10 nycklar till att bada ditt barn på vintern

Att bada ditt barn på vintern och förhindra att det blir kallt kräver viss omsorg. Vi visar dig några nycklar för att lyckas.
10 nycklar till att bada ditt barn på vintern
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att bada ditt barn på vintern och förhindra att det blir för kallt är en utmaning för föräldrarna. Det finns dock många försiktighetsåtgärder som kan vidtas för att göra upplevelsen lämplig, säker och trevlig för ditt barn.

Att bada i den här åldern är mycket mer än skötsel. Det ger barnet en rad sensoriska upplevelser som är nyckeln till dess fysiska och känslomässiga utveckling. Att införliva denna vana i rutinen hjälper barnet att slappna av och njuta av en trevlig stund tillsammans med sina vårdnadsgivare.

Här följer några nycklar för att optimera denna viktiga dagliga upplevelse. Missa inte det!

Nycklar för att bada ditt barn på vintern

Bebisar tycker vanligtvis om att bada och det representerar till och med en stunds avkoppling i slutet av en hektisk dag. Detta ska vara lika njutbart både sommar och vinter, men under de kalla månaderna är utmaningen att skapa en trevlig miljö något större. Rädslan för att bli kall stör ofta föräldrarnas korrekta agerande och hela scenen blir stressig.

Var uppmärksam på följande rekommendationer för att upprätthålla harmoni inne i badrummet, oavsett hur kallt det är ute.

1. Bada inte barnet varje dag

Överdrivet badande hos spädbarn kan minska mängden bakterier som utgör hudens naturliga mikroflora. Som ett resultat blir huden mer mottaglig för infektioner eller ytliga utslag.

Tre bad per vecka under ett barns första år är vanligtvis tillräckligt för att säkerställa renlighet utan att öka risken för skador.

2. Se till att temperaturen i omgivningen är tillräcklig

Temperaturen inne i badrummet bör konditioneras innan du badar ditt barn på vintern. Vidare bör fönster och dörrar hållas stängda för att begränsa drag.

Att slå på en varmluftsfläkt några minuter i förväg är ett bra alternativ för att värma upp miljön.

En badtermometer som flyter i tvålvatten.
Vattentermometrar är en utmärkt resurs för att säkerställa att temperaturen på vätskan är tillräcklig. Med den kan du förhindra att ditt barn får frossa eller brännskador på grund av för varmt vatten.

3. Kontrollera vattnets temperatur innan du sänker ner ditt barn

En annan punkt att tänka på när du badar ditt barn på vintern (eller när som helst på året) är att reglera temperaturen på vattnet i badkaret. Du kan känna av den med baksidan av handen, med armbågen eller med en termometer som är designad för detta ändamål.

Den idealiska vattentemperaturen bör vara runt 35 ºC så att det inte blir för hög kontrast till omgivningen.

4. Välj de varmaste tiderna på dygnet

Det finns tillfällen under dagen då temperaturen i miljön är mer gynnsam för badande bebisar. Det är bäst att välja dessa ögonblick och undvika att utsätta ditt barn för extrema skillnader, som i gryningen eller skymningen.

5. Erbjud korta bad

Baden bör vara korta och snabba, eftersom en lång varaktighet i vattnet inte är fördelaktig för huden. Dessutom tappar blöt hud värme snabbare och det kan göra barnet obekvämt.

6. Värm dina händer

En stor del av badet för bebisar inkluderar kroppsmassage eller hud-mot-hud-kontakt. Därför är det viktigt att värma händerna innan du börjar. Du kan gnugga handflatorna mot varandra eller doppa händerna i varmt vatten och, när de är varma, ta ditt barn och fortsätt med att ta av det kläderna.

Du bör till och med utnyttja detta ögonblick för att desinficera dina händer innan du rör vid ditt barns bara hud.

7. Färdigställ kläderna som ska tas på efter badet

Det händer ofta att föräldrar i slutet av badet inser att de inte har vissa element till hands, som handdukar, filtar eller kläder.

För att undvika denna situation och förhindra att ditt barn blir kallt, försök att organisera allt innan du badar ditt barn, inklusive toalettartiklar, kläder osv.

Du kanske är intresserad av: När bör du byta blöja på din bebis?

8. Välj tvål eller geler som är lämpliga för spädbarns hud

Extrema klimat tenderar att torka ut huden eller förvärra detta tillstånd, vilket gör den mer känslig för irritation eller utveckling av dermatit. Därför är det bra att välja tvålar som återfuktar hudens yta och inte skadar den.

De mest rekommenderade rengöringsprodukterna för spädbarn är de med ett pH-värde som liknar det på hudens yta, såsom krämiga tvålar (utan parfym) eller syndetvålar (fria från parfym).

9. Bada ditt barn i etapper

Småbarns huvud tappar mycket värme och, som vi har sagt tidigare, tappar även våt hud denna energi snabbare än när den är torr.

Det är därför en bra strategi när man badar en baby, särskilt en nyfödd, är att göra det i delar. Sänk först ner ditt barn i badkaret och tvätta bålen och lemmarna. Slå sedan in det i en handduk och torka av det. När du märker att bebisen är lugn och varm, fortsätt med att tvätta huvudet, utan att ta för lång tid. Torka till sist håret med en torr handduk, utan att trycka eller gnugga kraftigt på fontanellen.

En förälder som tvättar ett nyfött barns hår över ett handfat.
Under de kalla månaderna är det bäst att bada ditt barn i delar och alltid lämna huvudet till slutet. I vilket fall som helst bör tvättningen av denna region inte göras lika ofta som med vuxna.

10. Återfukta ditt barns hud efter att ha badat på vintern

Utan tvekan är återfuktning efter att ha badat ditt barn på vintern en viktig vana. Det är faktiskt den bästa tiden att applicera fuktgivande krämer eller oljor på spädbarn och till och med erbjuda dem massage. Dessa metoder stärker föräldrabanden och lindrar spädbarnets spänningar.

Vad bör du ta hänsyn till när det gäller ditt barns hud?

Ditt barns hud är ömtåligare och känsligare än en vuxens hud eftersom den inte är fullt utvecklad. Därför måste du vidta vissa försiktighetsåtgärder när det gäller vård under rengöring och i valet av produkter som ska användas.

Det väsentliga är att hålla hudens naturliga skyddsbarriär intakt, och detta uppnås med god återfuktning och genom att undvika direktkontakt med kalla klimat i miljön.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Johnson E, Hunt R. Infant skin care: updates and recommendations. Curr Opin Pediatr. 2019 Aug;31(4):476-481. doi: 10.1097/MOP.0000000000000791. PMID: 31188166.
  • Mendes BR, Shimabukuro DM, Uber M, Abagge KT. Critical assessment of the pH of children’s soap. J Pediatr (Rio J). 2016 May-Jun;92(3):290-5. doi: 10.1016/j.jped.2015.08.009. Epub 2016 Feb 1. PMID: 26844391.
  • Telofski LS, Morello AP 3rd, Mack Correa MC, Stamatas GN. The infant skin barrier: can we preserve, protect, and enhance the barrier? Dermatol Res Pract. 2012;2012:198789. doi: 10.1155/2012/198789. Epub 2012 Sep 4. PMID: 22988452; PMCID: PMC3439947.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.