Fördelar med dans för barn

Fördelar med dans för barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 27 juni, 2019

Det finns flera fördelar med dans för både barn och vuxna. Dans ger många psykologiska fördelar. Det är inte bara en fysisk aktivitet, utan det är också roligt och socialt.

De flesta barn älskar att dansa. Vi ser ofta att barn dansar efter att ha hört sina första noter av musik. Liksom så många saker som uppstår under utvecklingsfasen är dans en positiv aktivitet för barn, både fysiskt och psykiskt. Dans bör uppmuntras redan innan de små börjar ta sina första steg.

Fördelar med dans för barn

Du kan uppmuntra ditt barn att dansa från en mycket tidig ålder. Den musikaliska stilen spelar ingen roll. Det är helt enkelt viktigt för dem att lyssna på flera olika rytmer.

För att uppmuntra dans kan du börja med att dansa med ditt barn i dina armar eller till och med när barnet är i sin bärsele. På detta sätt kommer barnet att tycka om att dansa medan han eller hon följer musikens rytm.

“Att dansa med ditt barn kommer att förbättra ditt förhållande med honom eller henne. Det kommer också att ge många intima och roliga stunder. “

När dina barn växer kan du dansa med dem genom att styra deras hand eller genom att ta enkla steg som de kan imitera. Det kommer hjälpa dem att förvärva en känsla för rytm och ett musikaliskt öra. Dans kan också förbättra koordination, balans och styrka.

fördelar med dans: barn dansar

Öva på att dansa

När barnen blir större njuter de av att dansa ännu mer. Nu fär tiden finns det inte bara balett och andra traditionella danser, utan även nya former av modern dans som kombinerar dansens alla fördelar med att ha genuint roligt.

“Modern dans innehåller olika rörelser och energiska rytmer som barn tycker om.”

Att träna till olika rytmer, inklusive zumba och break dance, har blivit populär under de senaste åren. Dessa nya dansformer kan ha en positiv inverkan på ditt barns kropp och sinne.

Fördelar med dans

 • Motion. Dans är en komplett övning som kräver att man använder nästan alla muskler i kroppen. Därför kan det bidra till att utveckla barnets kroppsbyggnad och smidighet.
 • Psykomotorisk utveckling. Att röra sig till musikens rytm är inte så lätt som det kanske verkar. Det är ännu svårare om barnet försöker anpassa sig till en förutbestämd koreografi. Att träna på att dansa bidrar till att förbättra barnets psykomotriska kapacitet, koordination, balans och känsla för rytm.
 • Det är roligt! De flesta barn tycker om att dansa. De njuter av det ännu mer när det är en rytm till en välbekant sång.
 • Kreativitet. Barn kan uttrycka sin kreativitet genom dans. De kan också utveckla ett musikaliskt öra och arbeta upp sitt minne.
 • Lagarbete. I både klassisk och modern dans finns det vissa delar som kräver att man dansar i par eller i grupper. Det hjälper ditt barn att lära sig hur man arbetar som en del av ett lag. Detta kan också bidra till att förbättra sociala färdigheter.
 • Självkänsla. Dans kan minska symtomen på stress och ångest. Det kan också öka ditt barns självförtroende, vilket i sin tur förbättrar deras självkänsla. Dans kan hjälpa dem att övervinna utmaningar som blyghet.
  fördelar med dans: barn dansar

Vad är den bästa typen av dans för ditt barn?

Som sagt kan alla typer av dans ge många fördelar. Traditionellt är en av de mest kända dansstilarna balett. Ballett kan hjälpa till att införa värderingar som ansvar och disciplin i ditt barn. Det finns också nya typer av modern dans som är roliga och fulla av energi.

Helst ska du låta dina barn välja vilken typ av dans de helst skulle vilja testa. De måste få välja efter sina egna musikaliska preferenser.

Som föräldrar är det viktigt för oss att stödja våra barns beslut och hjälpa till att införliva värdet av uthållighet i dem. Vi bör också kunna inspirera dem att prova nya aktiviteter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Andreu, R. C., Torres, L. H., & Quiles, O. L. (2011). Las motivaciones de los niños para aprender música en la Escuela de Música y Danza de Melilla. Dedica. Revista de Educação e Humanidades, (1), 293-318. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3625408
 • Hallam, S. (2010). The power of music: Its impact on the intellectual, social and personal development of children and young people. International Journal of Music Education, 28, 3 (2010) 269-289.
 • Hargreaves, D. J. (1991). Infancia y educación artística. Madrid: Morata.
 • Moledo, C. P., & López, J. C. (2013). ¿ Podemos mejorar nuestra salud mental a través de la Danza?: una revisión sistemática. Retos. Nuevas tendencias en Educación Física, Deporte y Recreación, (24), 194-197. https://www.redalyc.org/pdf/3457/345732290038.pdf
 • Padilla, C., & Zurdo, R. (2009). Desarrollo de la creatividad a través de la danza improvisación y la danza contacto. Valores y aplicaciones en Educación Primaria y Secundaria Expresión Corporal y educación. Sevilla: Wanceulen.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.