Mindfulness och meditation för hela familjen

Här är några aktiviteter för mindfulness och meditation som är utmärkta för hela familjen.
Mindfulness och meditation för hela familjen
María José Roldán

Skriven och verifierad av Pedagogisk psykologi María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Kan mindfulness och familjemeditation tillföra lite mer Zen in i ert dagliga liv? Mindfulness och meditation är kända för att minska ångest, öka empati och främja lycka och välbefinnande hos människor i alla åldrar och kulturer.

Att meditera med barn kan verka som en stressande aktivitet. Men denna enkla och gamla praktik kan ta många former. Det kan vara en bra aktivitet för barn.

Börja med dessa roliga och enkla övningar för att introducera dina barn till inre frid. Samtidigt hjälper du hela familjen att känna att de kan kontrollera även de mest stressande situationerna inifrån.

Andas som familj: Mindfulness och meditation

Andning är en av de biologiska reflexerna vi tar för givet. Naturligtvis gör vi det rätt, eller hur? Tyvärr är det inte alltid så. Att lära sig att ta djupa, rensande andetag är dock ett enkelt, omedelbart sätt att ge oss några ögonblick av lugn koncentration.

Låt dina barn hålla händerna mot magen medan de blundar. Uppmuntra dem att ta ett djupt andetag genom näsan och räkna långsamt till fem. Få dem att hålla andan i två sekunder. Räkna sedan bakåt när de andas ut helt och hållet. Be dem att lägga märke till hur bröstkorgen stiger och faller när det fyller lungorna med luft och sedan släpper ut den.

Om du tror att den här aktiviteten kommer att vara lite för tyst och lugn för dina barn, viska då djurljud när de andas ut. Till exempel surret från ett bi eller råmandet från en ko. Denna tysta mindfulness och meditationsaktivitet är perfekt för när ni väntar i ett väntrum och andra stunder då det är bra att hålla sig lugn och stilla.

Lyssna noga nu!

Full uppmärksamhet handlar om att ställa in sig på det som händer här och nu och acceptera det utan att bedöma eller knyta an. Barn är ständigt i rörelse, fysiskt och mentalt. Fram och tillbaka mellan vad som hände i slutet av den senaste aktiviteten och vad nästa aktivitet kommer att vara. De utvecklar fortfarande sin förmåga att fokusera sina tankar och uppskatta det som är här och nu.

Utmana dina barn till en lek och be dem att sitta med korslagda ben och blunda. Be dem lyssna noga när du spelar upp ett ljud. Klinga en klocka, slå i en triangel eller spela ett musikaliskt ackord. Be dem att räcka upp handen när de inte längre hör något ljud.

Tålamod och att lyssna fokuserat är viktiga färdigheter. Med den här aktiviteten lär sig dina barn att lyssna och ha tålamod, något som är viktigt för både deras personliga och professionella liv i framtiden.

Meditation och mindfulness innan barn somnar

Saker och ting är ofta lite kaotiska vid läggdags, och detta gör det svårt att meditera på kvällen. Det är dock också perfekt om du kan integrera det i er rutin. En guidad meditation, som utförs liggande medan kroppen är avslappnad, är en bra idé för hela familjen. Syftet är att lugna sinnet med hjälp av avslappnande instruktioner ni kan lyssna på.

Du kan till exempel be dina barn att föreställa sig att de är ett träd och att visualisera sina rötter och grenar, löv eller blommor. De kan se fältet eller skogen där det växer och hur det kom sig att de började växa just där. Be dem känna solens värmande strålar och hur jorden känns under dem.

Tala långsamt och lägg till långa, överdrivna andetag mitt i pauser – det är i grunden den mest avslappnande sagan vid sänggåendet! Du kan söka på YouTube efter “barnmeditation för att sova” för att hitta en avkopplande video eller idéer för din egen guidade meditationsrutin innan barnen lägger sig.

Mindfulness och meditation: familj mediterar i soffa

Meditation på språng

Barn älskar att röra sig. Stillhetsfaktorn kan vara en utmaning när du försöker meditera med barn. Yoga, som är som meditation i rörelse, hjälper till att utveckla fysisk och mental styrka och flexibilitet genom att lära ut tålamod, koncentration, andning och uthållighet.

Gör det till en familjeaktivitet genom att leta efter yogakurser för barn med en hälsosam förebild och samtidigt skapa minnen tillsammans som familj.

Meditation är inte bara för munkar på en bergstopp. Det är en rolig och tillgänglig aktivitet som alla kan utöva, var som helst och när som helst. Att introducera barn till detta avkopplande koncept under sina tidiga år kan ge livslånga fördelar och en dominoeffekt.

Så vad är det viktigaste att komma ihåg när du försöker lära dina barn om mindfulness? Att släppa taget! Ju mer du använder dig av meditation och mindfulness, desto större fördelar kommer du att se i alla aspekter av livet. Meditation och mindfulness kan lära dina barn hur man kan njuta av livet och de utmaningar det ger oss.

Detta kanske intresserar dig
4 fördelar med yoga för bebisar
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
4 fördelar med yoga för bebisar

Många kvinnor börjar träna yoga strax efter att ha fött sitt barn och om du tar med dig din baby på yoga för bebisar kan resultatet bli dubbelt så ...


Innehållet hos Att vara mamma är endast skrivet i utbildande och informativt syfte. Det kan under inga omständigheter ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.