Min tonåring vet inte vad den ska studera efter gymnasiet
“Men kan du åtminstone begränsa valen lite?” frågar de vuxna. “Jo, jag gillar matematik. Men också teater och biologi”, svarar tonåringen. Det sista året i skolan kommer och många familjer vet inte vad de ska göra eftersom deras tonårsbarn inte vet vad de ska studera på högskolan. I deras svar finns det en kombination av intressen och idéer, av vilka några verkar inkompatibla. Vi vet att detta inte är ett enkelt val och i många fall är det ett av de första viktiga beslutet som den unga personen kommer att fatta.
I den här artikeln berättar vi för dig hur du kan ledsaga dem bättre.
Du kanske är intresserad av: Vanliga rädslor som uppstår under tonåren
Hur man hjälper en tonåring som inte vet vad den vill studera efter gymnasiet
Några rekommendationer att tänka på är följande:
- Uppmuntra dem att tänka på sina intressen, de aktiviteter de gillar att utföra och njuter av. Hjälp dem också att tänka på vad de har för färdigheter och förmågor, så att de kan upptäcka vad de är bra på. Samtidigt kan du föreslå att de anmäler sig till aktiviteter som är relaterade till deras intressen för att utforska hur de känner efter att ha gjort dem ett tag. Slutligen, ta reda på var deras motivation kommer ifrån, för ibland är val relaterade till det enda de vet, vilket utelämnar ett universum av möjligheter. Samtal är bra möjligheter att utforska idéer bakom val.
- Instruera dem att söka information från en mängd olika källor. Högskolornas och universitetens webbplatser är inte de enda som kan vara till hjälp. De kan också kolla in bloggar, portaler för student föreningar och annat. Ju fler källor desto bättre. Sedan kan du be dem berätta vad de har läst och vad de tycker om det. På så sätt kommer du att kunna vägleda dem och reda ut tvivel.
- Ge dem en utökad bild av vad yrket och ämnet handlar om. Det handlar inte om att unga människor tänker på karriären i absoluta eller exklusiva termer, som att de gillar vad de gör kontra att tjäna pengar. Vi måste försöka göra båda idéerna kompatibla, annars kommer vi att romantisera eller demonisera vissa situationer. Dela dina egna erfarenheter, i ljuset av framgångar och misstag, för att förmedla realistiska bilder.
- Föreslå att de pratar med studenter, praktiserande yrkesverksamma och, om möjligt, pensionerade yrkesverksamma. På så sätt kommer ditt barn att kunna få olika perspektiv på sitt valda yrke. Det vill säga en realistisk och praktisk syn som går utöver det akademiska programmet. De kommer också att kunna få olika perspektiv på yrket över tid, som ofta förändras beroende på trender och samhällets krav.
- Rekommendera att de deltar i studentaktiviteter och volontärprogram. På så sätt kommer de också att få exponering för andra färdigheter som krävs i arbetslivet och bli bättre orienterade.
- Ge dem ett utrymme för förståelse och dialog där du kan göra det tydligt att människor och livsval förändras. Det är viktigt att dra nytta av den här tiden för att utforska och upptäcka sig själv och också för att förstå att ett misstag inte är ett misslyckande, utan en chans till att lära.
- Ta bort pressen av att behöva fatta rätt beslut “en gång för alla”. De behöver veta att samtalet inte är begränsat till ett enda ögonblick, utan att det mest värdefulla är att följa upp idéer och åsikter.
- Respektera deras tid och tankar. Detta betyder inte att skjuta upp beslutet för alltid, utan är bara det att lära sig att kontrollera sin egen oro och rädsla. Förstå att varje val kräver ett sökande och mognad och att varje ung person har sina egna unika egenskaper och får ta sin tid till att fatta beslut.
Du kanske är intresserad av: Varför är goda studievanor så viktiga?
Angående realismen av yrkesval
Det är närmast normalt att en tonåring inte vet exakt vad den ska läsa när den slutar grundskolan. Få barn väljer en gymnasieutbildning som passar deras framtida högskoleämnen perfekt. Och även om de gör det så är det normalt att vägen varken blir linjär eller enkel.
Detta beror på att det är mängder av faktorer inblandade i valet och det är illusoriskt att tro att det bara är en fråga om preferenser. Det finns faktiskt materiella och sociala förhållanden som underlättar eller försvårar vissa vägar, liksom hälsotillstånd, förmågor och fördomar angående vissa yrken.
Valet av en högskoleutbildning eller karriärväg sker inte i ett vakuum, men det finns ett sammanhang som påverkar, definierar och följer beslutet. Det är därför vi som vuxna också måste vara realistiska och tydliga med hur vi ska följa med dem. Bortom ungdomens önskningar finns de verkliga och konkreta möjligheterna för dess familj, både samtida och framtida.
Granska dina egna önskemål angående vad ditt barn ska studera efter gymnasiet
Utöver ovanstående rekommendationer är det värt att notera vikten av att stanna upp en minut för att tänka på vad vi egentligen förmedlar till våra barn i ämnet. Det vill säga att reflektera över vad vi tycker om yrken, arbete och yrkesval.
Många gånger får vi “paketerade” föreställningar och begrepp och vi överför dem till våra barn utan att tänka på de underliggande värderingarna och idéerna.
Vi måste också kunna förstå att världen förändras och att dagens arbetsutmaningar och professionella krav skiljer sig från de tidigare. I stället för att tänka på att överföra mandat, låt oss försöka överföra avgörande värderingar, såsom engagemang, ansvar och ansträngning. Värderingar som i det långa loppet är de som de kommer att kunna behålla och tillämpa i alla situationer, oavsett vilken väg de väljer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Garduño, J. M. E. G. (2010). Los determinantes de la elección vocacional de una semiprofesión. Un estudio de estudiantes de primer ingreso a la carrera de profesor de educación primaria. Revista Latinoamericana de Estudios Educativos (México), 40(1), 95-110.
- Llerena Carpio, E. Y. (2019). Influencia de los padres de familia en la elección vocacional de los estudiantes del nivel secundaria de la institución educativa 40194 “Ricardo Palma” de Secocha del distrito de Mariano Nicolás Valcárcel-Camaná, Arequipa 2018.