Hur man gör en skuggdockteater hemma

Att sätta ihop en skuggdockteater hemma är mycket enklare än du kanske tror. Vill du lära dig hur man gör? Läs vidare!
Hur man gör en skuggdockteater hemma
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vill du göra något roligt tillsammans med familjen, som är både annorlunda och unikt? Vad sägs om att skapa din egen skuggdockteater hemma? Vi är helt övertygade om att dina barn kommer att älska idén! I artikeln nedan berättar vi vilka material du behöver och ger dig alla nödvändiga instruktioner.

Att skapa och leka med en skuggdockteater handlar om mer än att bara låta dina barn ha roligt några timmar. Det är också en pedagogisk resurs som är mycket fördelaktig för barnens övergripande utveckling.

Detta beror på att denna aktivitet låter barnen träna på flera färdigheter, som uttryck av både kroppsspråk och verbalt språk, fin- och grovmotorik, visuospatiala färdigheter, kreativitet, fantasi, sociala förmågor, samarbete etc.

Samtidigt kan vi också säga att det är det perfekta sättet att introducera våra mindre barn för världen av teater och drama. En värld full av illusioner, magi och alla de budskap och lärdomar som deras berättelser förmedlar.

“Det är en fusion: teatern är kroppen, berättaren är rösten och den illustrerade har hjärtats roll.”
– Mukashi, Mukashi –

skuggdockteater hemma

Hur du gör en skuggdockteater hemma

En skuggdockteater är en produktion som består av skapandet av optiska effekter som du får fram genom att lysa en stark lampa mot en ljus yta. Till exempel en skärm, en vägg, ett vitt tygstycke etc. Idén är att du ska använda ljuset för att kasta skuggorna av karaktärer och föremål mot bakgrunden. För att skapa skuggorna kan du använda dina händer, utklippta former eller dockor för att återberätta en historia.

Skuggspel kan vara ett av de äldsta sätten att uppföra en marionetteater. Men trots att så många århundraden har gått sedan den här konstformen skapades är den fortfarande mycket underhållande för både barn och vuxna.

Material

Du kan bygga en skuggdockteater hemma med väldigt enkla material. Vad behöver du? Samla bara ihop sakerna från listan nedan så är du redo att börja:

  • Några träpinnar, till exempel träspett eller glasspinnar.
  • En kartong – gärna en skokartong.
  • En lampa eller ficklampa.
  • Tejp.
  • Klister eller lim.
  • Ett stycke vitt tyg.
  • Sax eller kartongkniv.
  • Några bitar styvt papper, helst svart.
  • Band, löv, bomull och andra material som du kan använda som dekoration.

Så här gör du för att sätta ihop en skuggdockteater hemma

När du har alla nödvändiga material redo är det dags att börja arbeta med att skapa din skuggdockteater. Följ bara stegen nedan:

skuggdockteater hemma
  1. Rita olika föremål på det svarta, styva papperet – djur, människor, föremål etc.
  2. Klipp ut silhuetterna du har ritat och tejpa fast dem på varsin träpinne. För att göra dem ännu finare kan du använda dig av saker som band, löv, bomullstussar, pappersbitar eller andra material som gör dina figurer levande.
  3. Öppna din låda och skär ut en rektangel ur botten för att skapa ett fönster. Dina barn kan måla och dekorera lådan för att göra slutresultatet mer attraktivt och personligt.
  4. Täck fönstret med vitt tyg och tejpa det på plats så att det sitter fast ordentligt.
  5. Placera en lampa framför lådan och tänd den så att ljuset lyser mot insidan av lådan.
  6. Släck alla lampor i rummet, ta alla dockor och figurer som ni tillverkat och låt showen börja!

Ha roligt med er skuggdockteater hemma!

Så, vad väntar du på? Det här är ett mycket roligt pyssel att göra med dina barn hemma. De kommer säkert att ha det fantastiskt roligt när de låter sina favoritböcker och filmer få liv i sin egen teater. Och naturligtvis kan de också fantisera ihop sina egna historier som de vill berätta! Viktigast är att ni alla har roligt tillsammans som familj.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Curti, A. (2000). Juguemos con la ciencia. Barcelona: Círculo de Lectores, S.A.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.