Pyssel dina barn kan göra med garnbollar och pompoms

Pyssel är populärt bland de flesta barn. Här delar vi med oss av flera tips på pyssel som dina barn kan göra med garnbollar och pompoms.
Pyssel dina barn kan göra med garnbollar och pompoms

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2021

Pyssel är utmärkt för att ge barn chansen att utveckla sin kreativitet, uppfinningsrikedom och fantasi. Dessutom finns det alla möjliga material man kan använda: papper, kartong, pärlor, burkar, plastflaskor… Men idag ska vi fokusera specifikt på att använda garnbollar och pompoms.

Garnbollar och pompoms har blivit mycket populära. Och om du inte redan har dem hemma kan du göra dina egna! Med bara lite snöre eller garn i klara färger kan du skapa dina egna garnbollar i alla möjliga former och storlekar.

Pyssel dina barn kan göra med garnbollar och pompoms

Gör en färgglad larv

Våren och sommaren är den perfekta tiden på året för att göra egna larver med garnbollar och pompoms. Allt ni behöver är följande material:

 • Tre garnbollar eller pompoms – välj vilken färg ni vill
 • En klädnypa
 • Lim
 • Ett par rörliga plastögon

Det första steget är att limma era bollar i en rak linje längs ena sidan av klädnypan. Dina barn kan kombinera färgerna precis hur de vill.

Om ni har plastögon kan ni limma dem på sidorna av den första garnbollen i raden så att er larv kommer till liv.

garnbollar och pompoms och pyssel

Genom att skapa sina egna larver och kombinera sina favoritfärger kommer dina barn att se dessa varelser i ett nytt ljus. Utnyttja möjligheten att göra aktiviteten till en rolig lektion om fjärilens livscykel.

Ni kan också läsa Den mycket hungriga larven av Eric Carle och sedan fortsätta rita eller skapa en vacker fjäril.

Dekorera anteckningsböcker med en explosion av färger

Barn brukar ha en försvarlig mängd skolmaterial, inklusive flera anteckningsböcker för att skriva och räkna i. Därför kan du uppmuntra dina barn att dekorera sina anteckningsböcker med garnbollar och pompoms för att hålla tristess borta.

Inte bara kommer det att ge dem något roligt och kreativt att göra, utan det kommer också tjäna till att göra tiden de lägger på läxor lite färggladare och roligare.

För att göra detta pyssel behöver ni följande material:

 • Flera pompoms i olika färger
 • Lim
 • Anteckningsboken som ni vill dekorera

En julgran, ett enkelt pyssel att göra med garnbollar och pompoms

Vi har fortfarande många månader kvar innan julen, men varför skulle det hindra er från att fira? Julen är en så magisk tid på året, och dina barn kommer älska att tänka framåt och planera.

För att komma igång behöver ni samla ihop följande material:

 • Garnbollar och pompons, mestadels gröna
 • Lim
 • Kartong eller styvt papper

Det här är ett av de enklaste pysslen som barn kan göra på egen hand. Först måste de ordna sina bollar på kartongen så att de bildar formen av en julgran. Det kan hjälpa att skissa formen med en penna i förväg. Sedan behöver de bara sätta lim på en liten boll åt gången och placera den på rätt plats.

Fler pyssel dina barn kan göra med garnbollar och pompoms

En ram med deras initialer

Det här är en annan bra pysselidé för att använda dessa små bollar. Dessutom är det något som du sedan kan använda för att dekorera ditt barns sovrum, lekrum eller läxläsningsområde.

För att skapa en ram med deras initialer är allt ni behöver följande:

barn gör pyssel med garnbollar och pompoms
 • En tom fotoram
 • Lim
 • Garnbollar och pompoms i fina färger

Om du inte råkar ha en extra ram till hands kan ni göra er egen med kartong eller styvt papper. När ni väl har er ram finns det bara en sak kvar att göra: limma fast garnbollarna i form av ditt barns initialer. Färgerna och storlekarna på bollarna ni använder är upp till dig och dina barn.

Prick-till-prick för att färglägga

Kommer du ihåg de prick-till-prick-aktiviteter du brukade göra när du var liten? De där du skulle dra en linje mellan olika prickar för att skapa en bild? I den här pysselaktiviteten gör du samma sak men använder små garnbollar för att göra prickarna.

Du kan skapa enkla teckningar, till exempel ett paraply eller en blomma. Låt olikfärgade pompoms markera varje del av objektets konturer.

När du är klar med att “rita” din bild kan dina barn färglägga den – med kritor eller ännu fler pompoms! Detta pyssel ger nytt liv åt klassiska barnaktiviteter som att teckna och färglägga.

Alla dessa pyssel med garnbollar och pompoms är inte bara roliga, utan de tränar också en mängd olika förmågor hos barn, till exempel koordination, finmotorik, kreativitet, fantasi, koncentration etc. Det är bara att börja pyssla!

Den här artikeln kan kanske intressera dig…


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.