Reflect: Disneys nya kortfilm om dysmorfofobi

Reflect är en animerad kortfilm av Disney som är idealisk för att hjälpa hela familjen att reflektera över dysmorfofobi.
Reflect: Disneys nya kortfilm om dysmorfofobi
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 05 februari, 2023

Det är svårt att tro att ett barn kan vara så bekymra över sin spegelbild att de kan uppleva ett verkligt lidande. Helst ska barndomen vara en tid av oskuld och njutning där en god grund för självkänsla och mental hälsa kan läggas. Men sanningen är att ett betydande antal barn har visat sig ha störningar relaterade till fysiskt utseende, så som dysmorfofobi. Reflect, en ny animerad kortfilm från Disney, sätter fokus på detta problem.

Reflect är en del av Short Circuit Experimental Films, ett innovativt projekt genom vilket alla på Disney kan skicka in sin idé för att omvandlas till en animerad kortfilm. I den här andra säsongen, och av alla filmer som släppts, är detta den som mest fångat allmänhetens uppmärksamhet och genererat mest reflektion och flest åsikter.

Reflect: kampen mot spegeln

Den här kortfilmen, som är tillgänglig på streamingplattformen Disney+, regisserades av Hillary Bardfield, som också deltog i så hyllade filmer som Frost 2 (2019) och Encanto (2021). Reflect berättar historien om Bianca, en ung balettdansös som kämpar med sin övervikt. Det är inte lätt i dagens samhälle, men ännu mindre i en värld så krävande med ens fysiska utseende och förmågor som dansens.

På bilderna som visas i filmen kan vi se hur huvudpersonen, trots att hon älskar att dansa, lider när hon tittar på sin spegelbild. När hon tittar på sig själv spricker spegeln och kastar henne in i en ångestfylld och mörk värld från vilken hon försöker fly utan framgång. Det är en tydlig metafor för de negativa tankar och känslor som följer med dysmorfofobi.

En tjej tittar sorgset in i spegeln.

Kontroversiella åsikter

Reflect har skapat en del kontroverser bland tittarna, vilket lett till delade åsikter. Det finns de som menar att kortfilmen främjar fetma och en ohälsosam livsstil, filmen utgör alltså inget bra exempel för barn.

Speciellt påpekas det faktum att huvudpersonen verkligen är överviktig och att berättelsen kretsar kring problem med självbilden som unga människor med en ohälsosam grad av fetma möter, men utan att ta upp behovet av att försöka åtgärda detta skadliga tillstånd. Dysmorfofobi föreligger egentligen endast då de negativa tankarna uppstår utan grund i verkligheten.

Mångfaldens synlighet

Den här animerade kortfilmen sticker ut främst genom presentationen av en överviktig tjej som huvudperson. I Disney är kroppar i stora storlekar knappt representerade, och om de dyker upp är karaktären antingen en skurk eller en ointelligent lustigkurre med biroll. Därmed är Bianca den första att kliva ur denna bana.

Detta hjälper till att göra kropparnas mångfald synlig från barndomen och att hjälper barn att förstå att vi alla är olika och värdefulla. Dessutom kan Bianca vara en förebild för många unga killar och tjejer som lider mycket av att vara utanför normen vad gäller sitt fysiska utseende.

Öka medvetenheten om dysmorfofobi

Reflect sätter också strålkastarljuset på en sjukdom som inte är särskilt välkänd, men vars förekomst har ökat på senare tid. Dysmorfofobi faller under kategorin tvångssyndrom och relaterade störningar. Det vill säga, det kännetecknas av en överdriven och ihållande upptagenhet med kroppsuppfattning.

Den som lider av denna sjukdom har en förändrad uppfattning om någon del av sin kropp som de anser vara ful eller obehaglig, deformerad eller överdriven, trots att den faktiskt befinner sig inom normalitetens gränser. Dysmorfofobi leder till att personen ständigt kontrollerar sin kropp framför spegeln eller att upprepade gånger jämföra sig med andra. De kan också nypa det område de ogillar och brukar försöka dölja denna upplevda defekt med alla medel.

Följderna av denna störning är allvarliga, eftersom den drabbade tillbringar mycket tid med att oroa sig för sitt utseende, lider avsevärt och tenderar att isolera sig. Därmed påverkas det personliga, sociala och akademiska livet. Dessutom är det vanligt att andra störningar som ångest eller depression och till och med självmordstankar dyker upp.

En tonåring tittar in i en trasig spegel.
Dysmorfofobi är en störning som vanligtvis uppträder i tonåren. För det mesta är den drabbade omedveten om att den lider av en sjukdom.

Filmen Reflect för unga människor närmare en verklighet som de måste skydda sig från

Dysmorfofobi är en störning som för det mesta uppstår under tonåren. Den drabbade är dock omedveten om att de är sjuka och anser faktiskt att deras defekter är verkliga. På grund av detta söker de vanligtvis inte hjälp i tid.

Unga människor idag utsätts för stort inflytande av media och sociala nätverk som främjar orealistiska kroppar och ouppnåeliga fysiska stereotyper. Detta kan utlösa problem med självkänslan, ätstörningar och störningar som dysmorfofobi.

Därmed är filmer som ger röst åt dessa faror och varnar oss om hur de kan skada oss verkligen värdefulla. Reflect är en annorlunda film som bör ses som en familj för att reflektera över och lära sig viktiga lärdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Salavert Jiménez, J., Clarabuch Vicent, A., & Trillo Garrigues, M. (2019). Trastorno Dismórfico Corporal: revisión sistemática de un trastorno propio de la adolescencia. Revista De Psiquiatría Infanto-Juvenil, 36(1), 4-19. https://doi.org/10.31766/revpsij.v36n1a1
  • Janavel, A. (2022). Universidad de Belgrano. Influencia del uso de redes sociales en el desarrollo del trastorno dismórfico corporal en la adolescencia. Disponible en: http://repositorio.ub.edu.ar/handle/123456789/10069
  • Rincón Barreto, D. M., Restrepo Escobar, S. M., Correa Pérez, L. F., Jorge Ospina Duque, J., & Montoya Arenas, D. A. (2020). Trastorno dismórfico corporal: una revisión de las dimensiones clínicas, neurobiología y neuropsicología. Cuadernos Hispanoamericanos De Psicología, 19(1), 1–16. https://doi.org/10.18270/chps.v19i1.3133

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.