8 tecknade kortfilmer som hjälper barn att hantera känslor

Böcker, spel och filmer är utmärkta metoder för att lära barn att förstå och hantera sina och andras känslor. Nedan tipsar vi om några fina tecknade kortfilmer ni kan se tillsammans.
8 tecknade kortfilmer som hjälper barn att hantera känslor

Senaste uppdateringen: 12 november, 2023

Tecknade kortfilmer är en utmärkt resurs för att hjälpa barn att förstå sina känslor och hur de kan hantera dem. Vi pratar om ett värdefullt verktyg både för lärare i skolan och för föräldrar hemma.

Att ge plats för emotionell uppfostran är en förutsättning om vi vill främja en sund och lycklig barndom. Så vad kan vara bättre än att föra barn närmare känslornas värld genom ett didaktiskt och attraktivt medium som animation?

Roliga tecknade kortfilmer som hjälper barn att hantera sina känslor

Nedan presenterar vi ett urval av några roliga och underhållande tecknade kortfilmer som kan lära barn att förstå och hantera känslor.

1. Lilla Ikaros

Att flyga ett leksaksflygplan är inte alltid så enkelt. Huvidpersonen i Little Icarus (Lille Ikaros) är en liten pojke som älskar flygplan och som blir väldigt arg när han märker att saker och ting inte blir som han förväntat sig. Han blir gång på gång frustrerad för att han inte lyckas få upp sina plastflygplan från marken. Han fortsätter dock att med envisa försök.

Det är lätt att se oss själva reflekterade i karaktären i den här berättelsen eftersom vi alla möter oväntade situationer och hinder i livet på vår väg mot våra mål.

Dessutom kan den här tecknade filmen leda till en väldigt intressant diskussion med våra barn eller elever: Vad gör vi när saker och ting inte går som vi vill? Hur mår pojken i filmen? Vad skulle vi göra i hans ställe?

2. Skeppsbrott

David Vera, författaren till kortfilmen El Naufragos (Skeppsbrott) , presenterar oss för två män som är väldigt lika till utseendet (även om de skiljer sig åt genom olika frisyrer), men med väldigt olika nivåer av känslomässig mognad.

En av männen antar en självisk attityd och en notorisk svårighet att uppfatta och intressera sig för den andras känslor. Den andra visar å sin sida däremot generositet och solidaritet. Den här filmen är ett intressant verktyg som kan vara mycket användbart för att arbeta med sociala färdigheter hemma eller i klassrummet.

Det finns även andra pedagogiska filmer: 3 kortfilmer som lär ut värderingar till barn

3. Bron

Föräldrar tittar på något på en surfplatta med sina barn.
Alla tillfällen passar bra för en filmstund med barnen, och det är särskilt viktigt att se dem som en familj för att bättre analysera dem tillsammans.

Denna vackra kortfilm har fyra djur som huvudkaraktärer. De försöker ta sig över en smal bro, och i sina försök de blir de hinder för varandra. Filmens längd på två minuter räcker för att förmedla huvudidén: Ibland måste vi vara flexibla för att nå en ömsesidig överenskommelse som passar alla.

Det är den gulliga tvättbjörnen som kommer på en bra (men enkel) idé så att både han och hans kaninkompis kan ta sig till andra sidan bron. Kortfilmen kan fungera som en tankeskapare när man arbetar med koncept som samarbete, lagarbete och empati. Dessutom visar filmen på våldets ineffektivitet.

Några fler fina tecknade kortfilmer som lär barn att förstå och hantera känslor

4. Piper

Piper är en film från 2016 skapad av Disney Pixar. Den berättar historien om en söt liten fågel som är rädd för vatten. Poängen i berättelsen är att den lilla fågeln måste möta denna rädsla för att få mat.

Filmen lyckas perfekt beskriva den där obekväma uppfattningen av att känna sig väldigt liten och osäker inför ett sammanhang som man upplever som både okänt och hotfullt.

I detta avseende kan filmen vara en stor hjälp för att prata om frågan om rädsla för det okända och självförbättring. När den lilla fågeln väl lyckats övervinna sin rädsla, upptäcker den en underbar undervattensvärld. Och dessutom får lilla Piper ett starkare självförtroende och känsla av tillhörighet.

5. Monsterbox

Denna film var ett slutprojekt för 3D-grafiska studier vid Bellecour School of Art and Design 2012. Den handlar om en vänskap mellan generationer, mellan en gammal man och en nyfiken liten flicka.

Den gamla mannen är trädgårdsmästare som har en fin plantskola där han tar hand om sina växter med stor uppmärksamhet. Flickan och hennes rastlösa vänner busa inne på platsen, vilket gör den gamle mannen väldigt arg.

Men med tiden och lite blyghet bygger de upp en stark vänskap tillsammans. Monsterbox är en intressant tecknad film som inbjuder barnen att prata om kraften i vänskap och empati.

6. Kakattacken

En liten flicka som bär hörlurar och tittar på en surfplatta och ler.
När barn kommer upp i en viss ålder kan de se kortfilmerna på egen hand och sedan diskutera dem med sina föräldrar.

Med ett distinkt drag av humor och bus inbjuder kortfilmen Snack Attack (Kakattacken) oss att reflektera över fördomar och vikten av att inte döma andra efter utseende och beteende.

I det här fallet utspelar sig berättelsen på en tågstation. En gammal kvinna lyckas efter flera försök få tag i ett paket kakor från en varuautomat. Hennes stund när hon ska avnjuta kakorna medan hon väntar på sitt tåg blir inte som hon tänkt på grund av en sorglös och avslappnad ung man som sitter bredvid henne.

7. Mus till salu

Mouse for sale (Mus till salu) berättar historien om Sniker, en mus med stora öron som ivrigt väntar på att bli adopterad av ett barn som kan ge honom kärlek. Problemet är att barnen som kommer in i djuraffären avvisar och retar honom på grund av hans fysiska egenhet.

Sniker gör allt han kan för att bli sedd och är säker på att hitta någon som kommer att acceptera honom som han är. Mus till salu är en värdefull resurs som lär barn om respekt, empati och tolerans. Därtill får de också uppleva den personliga och kollektiva berikning som kommer av att acceptera och värdera mångfald.

6. Flygande ord

Sylvain Vincendeau baserade denna intressanta animerade kortfilm på Alain Gagnols berättelse. I Paroles en l’air (Flygande ord) vill en ung man få en ledsen granne som han ser från sitt fönster att må bättre,, och kommer på en bra idé: Att skicka några uppmuntrande ord till henne i ett litet pappersflygplan.

Oavsiktligt slutar det med att han lyser upp dagen för nästan hela grannskapet. I slutändan lyckas han nå den ledsna grannen och få fram ett leende på hennes läppar.

Budskapet i denna tecknade film fokuserar på ordens kraft och vikten av att uttrycka känslor. Genom den kan vi prata med barnen om emotionell reglering och värdet av empatiskt och ointresserat lyssnande.

Dessutom kan vi också göra detta till en lek med barnen. Vad tror de att mannen skrev på pappret? Vad skulle de själva ha skrivit till den ledsna kvinnan? Detta hjälper oss samtidigt att förstå att våra egna handlingar har en effekt på andra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.