Egocentricitet i tonåren: Vad du behöver veta

Upptäck vad egocentricitet i tonåren handlar om och fram till vilken punkt det kan betraktas som en "övergående fas".
Egocentricitet i tonåren: Vad du behöver veta
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 23 september, 2020

Medan tonåringar söker efter sin egen identitet kan deras egocentricitet verka nästan oundviklig.

Det är viktigt att komma ihåg att tonåringar befinner sig i en utvecklingsfas där olika biologiska förändringar inträffar som påverkar deras tänkande och deras känslomässiga värld. De har ännu inte definierat sin personlighet och inte heller lyckats bygga upp en självkänsla.

För tonåringar kretsar allt kring dem. De känner en stor press på sig själva som kommer av deras egen osäkerhet plus olika former av grupptryck som gör att de kan utveckla denna typiska egocentricitet som en försvarsmekanism, mer eller mindre omedvetet.

Om attityden förstärks kommer de naturligtvis tro att de är centrum för all uppmärksamhet och att utan detta är de inte fullständiga. För att undvika att det blir ett problem är det viktigt att ge dem ett hälsosamt perspektiv och upprätthålla sunda gränser.

Olika stadier

  • Tidig ungdom. Från 10 till 13 års ålder. Personligheten blir tydligare och man börjar se tecken på uppror. Man knyter vänskaper, vanligtvis till någon av samma kön.
  • Tidiga tonår. Mellan 14 och 16 års ålder. Grupper av vänner är mer etablerade, intresset för en partner och abstrakt tänkande börjar. De blir mer förstående.
  • Sena tonår. Mellan 17 och 19 års ålder. De första relationerna och sexuella kontakterna äger rum. Den unga vuxna studerar eller arbetar redan, vilket gör förhållandet mer tilltalande och mindre kritiskt.

Utvecklingen av en tonårings personlighet

Fram till en viss punkt är det normalt att en ung person är trulig, enstavig, stöddig och känner sig missförstådd.

Det är också mycket vanligt att de känner sig stressade över för sitt utseende, att de ständigt pratar om sig själva och letar efter bekräftelse genom olika beteenden och attityder. Detta är en del av processen för att utveckla självmedvetenhet och emotionell intelligens.

Tonåringar kommer att försöka särskilja sig själva och stå ut från mängden. Detta hjälper till att skapa en känsla av trygghet och är en del av att bygga upp sitt självförtroende och självkänsla. Men en del tonåringar kan ta det här för långt och det är nu vi talar om egocentricitet i tonåren.

Varför tänker tonåringar så mycket på sig själva?

Självbilden är central för ungdomar. Både deras attityd, vikt, längd och mode är centrala element i att bygga och kommunicera vilken typ av person de vill vara.

På samma sätt är behovet av självständighet också en central del av processen. Helt naturligt lösgör sig vi människor känslomässigt från våra föräldrar när vi blir äldre. Ungdomar befinner sig i ett avgörande stadium i sitt liv.

egocentricitet i tonåren: flickor tar selfie
Således är deras tankar inte längre inriktade på föräldrarnas intressen eller åsikter, och vad de än bestämmer sig för kommer att vara viktigast.

Detta åtföljs av utvecklingen av abstrakt tänkande som gör det möjligt för tonåringar att vara mer kritiska och analytiska om sin omgivning.

Vad de vill ha är kort sagt acceptans och uppmärksamhet. Därför försöker de bli det de söker eller vad de vet behagar andra. Det är därför viktigt att vara medveten om hur vi själva beter oss och interagerar med omvärlden.

Att låtsas vara någon annan för att behaga andra är aldrig bra, eftersom det kan leda till identitetskriser och ytterligare stärka egocentricitet i tonåren.

Hur man hanterar egocentricitet i tonåren

Att vara egocentrisk kan leda tonåringar till att prioritera sina intressen framför alla andras, tänka på sig själva som centrum för all uppmärksamhet eller tro att de alltid har rätt. Det är logiskt att detta kan störa dig som förälder, men du måste ta det för vad det är: bara ytterligare en fas i livet.

Det första rådet för att övervinna egocentricitet i tonåren är att inte bemöta det med aggressivitet utan med respekt.

Undvik att mata deras osäkerhet eller att ge upphov till den. Försök att förstå, öppna upp och visa dig själv som en pålitlig person – naturligtvis utan att pressa din tonåring.

På samma sätt bör du sätta gränser vid behov. Att vara förstående betyder inte att du måste vara tillåtande hela tiden.

Du kommer inte alltid få en positiv reaktion, men du måste stå på dig. En dag kommer de att tacka dig för detta.

Som en sista rekommendation: njut av den här fasen. Försök att få ut det mesta av denna etapp i dina barns liv, eftersom det också ger glädje och många roliga och oförglömliga stunder. Lär dig hur du kan bli en betrodd, en vän, en guide och ett stöd för dem.

Den som säger att de gick igenom tonåren utan att gå igenom den här fasen av egocentricitet ljuger eller överdriver förmodligen. Det är väldigt få människor som inte kommer att anta denna attityd någon gång under tonåren. När allt kommer omkring sker omvälvande förändringar under den här tiden och de måste ge sig ut för att söka efter sin identitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.