10 roliga tekniker för att hjälpa barn att slappna av

Det kan vara ett svårt uppdrag att hjälpa barn att slappna av, men det finns några roliga tekniker som kan vara hjälpsamma.
10 roliga tekniker för att hjälpa barn att slappna av
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 14 december, 2023

Ibland är det nödvändigt att hjälpa barn att slappna av, både för dem och för deras föräldrar. Det finns många situationer som kan skapa stress eller oro hos barn. Det kan till exempel ett bråk med en vän, prov i skolan eller en muntlig presentation inför sina klasskamrater. Om vi kan lära oss några tekniker som förutom att hjälpa våra barn att slappna av samtidigt är roliga, har vi lyckats med vårt syfte.

Under barndomen finns det många utmaningar som barn måste möta. Till exempel situationer som skrämmer dem, blyghet eller olika händelser som gör dem nervösa. Tänk på att små barn vanligtvis reagerar i form av gråt eller utbrott. Detta är deras sätt att släppa de spänningar som kommer av den oro de känner.

Många gånger räcker det inte med bara andning för att barn ska slappna av, och kanske fungerar det inte med ditt barn. Så om du ser att ditt barn skulle behöva slappna av, notera några av teknikerna som vi ger dig nedan.

Notera dessa roliga tekniker som kan hjälpa barn att slappna av

För att hjälpa barn att hantera situationer med stress, oro eller ångest och känna sig lugnare, kan vi lära dem dessa tekniker för att slappna av på ett enkelt och roligt sätt. Prova dem! Du kan välja den du gillar eller tror passar bäst!

1. Visualisera en lugn plats eller en plats som sänder frid

Visualiseringar är en av de mest fördelaktiga teknikerna för att minska ångest och stress. Sätt er tillsammans på en säng eller på mattan och slut ögonen. Be sedan ditt barn att föreställa sig en lugn eller tyst plats.

Du kan beskriva platsen, hur den luktar, hur vinden rasslar i löven och hur ni känner er när ni är där. Det är en vägledning som hjälper ditt barn att skapa den där bilden som kommer att ge en fridfull känsla. Detta ger er både en trevlig stund tillsammans som samtidigt gör att ni båda blir väldigt avslappnade, vilket är målet.

En ung flicka som hoppar i soffan och sjunger medan hon använder en hårborste som mikrofon.
Att sjunga högt frigör endorfiner, och gör att barn slappnar av och känner sig glada.

2. Att sjunga högt är en rolig teknik som kan hjälpa barn att slappna av

De flesta barn älskar att showa för andra. När de sjunger högt, oavsett om de sjunger bra eller inte, frigör de endorfiner, en kemikalie som produceras av hjärnan och som får dem att må bra.

3. Vidröra tårna

Att röra vid tårna kan vara avkopplande. Att föra huvudet under hjärtats nivå hjälper till att lugna oss. Denna position kan vara både i sittande eller stående läge och benen behöver inte vara helt raka. Denna inversion av kroppen ger en återställande effekt och normaliserar vår kropps stressrespons.

4. Att måla och rita kan hjälpa barn att slappna av

Att måla och rita ger vår hjärna ett mål att fokusera på vilket leder till att lugna stress. Så om ditt barn är nervöst eller oroligt, ta fram papper, tuschpennor och kritor och säg till ditt barn att låta fantasin flöda fritt. Det finns också böcker med mandalas att köpa, som barn kan färglägga som de vill, vilket hjälper dem att skapa en lugn känsla.

5. Gör ställningen den nedåtgående hund

Denna yogaställning, känd som nedåtgående hund, har stora fördelar, eftersom den aktiverar våra arm-, ben- och coremuskler. Det är en typ av stretchande övning som gör att musklerna börjar bränna överflödigt socker i vårt blod, vilket kroppen utsöndrar som en fly- eller fäktareaktion när vi känner oss oroliga eller stressade. Gör ställningen tillsammans och koppla av medan ni stretchar!

6. Blås spåbubblor

Vilket barn älskar inte att blåsa såpbubblor? Att blåsa och poppa bubblor är en annan rolig teknik som kan hjälpa våra små barn att kontrollera sin andning och på så sätt även sitt mentala tillstånd.

7. Hoppa hopprep

Hjälp ditt barn att slappna av genom att ta fram ett hopprep och be hen att hoppa till takten av någon låt hen gillar i 2 minuter medan du tar tid. Denna aktivitet hjälper till att bränna bort överflödig energi, och gör att barnen känner sig trötta och mer avslappnade.

Fyra barn hoppar rep i ett fält.
Hopprep bränner bort överskottsenergi, och gör att man känner sig trött och mer avslappnad efteråt.

8. Ta ett varmt bad

Vem tycker inte att ett varmt bad är avkopplande? Efter en stressig dag på jobbet finns det inget som att komma hem och sätta sig i badkaret. Tja, detsamma gäller för barn. Om de är nervösa eller stressade hjälper varmt vatten dem att slappna av. Dessutom kan du lägga i deras badleksaker så att de kan ha en lekstund medan de kopplar av.

9. Drick en kopp varm choklad

Så gott! Om du ger en kopp varm choklad till ditt barn när du märker att stressen och oron blir för mycket, hjälper detta också till med avslappning. Värmen från den söta drycken kommer att göra underverk.

10. Hjälp ditt barn att slappna av genom att blåsa ut ljus

Denna teknik måste naturligtvis alltid göras under din övervakning. Du tänder ett ljus och ber ditt barn att blåsa ut det. För varje gång flyttar du ljuset längre bort så att ditt barn måste ta ett djupare andetag och blåsa hårdare för att släcka det. Detta är en underhållande teknik som handlar om att kontrollera sin andning.

Ha kul och slappna av!

Som du har sett kan dessa tekniker som hjälper barn att slappna av vara till stor hjälp. De kan också vara underhållande och roliga för dem. Så när dina barn är stressade eller nervösa, tveka inte att omsätta dessa idéer i praktiken. Stress är inte bra för någon. Så om vi lär våra barn dessa tekniker för att lugna ner sig när de är oroliga, bidrar vi till att förbättra deras fysiska och psykiska välbefinnande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodríguez, T. R., Rodríguez, C. M. G., & Pérez, R. C. (2005). Técnicas de relajación y autocontrol emocional. MediSur, 3(3), 55-70.
  • Ahmed, M. D. (2010). Actividades de relajación en Educación Infantil y Primaria. Innovación y experiencias educativas, 34, 1-9.
  • Nadeau, M. (24). Juegos de relajación. Málaga: Sirio.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.