina egna exempel hjälper er att stärka ert emotionella band med varandra på samma gång. Dessutom känner ditt barn sig förstått och accepterat. Det är mycket viktigt att inte döma eller kritisera din tonåring. Kom ihåg att dina barn behöver dig för att du kan hjälpa dem, inte döma dem!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.