Några rekommenderade barnböcker om värdet av vänskap

Vänskap är en av de viktigaste aspekterna under barndomen, så det är viktigt att de små lär sig att förstå allt som detta innebär.
Några rekommenderade barnböcker om värdet av vänskap

Senaste uppdateringen: 18 augusti, 2021

Goda värderingar är en väsentlig del av en människas liv. Att skaffa dem från en ung ålder kommer att få barn att se känslor och saker från ett annat perspektiv. Mer specifikt är vänskapsband en av de aspekter som de små först förstår att söka efter. Av denna anledning erbjuder vi dig ett urval av böcker om värdet av vänskap som är idealiska både hemma och i klassrummet.

Barn får lätt vänner, men de förstår inte alltid värdet av vänskapen. Eftersom detta koncept kan vara svårt att förklara, är ett av de bästa verktygen att göra det genom barnböcker. Karaktärer och berättelser i böcker är enkla exempel som barn omedelbart förstår.

Barnböcker om värdet av vänskap

Harry Potter-samlingen

Trots att det inte är det centrala temat för denna fantastiska och framgångsrika samling böcker, finns värdet av vänskap från de allra första sidorna. Vänskapsbandet mellan Harry, Ron och Hermione kommer att få barn att inse vikten av att ha människor runt sig som alltid är villiga att hjälpa dem och till och med att offra sig för dem.

Denna kollektion är idealisk för barn från 9 år och uppåt; där vänskap börjar bli viktigare än någonsin. Böckerna kommer att fascinera unga människor eftersom de innehåller snabba, enkla och engagerande texter.

Barnböcker om värdet av vänskap

After the Rain

Detta underbara illustrerade album av Rebecca Koehn belönades med VII Compostela International Prize for Illustration Albums 2015. Berättelsens huvudpersoner är djur. Det som är mest slående med detta album är dess illustrationer, som kontrasterar i sidornas mörker med slående färger.

När det gäller dess text finns det många värden och meddelanden som kan extraheras från den. Vi kommer dock att fokusera på vikten som boken ger till värdet av vänskap.

Berättelsen visar behovet av att lita på människorna omkring dig och framför allt dem som tidigare visat en vilja att hjälpa dig.

En annan fråga som har en nära relation till värdet av vänskap är fördomar. Vid många tillfällen bedömer vi människor efter deras första intryck. Det är dock inte de som räknas eftersom vi först måste lära känna människor.

Kalandraka förlag, en av specialisterna i barn och ungdomslitteraturens värld, behandlar andra riktigt viktiga ämnen i den här boken, såsom självkänsla, överlevnad och ensamhet.

Fler barnböcker om värdet av vänskap

The Great Big Friends Book

Den här boken kommer att glädja barnen i huset och är idealisk för barn från 5 år och uppåt. På dessa sidor hittar vi alla typer av vänskap som vi kan ha: individ, grupp, med släktingar, även med husdjur.

Barnböcker om värdet av vänskap

Den här boken är full av illustrationer och en vacker text som hjälper barnen att veta att alla vänskapsband är giltiga.

En för alla och alla för en

Som vi redan har sagt vid många tillfällen kan humaniseringen av djur vara ett fantastiskt verktyg för att lära barn. Vid detta tillfälle finns en rad extremt viktiga värden invävda i historien.

När du läser får du veta hur huvudkaraktären, musen Meliton, har lite svårt att gå. Detta får honom att återuppväcka tanken på att uppfylla sin dröm: att resa världen runt.

Han bestämmer sig till sist för att ge sig av, och på denna fantastiska resa kommer han att träffa många andra karaktärer som också har sina egna svårigheter. På så sätt visar boken oss att, trots våra skillnader, är andras hjälp oerhört viktig för att komma vidare.

Respekt, acceptans och värdet av vänskap och människor som ger stöd så att vi kan uppnå våra drömmar är bara några av de mest framstående värdena hos denna fantastiska bok av förlaget Vicens Vives.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rowllin, J. K. (1997). Harry Potter y la piedra filosofal. Editorial Salamandra.
  • Cerro, M. (2015). Después de la lluvia. Kalandraka.
  • Hoffman, M. (2018). El gran libro de los amigos. Juventud.
  • Weninger, B. (2013). Todos para uno y uno para todos. Vicens Vives.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.