3 fysiska aktiviteter mot barnfetma

Fetma hos barn är en av de vanligaste barnsjukdomarna. Visste du att du kan förhindra det med enkla förändringar i barnets livsstil?
3 fysiska aktiviteter mot barnfetma
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Övervikt hos barn och barnfetma är ökande hälsoproblem, särskilt på grund av våra tekniska framsteg och förändringar i barns vanor.

Men det handlar inte om att stigmatisera teknik, utan snarare om att uppmuntra barn att röra sig lite mer, som de gjorde innan mobila enheter kom i deras händer. Hur attraktiva skärmarna än är, så bör sport och utomhusaktiviteter aldrig nedprioriteras.

Här är några mycket användbara rekommendationer om hur du får dina barn att röra på sig. Fortsätt läsa!

Tips för att förhindra barnfetma

Barnfetma är en multifaktoriell sjukdom. Av denna anledning måste flera determinanter kombineras för att en förändring ska kunna ske. Bland dem verkar dålig kost, ohälsosamma nattvanor och en stillasittande livsstil vara de mest relevanta.

Som mamma bör du vara uppmärksam på var och en av dem och leta efter sätt att vägleda dina barn mot en hälsosammare livsstil.

Ett bra sätt att börja är att erbjuda en balanserad kost som är rik på proteiner, grönsaker och få syntetiska (eller ultrabearbetade) livsmedel.

Sedan kan du fortsätta genom att förbättra sömnvanor, prioritera nattvila i alla åldrar. Kom ihåg att det är bäst att sova minst 8 timmar under natten för att få en vilsam sömn.

Försök också att kontrollera tiden som spenderas på teknik, särskilt videospel och mobiltelefoner. Vi säger inte att du behöver ta allt ifrån dem. Sätt snarare en strategi med dina barn för ansvarsfull och uppmätt användning.

Slutligen bör du främja sport och utomhusaktiviteter. Dessa erbjuder inte bara fysiska hälsofördelar, såsom förebyggande av barnfetma, utan hjälper också till att förbättra barns psykologiska och emotionella hälsa.

Sport och aktiviteter för att förhindra barnfetma

Det viktigaste är att sporten eller den fysiska aktiviteten som dina barn gör är efter eget tycke. Se till att de tycker om aktiviteten, och när de är äldre kan du också involvera dem i valet av sport som de ska göra. När allt kommer omkring kommer motivationen att vara drivkraften för kontinuitet i framtiden.

Även om alla sporter är bra, finns det några som erbjuder fler fördelar än andra. Här är några av våra rekommendationer.

1. Fotboll, basket och volleyboll

Ett överviktigt barn som spelar fotboll.

Dessa är de vanligaste sporterna i världen och är ett bra alternativ för att bryta stillasittande och främja hälsosamma livsstilsvanor.

Eftersom de är kända över hela världen är det inte svårt att hitta en plats att utöva dem på. Det finns till och med gratisalternativ som äger rum inom allmänna utrymmen. Allt du behöver är en boll och några lekkamrater.

Fotboll, basket och volleyboll erbjuder många fördelar i samband med deras höga rörelseomfång och intensitet. Av denna anledning spenderar barn som utövar dem mycket energi, och det gynnar deras viktkontroll.

2. Simning och cykling

Både simning och cykling anses vara de mest kompletta sporterna i världen. Men för att utöva dem måste barn ha tillgång till specifik utrustning, miljö och på högre nivå, tränare.

Deras regelbundna utövning undviker inte bara effekterna av en stillasittande livsstil utan ger också många fysiska och psykologiska fördelar för barn. Det är värt att nämna att båda sporterna stärker uthålligheten och kardiovaskulär kapacitet hos dem som utövar dem.

3. Promenader och alternativa lekar

Promenader är den huvudsakliga fysiska aktiviteten bland människor, eftersom det kan göras när som helst och var som helst. Det är också en bra ursäkt för att spendera tid på att göra något hälsosamt i familjens sällskap.

När det gäller alternativa lekar, uppmuntra dina barn att utöva någon fysisk aktivitet med sina kamrater. Leta helst efter utomhusaktiviteter som genererar god fysisk rörlighet.

Överviktiga föräldrar springer med sitt barn.

Varför är det viktigt att utöva sport under barndomen?

Att utöva sport hjälper till att bekämpa effekterna av en stillasittande livsstil och blir därför en strategi för att förhindra fetma hos barn.

Samtidigt gynnar idrott också barns psykofysiska utveckling, vilket förbättrar interpersonella sociala färdigheter.

Fysisk aktivitet är inte synonymt med att utöva en sport, och den enkla handlingen att vara i rörelse ger stora hälsofördelar. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar minst 60 minuters fysisk aktivitet per dag, i alla stadier av livet.

Barnfetma, en fråga för alla

Som mamma bör du vara medveten om dina barns vanor och hjälpa dem att utveckla friska.

Barnfetma orsakas till stor del av ohälsosam kost och brist på fysisk aktivitet. Så sök professionell hjälp från hälso- och sportspecialister för att säkerställa god hälsa för dina barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.