13 Aktiviteter för att förbättra hand-öga-koordinationen hos små barn

Hand-öga-koordinationen hos små barn är avgörande för deras utveckling. Här följer aktiviteter som är idealiska för att förbättra egenskapen.
13 Aktiviteter för att förbättra hand-öga-koordinationen hos små barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Dessa lekar och aktiviteter är enkla, snabba och utövar hjärnans förmåga att koordinera samspelet mellan händer och ögon. Här följer några aktiviteter som är bra för att förbättra hand-öga-koordinationen hos små barn. Dessutom tillåter de barnen att ha roligt på ett konstruktivt sätt!

Att utföra en aktivitet om dagen som varar i cirka 5 minuter kommer, utan att du ens inser det, att få stor inverkan på ditt barns motoriska utveckling. Senare kommer detta dessutom att hjälpa dem att lära sig läsa och skriva mer effektivt. Som du kommer att märka rör det sig om enkla aktiviteter, men de hjälper ditt barn att utveckla hand-öga-koordinationen på ett korrekt sätt.

Aktiviteter för att förbättra hand-öga-koordinationen hos små barn

Två unga flickor som leker med en boll i gräset nära en sjö.

1. Kasta och fånga en boll

Detta är förmodligen det bästa sättet att förbättra hand-öga-koordinationen hos små barn. Ni bör träna på att fånga och kasta bollar ofta, eftersom detta också är en färdighet de behöver när dina barn börjar idrotta.

För att utföra denna aktivitet kan du använda bollar av olika storlekar, såsom tennisbollar, basketbollar eller badbollar. Att kasta och fånga mindre bollar kräver mer avancerade färdigheter.

2. Starta kuddkrig för att förbättra hand-öga-koordinationen

Detta är en aktivitet som de flesta barn älskar. Att kasta kuddar och arbeta med ögon, händer och skratt samtidigt är det roligaste. Ni kommer att tillbringa en underbar tid full av skratt och stojande.

3. Flätande och knytande

Att trä trådar, fläta och knyta är bra för att utveckla koncentrationen och för att träna kontrollerade rörelser. Ditt barn måste koordinera sina ögon och fingrar noggrant för att slutföra denna uppgift. Skapa dina egna flätningskort genom att använda kartongbitar och stansa hål i dem, eller genom att använda en uppsättning sammanflätade kort.

Att trä, fläta och knyta är tre av de bästa aktiviteterna barnet kan göra för att utveckla finmotoriken. Dessutom kommer ni att ha det trevligt tillsammans samtidigt som ni utför en lugn aktivitet.

4. Trädgårdsarbete med barn för att träna hand-öga-koordinationen

Trädgårdsarbete är ett bra sätt att komma ut samtidigt som man utvecklar koordination och övergripande grovmotorik. Allt du behöver är några trädgårdsredskap för att komma igång.

Ett barn planterar växter i trädgården.

5. Bowling för att förbättra hand-öga-koordinationen hos små barn

Skapa dina egna bowlingkäglor genom att fylla plastflaskor med lite vatten och måla dem i olika färger. Ställ dem i pyramidform och turas om med ditt barn att rulla en boll för att slå omkull dem. Du kan även ställa dem på rad och försöka slå ner en i taget, allteftersom barnet blir skickligare kan du då använd mindre flaskor.

6. Pussel

Pussel är en av de bästa aktiviteterna för ditt barn. De utvecklar färdigheter som finmotorik, formigenkänning, problemlösning, logik, uppmärksamhet och naturligtvis hand-öga-koordinationen. Välj träpussel eftersom de är robustare och lättare att hantera, särskilt för små barn.

7. Ballonguppskjutning

Blås upp en liten eller stor ballong och se hur länge ditt barn kan hålla den i luften likt de gör i volleyboll. Detta är bra för att utveckla koordinationen, eftersom det kräver att man rör sig och tänker snabbt för att ballongen inte ska falla. Dessutom kräver det att du använder dina ögon och händer samtidigt.

8. Sandlådeleksaker

De små kan leka i sandlådan genom att fylla containrar med sand och bygga sandstrukturer vilket ger mycket träning för att utveckla koordinationen. Erbjud ditt barn hinkar och behållare i olika storlekar, samt verktyg som spadar och krattor.

9. Klipp och klistra för att förbättra hand-öga-koordinationen

Ge ditt barn olika typer av papper, som tidning, silkespapper, kartong, eller liknande och låt dem skära det i former eller remsor. Tillsätt även lim som flytande trälim, hantverkslim, stift eller till och med en mjöl- och vattenblandning med några penslar för att sprida limmet. Denna aktivitet kommer att kräva mycket övervakning på grund av den typ av material som används.

10. Hopprep

Hoppning är en utmanande färdighet som många barn har svårt att utföra, men det är bra för att förbättra koordinationen. Barn måste inte bara koordinera båda sidor av kroppen och byta ben, utan de måste också flytta hopprepet samtidigt som de ser till att de hoppar över repet.

Barn hoppar rep för att förbättra hand-öga-koordinationen.

11. Rita

Dina barn bör lägga tid på att rita varje dag. Det är en grundläggande aktivitet som hjälper till att utveckla hand-öga-koordinationen mycket väl; ögonen och fingrarna arbetar samtidigt för att utföra samma uppgift. För att göra detta, tillhandahåll olika redskap och media som till exempel papper, kartong, svart tavla, pennor, kritor, temperafärger etc.

12. Griffeltavla för hand-öga-koordinationen

En stor svart tavla ger dina barn möjlighet att rita samtidigt som de tränar sina muskelgrupper. De måste också korsa armen för att nå vänster och höger på tavlan, vilket utvecklar deras förmåga att korsa kroppens mittlinje. Som alternativ kan du skaffa ett stativ, eller fästa ett stort pappersark på väggen, för att skapa en liknande upplevelse.

13. Fingermålning

Denna aktivitet ger barn möjligheten till en sensorisk upplevelse och hjälper till att utveckla hand-öga-koordinationen. Skapa din egen fingerfärg hemma eller köp den färdig. Dina barn kommer att älska att lära sig medan de doppar händerna i färgen. Det kommer att bli väldigt röriga, men roliga, stunder för dina små.

Som du kan se finns det många aktiviteter som du kan utföra med dina barn därhemma och med lättillgängligt material. Som om det inte vore nog kommer ni att få en underbar tid tillsammans med hjälp av dessa uppgifter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Muñoz García, A. ( 2010). Por qué jugar con bloques es bueno para niños pequeños. En: Psicología del desarrollo en la etapa de educación infantil. Editorial: Pirámide.
  • Ramírez Calixto, Carmita Yisela, Arteaga Rolando, Mary América, & Luna Alvarez, Heriberto Enrique. (2020). Las habilidades de coordinación visomotriz para el aprendizaje de la escritura. Revista Universidad y Sociedad12(1), 116-120. Epub 02 de febrero de 2020. Recuperado en 08 de marzo de 2022, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2218-36202020000100116&lng=es&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.