Sport uppmuntrar lagarbete bland barn

Sport uppmuntrar lagarbete bland barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 26 juli, 2019

Sport är en del av en aktiv livsstil som är grundläggande för att uppnå en god livskvalitet – fysiskt, emotionellt och psykiskt.

Idrott uppmuntrar inte bara till lagarbete bland barn, men det är också ett bra sätt att lära dem sunda värderingar och sociala färdigheter som kommer att gynna dem hela livet. Fortsätt läsa för att få veta mer.

Läkare och fysioterapeuter rekommenderar att fysisk aktivitet börjar så snart barn börjar visa intresse. Med det sagt är det inte en bra idé att tvinga ett barn att delta i någon sport om han eller hon inte är intresserad av.

En lämplig ålder för att introducera ditt barn för sportaktiviteter är efter ditt barns fjärde födelsedag. Självklart, bara om han eller hon är intresserad. Efter 6 års ålder bör sport som uppmuntrar lagarbete vara en integrerad del av ett barns normala liv.

Flera sporter uppmuntrar lagarbete hos barn

Enligt den globala statistiken är de mest populära sporterna som lär barn om lagarbete följande:

Fotboll

Fotboll är en av de mest populära sporterna bland barn och över hela världen. Det är ett bra alternativ för barn som är rastlösa, hyperaktiva eller ängsliga, eftersom det bidrar till att öka deras koncentrationsförmåga.

barn med fotboll

Att spela fotboll kräver organisation och uppmärksamhet. Till exempel lär sig barn som spelar fotboll att bestämma vad det bästa spelet är för varje situation.

Fotboll ger ett antal andra fördelar. Det stärker muskler och skelett, särskilt i benen. Det förbättrar kontrollen över kroppen. Det tränar och utvecklar också ett barns perifera syn. Detta beror på att barn måste uppmärksamma vad som händer omkring dem.

Fotboll stimulerar också kardiovaskulär aktivitet och förhindrar fetma eftersom det kräver konstant rörelse. Det främjar en anda av självförbättring och hårt arbete och hjälper barn att lära sig att förlora och hantera sin frustration. Och naturligtvis lär fotboll ut lagarbete.

Basketboll

Basket är en sport som barnen kan spela både inomhus och utomhus. Därför är dåligt väder och kalla temperaturer inte ett hinder för dem som spelar.

Fördelarna med basket är många. Det bidrar till koordination av rörelser, stimulerar koncentration och reaktionsförmåga, och utvecklar smidighet och motoriska färdigheter. Att spela basketboll förbättrar också muskelsäkerheten och skyddar hjärt-kärlsystemet.

Basket är en sport som lär barn att fatta beslut och lösa problem. Det främjar också deras självkänsla.

“Lämplig ålder för att introducera ditt barn för sportaktiviteter är efter ditt barns fjärde födelsedag. Självklart, bara om han eller hon är intresserad “

Volleyboll

Lagarbete är grundläggande när det gäller att spela volleyboll. Detta gör det till en särskilt bra sport för barn som har svårt när det gäller att dela med sig. Volleyboll hjälper till att utveckla de motoriska färdigheter som behövs för att röra sig snabbt, springa och hoppa.

Samtidigt lär denna lagsporter barn att vänta och ha tålamod. Spelare måste vänta och reagera enligt deras lagkamrater eller motparters beteende. Volleyboll inspirerar också samarbete och lagarbete och ökar fysisk styrka, koncentration och självkontroll.

illustration av flickor som spelar volleyboll

Judo

Denna moderna kampsport är ett populärt val bland barn och deras föräldrar. Träningen innebär inte bara att man arbetar med fysiska förmågor utan också på att utveckla barnens värderingar. Laganda, respekt för andra och samarbete är centralt för denna verksamhet.

Judo ökar också den motoriska utvecklingen, koordination, reaktionsförmågan och balansen. Barn lär känna sina egna kroppar och hur de kan kontrollera dem. Samtidigt lär de sig att kanalisera sina känslor.

Judo kräver snabba beslut när de möts av de olika situationer som uppstår när man utövar disciplinen. Som ett resultat utvecklar barn strategisk tänkande.

Det här är några av de många alternativen som finns tillgängliga för barn för att uppmuntra lagarbete genom sport. Den sport du väljer kommer i slutändan att bero på din familjs särskilda situation och ditt barns intressen.

Att välja rätt sport för ditt barn

När du väljer vilken sport som passar ditt barn är det viktigt att ta hänsyn till ditt barns åsikt. Om du inte gör det kommer han eller hon sannolikt att sätta sig på tvären och göra motstånd.

Naturligtvis kommer andra faktorer också att spela in när man bestämmer sig för en sport. Ditt barns ålder, fysiska tillstånd, din familjs ekonomiska situation och den plats där ditt barn skulle spela … Det här är alla faktorer du bör tänka på.

Det är en bra idé för föräldrarna att förbereda en lista över sporter och aktiviteter för sitt barn. Listan bör endast omfatta sporter som passar familjens omständigheter. Sedan bör föräldrarna låta barnet välja vilken sport han eller hon föredrar.

Utan tvekan uppmuntrar sport samarbete, positiva värderingar och sociala färdigheter som vi alla behöver under hela livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.