6 utmärkta böcker för ungdomar

6 utmärkta böcker för ungdomar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 08 december, 2018

Tvärtemot vad många tror, kan tonåringar faktiskt vara ivriga läsare. Allt de behöver är lite motivation och uppmuntran. Här är en lista med 6 utmärkta böcker för ungdomar.

Tonåren är en mycket svår period. Kroppen genomgår ett antal förändringar som tonåringen själv inte kan kontrollera.

Med dessa förändringar kommer de första sexuella instinkterna, och hormonerna har fritt spelrum.

I den här kontexten spelar böcker för ungdomar en viktig roll. Även om detta kan tyckas irrelevant vid första anblicken.

Vad kan böcker rimligtvis ha att göra med tonåringars fysiska och psykologiska utveckling?

Är tonåringar ens intresserade av läsning? Vore det inte bättre att försöka nå dem genom någon slags teknologi?

För att adressera de här frågorna, behöver vi först göra oss av med stereotyperna kring tonåringar och brist på ambition.

Det är inte sant att tonåringar är apatiska, ytliga, eller att de bara tänker på att ha kul. De är individer under konstant förändring, och ibland behöver de bara någon som lyssnar på dem.

När vi väl har gjort oss av med det här subjektiva perspektivet, bör vi ge våra tonåringar allt det stöd och den information som de behöver.

Tack vare böckerna som vi nämner nedan, kommer en del av arbetet att vara gjort för dig.

6 utmärkta böcker för ungdomar

En tonåring läser en bok.

Momo

Sagoromanen Momo skrevs av Michael Ende, författaren till den välkända romanen Den oändliga historien. Huvudpersonen är en ung flicka som plötsligt dyker upp i en övergiven romersk amfiteater.

Snart lär hon känna invånarna i den närliggande staden, och upptäcker att hon har en stor talang för att lyssna på andra.

Även om det kan se ut som en typisk saga för barn, är Momo mycket mer än så. Det är en berättelse om förståelse, empati och tacksamhet.

Samtidigt representerar skurkarna – männen i grått – en kritik mot konsumtionssamhället.

Räddaren i nöden

Huvudpersonen i den här klassiska romanen, Holden Caufield, är en motsägelsefull 17-åring. Han har just blivit relegerad från sin internatskola och känner sig oförmögen att möta sina föräldrar.

Så på vägen hem till New York, stannar han och tar in på ett hotell. Där är han med om en rad händelser som gör att läsaren lär känna honom bättre.

När Räddaren i nöden kom ut, väckte boken uppståndelse för att den innehöll information om sex och om ångest hos tonåringar. Bokens språk är tydligt, roligt och välbekant.

“Det finns fler skatter i böcker än i alla piraternas byten på Skattkammarön.”

–Walt Disney–

Anne Franks dagbok

Bland böcker för ungdomar är Anne Franks dagbok ett mycket viktigt verk. Dagboken skrevs åren 1942 till 1945 och berättar om hur livet såg ut för den unga judiska författaren, som senare dödades i ett av nazisternas koncentrationsläger.

Anne och hennes far, mor och syster tvingades gömma sig på en hemlig vindsvåning i Amsterdam under nazisternas invasion. De stannade på vinden tillsammans med en annan familj i två år tills de olyckligtvis hittades av Gestapo.

Än idag bjuder boken på en intim inblick i en tonårsflickas tankar och känslor, men den är också en påminnelse om en av de mörkaste perioderna i vår moderna historia.

Anne Frank skriver i sin dagbok.

Dracula

Bram Stoker skapade karaktären Dracula baserad på den historiska figuren Vlad Ţepeş, en slavisk furste som begick illgärningar under 1400-talet.

Romanens fiktiva huvudperson är en vampyr som lyckas resa till London för att utföra sina ogärningar. Ett av hans offer är Mina Harker, den unga frun till hans advokat, Jonathan Harker.

Harker och hans vänner går ihop för att konfrontera Dracula och hans hantlangare. Mystik och dramatik följer snart därpå.

Jorden runt på 80 dagar

Det här litterära mästerverket är skrivet av författaren Jules Verne. Här berättas historien om Phileas Fogg och hans nytillträdde betjänt, som antar utmaningen att resa jorden runt på bara 80 dagar.

De upplever oändliga äventyr i alla de olika länderna, och måste kämpa med alla sorters motgångar.

En bok som den här låter ungdomar vidga sina horisonter och själva undersöka världen omkring dem.

Vem har inte, vid ett eller annat tillfälle, haft en önskan om att få resa runt i världen tillsammans med vänner?

Othello

Othello är en av de bästa ungdomsböcker som någonsin skrivits. Även om dess fasad är den av en tragedi skriven av Shakespeare, är dess berättelse som gjord för uppfostran av ungdomar: Ämnet som den här boken tar upp är svartsjuka.

Shakespeares mästerverk är ett utmärkt sätt att förmedla budskapet till tonåringar att människor inte är ägodelar. Relationer bör först och främst baseras på förtroende och respekt.

Om de komponenterna inte existerar, kommer bandet snart att brytas. Svartsjuka, i sin tur, bär med sig stora faror som kan förstöra allt.

För att förstå våra barn, måste vi ändra vår uppfattning om dem. Deras smak är inte enbart baserad på meningslöst kommersiellt innehåll.

Böcker för ungdomar täcker en stor bredd av ämnen, och du kanske till och med vill läsa dem själv.

Att lära känna dina barns värld kommer hjälpa dig att få en djupare förståelse för deras syn på livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ende, M. (2007) Momo. Alfaguara.
  • Salinger, J. D. (ed. 2020). El guardián entre el centeno. Alianza Editorial.
  • Frank, A. (ed. 2010). El diario de Ana Frank. PLAZA & JANES.
  • Stoker, B. (ed. 2011). Drácula. Austral.
  • Verne, J. (ed. 2002). La vuelta al mundo en 80 días. Grupo Anaya Publicaciones Generale.
  • Shakespeare, W. (ed. 2010). Otelo. Austral.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.