Begränsa skärmtid och uppmuntra kvalitetstid under karantän

Här delar vi med oss av några aktiviteter för att njuta av kvalitetstid under karantän. Gör det bästa av situationen och stärk era familjeband!
Begränsa skärmtid och uppmuntra kvalitetstid under karantän

Senaste uppdateringen: 20 maj, 2020

Om ni just nu sitter i karantän vet ni nog redan att sociala medier, digitala plattformar och elektroniska apparater erbjuder all möjlig sorts underhållning. Om barnen dessutom inte kan gå till skolan kanske de också är beroende av teknik för att kunna fortsätta med sin utbildning.  Men även med alla dessa digitala alternativ och måsten är det viktigt att lära sig att logga ut och njuta av kvalitetstid tillsammans med familjen.

Vi vill därför föreslå några aktiviteter och spel som ni kan roa er med tillsammans medan ni isolerar er hemma!

Aktiviteter för kvalitetstid under karantän

Karaoke

Alla vet vad karaoke är – du läser sångtexter från en skärm medan du sjunger med i den inspelade musiken. Men för att komma bort från ännu mer skärmtid kan ni testa att lita till ert eget minne och er egen kreativitet.

Det vill säga, försök att sjunga med i era favoritsånger utan att läsa texterna. Resten av familjen kan agera som domare och ge poäng åt ditt framträdande. Ni kan till och med göra er egen version av The Voice. 

Kvalitetstid tillsammans: en familj spelar Jenga.

Pyssel av återvunna grejer

De flesta barn älskar att pyssla. Därför vill vi uppmuntra dig att testa alla pysselaktiviteter du kan komma på. Använd material som ni har hemma för att inspirera till olika skapelser. Det kan till exempel vara vattenflaskor, toalettrullar, plastlådor, lock och så vidare. Se dig omkring så hittar du säkert många olika saker att pyssla med!

Brädspel

Troligtvis har du några gamla spel liggande från din egen barndom. Damma av dem och gör er redo för en rolig familjekväll. Om ni inte har några spel kan ni också göra hemgjorda varianter av memory, ormar och stegar och så vidare. På så vis kan ni kombinera pyssel med speltid! Och dessutom skapar ni något som ger ännu mer kvalitetstid med familjen.

Alfabetsspel under karantän

Allt du behöver en penna, ett papper och en timer. Spelet går ut på att skriva ner ord i olika kategorier, till exempel namn, städer, mat och så vidare. Alla ord måste börja på en specifik bokstav i alfabetet. Under en viss tid skriver spelarna ner ett ord för varje kategori. Den som kommer på flest ord på kortast tid vinner.

Det är ett enkelt och roligt spel som stimulerar minnet och kreativiteten hos alla spelare. Spelet finns även som app om man vill spela det med andra.

Fler aktiviteter som uppmuntrar till kvalitetstid under karantän

Sätt upp en hinderbana

Det är viktigt att hålla sig aktiv och hitta sätt att bränna all extra energi när man sitter isolerad hemma. För att inte barnen ska bli uttråkade av att göra samma sak varje dag kan du försöka växla mellan olika aktiviteter. Ni kan till exempel hålla er aktiva genom att skapa en egen hinderbana av möbler och andra föremål i hemmet.

Kvalitetstid: barn som leker med sin pappa.

Ta bara hänsyn till hur mycket utrymme som finns i hemmet eller på gården. Tänk också på åldern på dina barn. Du kan använda hinder, hopp, tunnlar, föremål som barnen måste klättra över och så vidare.

Eller så kan du göra stationer där dina småttingar måste klara av olika utmaningar, som att göra armhävningar eller bygga ett pussel. Tiden kommer att flyga medan ni skapar banan och sedan försöker klara av den!

Lek kurragömma: Det finns många varianter

Kurragömma är en klassisk lek som alla barn älskar att leka. Dessutom är den utmärkt att leka hemma, och det finns många varianter att välja mellan.

Barn älskar att gömma sig och även leta. Så om du har tillräckligt med utrymme hemma är det ett jättebra alternativ! Du behöver inte heller många deltagare… två räcker!

Om du har mycket plats hemma eller en stor trädgård – och en stor familj – kan ni leka en lek som kallas för sardiner! Det är ungefär som kurragömma, men bara en deltagare gömmer sig och resten letar efter honom eller henne. När någon hittar personen som gömmer sig måste de också gömma sig på samma ställe. Den sista personen som hittar gömstället får börja med att gömma sig i nästa omgång.

Om utrymmet är begränsat eller om du bara vill variera dig lite kan du gömma en specifik sak hemma och resten av familjen måste leta efter den. Eller så kan du göra en skattjakt med ledtrådar och ett pris i slutändan.

Origami

Origami (konsten att vika papper) är ett utmärkt sätt att njuta av kvalitetstid med familjen under karantän, och samtidigt lära sig något nytt. Faktum är att du och dina barn kanske upptäcker en ny hobby! För att göra origami behöver ni bara lite papper och kreativitet. Ni kan hitta mängder av instruktioner till olika skapelser på internet.

Rita, måla, färglägg

De flesta barn (och många vuxna!) gillar att rita och färglägga. Ni behöver bara papper och färg – kritor, färgpennor, tusch, målarfärg… ta det ni hittar. Det här är inte bara ett roligt och avslappnande tidsfördriv, utan det stimulerar också kreativiteten och fantasin.

Du kommer helt säkert att uppskatta aktiviteten samtidigt som du njuter av kvalitetstid med din familj.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.