Hjälp dina ungdomar att välja en karriärväg baserad på deras styrkor

Ibland känner sig unga människor vilse när tiden kommer att välja en karriärväg. Då är det viktigt för föräldrarna att hjälpa dem.
Hjälp dina ungdomar att välja en karriärväg baserad på deras styrkor
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många unga människor känner sig överväldigade när tiden kommer att bestämma vad de vill göra efter gymnasiet. Detta är förståeligt med tanke på deras begränsade livserfarenhet. Vi vill här prata om hur vi kan hjälpa våra barn att välja en karriärväg som matchar deras styrkor och intressen.

Undersökningar visar att fyra av tio elever är osäkra på den karriärväg de har valt. De skyller också på externa faktorer. Med andra ord hävdar de att det fanns saker som fick dem att ge sig in på en karriärväg som de inte riktigt aktivt valt själva.

Det är viktigt att unga människor kan vända sig till sina föräldrar för hjälp och vägledning i detta. När allt kommer omkring är det ett viktigt beslut.

Så vill du ha några råd om hur du kan hjälpa ditt barn att komma fram till vad han eller hon ska studera efter att ha gått ut gymnasiet?

Hur kan föräldrar hjälpa sina barn att välja en karriärväg som är rätt för dem?

Alla föräldrar vill det bästa för sina barn. Ibland gör dock brist på information om förändringar och framsteg på arbetsmarknaden det svårare för båda parter att överblicka läget.

Ibland vill barn studera saker som vi som föräldrar inte är intresserade av – av en eller annan anledning. Men vi måste komma ihåg att vi lever i den digitala tidsåldern, och ny teknik utvecklas ständigt. Och som ett resultat finns det nu nya yrken och studievägar som inte fanns när vi var unga. Så det är viktigt att vi informerar oss om nya yrkesområden och karriärer som växer fram.

Detta är ett viktigt livsbeslut som i hög grad kommer att påverka barnets ekonomiska framtid och professionella tillfredsställelse. För att vägleda unga människor måste vi därför veta hur vi kan hjälpa och guida dem.

Råd om hur man kan hjälpa unga att välja en karriärväg

välja en karriärväg: flicka läser läxor

Utgångspunkten: Vad gillar och ogillar de?

Ibland är barn inte säkra på vad de verkligen vill göra. De är dock helt på det klara med vad de inte gillar. När de går på gymnasiet finns det ämnen som de gillar och gör bra ifrån sig i, men de kanske inte kan välja en specifik favorit.

De vet dock mycket väl vilka ämnen de inte gillar. När de väl gjort sig medvetna om vad de gillar och ogillar kan de börja leta efter en karriär som passar deras intressen.

Tänk på deras passioner

Passioner och hobbyer kan vara en annan bra utgångspunkt när man väljer en karriärväg. Dessa hjälper till att identifiera barnets naturliga talanger. Naturligtvis säger vi inte att de måste välja ett yrke baserat på sina hobbyer, men du kan fråga de unga människorna i ditt liv om de vill tillbringa mer tid med sina hobbyer och sedan fråga om de vill göra det till ett yrke.

Ta reda på deras perspektiv

Om du ställer några väl valda frågor kan du hjälpa dem att definiera sina preferenser. Till exempel frågor som “Ser du dig själv arbeta på ett kontor?” “Vilken typ av jobb vill du ha?” “Vill du arbeta med barn?” Dessa frågor fungerar som vägledning.

Det finns också fler och fler olika yrken tillgängliga. Därför är det viktigt att ha information om dessa för att hjälpa dem att fatta sitt beslut.

Sök efter bra information och använd kritiskt tänkande

Som föräldrar måste vi kunna ta ansvar, men samtidigt kan vi bara guida våra barn i detta beslut. Våra barn är obönhörligen de som i slutändan måste bestämma vad de vill studera. Vi måste förse dem med objektiv information och data samt personliga åsikter baserade på vår egen erfarenhet. Detta kan hjälpa dem att fatta sina egna, oberoende beslut.

Du ska inte pressa eller tvinga ditt barn att följa en viss karriärväg bara för att du tror att det finns fler jobbmöjligheter. Kom ihåg att detta är ett val som kommer att påverka deras framtid – inklusive deras lycka och tillfredsställelse. Att göra något man älskar är mycket mer givande än att göra något man inte tycker om.

välja en karriärväg: tonåring med skolböcker

Ha ett öppet sinne

Det är viktigt att inte låta dina egna fördomar angående olika jobb ta över. Vad du behöver göra är att hjälpa dina barn att tänka på sina egna färdigheter, svagheter, mål och vilken typ av liv de vill leva.

För att göra detta måste de känna sig trygga och att deras föräldrar förstår och stöttar dem. På så sätt kan de välja den karriärväg som passar dem bäst.

Sök professionell karriärrådgivning

Ibland kan man behöva hjälp av en studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa tonåringar att fatta ett beslut. Baserat på ett barns profil kan personen ge mer information om olika utbildningsområden, anställningsmöjligheter etc.

Visa ditt stöd för att hjälpa dem att välja rätt karriärväg

Det är viktigt att unga upplever att de har sina föräldrars stöd och förståelse. Detta är nyckeln till att fatta ett ansvarsfullt, oberoende beslut som är rätt för dem.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att hjälpa dina barn att göra ett bra val.

Det här kan nog intressera dig …

Orginalartikel: https://youaremom.com/teens/parenting-teens/understanding-your-teen/choose-career-path/


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.