3 kortfilmer som lär ut värderingar till barn

Alla barnfilmer visar ett budskap som kan vara en källa till eftertanke. Att visa kortfilmer är ett utmärkt sätt att vägleda och hjälpa dina barn att växa och formas till framtida ansvarsfulla vuxna.
3 kortfilmer som lär ut värderingar till barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2019

Att lära ut värderingar är en viktig del av uppfostran. Men hur kan du göra detta på ett kreativt sätt? Läsa böcker, se på teaterföreställningar och titta på filmer och kortfilmer är alla alldeles utmärkta sätt att lära ut värderingar.

Kortfilmer är ett jättebra verktyg som får barnen att tänka på vikten av att skaffa sig goda värderingar samtidigt som de har roligt.

Denna typ av aktivitet tillhandahåller begrepp som föräldrar vill föra vidare till sina barn. De innehåller värderingar som respekt, medmänsklighet, broder- och systerskap, vänskap, tolerans med mera.

Dessa värderingar kommer att hjälpa barnen att utveckla moraliska värderingar som kommer att följa dem livet ut.

Filmindustrin är en underbar livsspegel och erbjuder utbildningsmöjligheter för barnen. Vi har därför valt ut 3 kortfilmer som lär ut värderingar till dina barn.

Du kan välja att se någon av dessa filmer tillsammans med familjen och dina barn kommer säkert att ta lärdom av de många positiva budskapen.

“Dina värderingar definierar vem du är. Din verkliga identitet är resultatet av dina värderingar.”

—Assegid Habtewold—

3 kortfilmer som lär ut värderingar till barn

1. Piper

Piper är en underbar 6-minuters kortfilm som kommer att bli en riktig upplevelse för ditt barn att se.

Berättelsen handlar om en liten fågel som lever bekvämt i sitt bo. Emellertid så är tiden inne för honom att lämna boet. Han måste flyga ut och själv leta efter mat.

Det är mamman som manar honom till att uppleva detta nya äventyr och hon följer honom till havsstranden. Vågorna skrämmer honom dock och han känner sig rädd.

Med föräldrarnas och sin nya väns hjälp – en liten krabba – hanterar Piper sin rädsla för vattnet och övervinner den.

Berättelsen lär barnen de positiva värderingarna som tillkommer med ansträngning och självutveckling. Det är en lektion för livet: du behöver lämna din bekvämlighetszon för att kunna lära.

Du behöver överskrida dina gränser och inte vara rädd för att begå misstag. På det sättet kan du finna den rätta vägen.

Snäppan

2. The Potter

Den andra filmen som vi föreslår är en 7-minuters berättelse om en lärare som utbildar sin lärling i krukmakeri. De två karaktärerna har en underbar relation.

Barn i synnerhet beundrar läraren för dennes begåvning att tillverka fantastiska saker av lera.

Det lilla barnet upptäcker att med tålamod och hårt arbete så kan han också tillverka vackra konstverk.

Denna kortfilm visar kraftfullt att värderingar som målmedvetenhet, ansträngning, tålamod och uthållighet krävs för att nå framgång. Dessa fyra discipliner kommer att hjälpa ditt barn att nå alla sina utsatta mål.

Tack vare hantverksläraren som guidat pojken så utvecklas pojken steg för steg. Vad är budskapet till oss vuxna?

Vissa mål kan vara svåra för barnen att nå. Vi måste erbjuda hjälp och motivation så att de kan nå sina mål.

Krukmakaren

3. The Biggest Flower in the World

Den sista kortfilmen som vi vill föreslå idag är baserad på en berättelse av Jose Saramago, Nobelpristagare i litteratur.

Berättelsen uppmanar oss att allvarligt fundera över solidaritet och mänskliga relationer i en splittrad värld full av själviskhet och individualism.

The Biggest Flower in the World är lämplig för de personer som verkar ha glömt värdet av enkla ting i livet. Filmen visar också hur vi ska ta hänsyn till miljön.

Detta är berättelsen om pojken som ser sin far hugga ner ett träd på fältet. Fadern vill använda trädet till att dekorera ett bord i trädgården.

Efter att ha sett detta så springer barnet till skogen för att hugga ner ytterligare ett träd, men där hittar han en skalbagge. Han fångar insekten och lägger den i en låda.

Skalbaggen lyckas fly från den lille pojkens låda, men pojken försöker fånga den igen. Han hoppar över trädgårdsstaketet i sitt letande efter skalbaggen.

Hans nyfikenhet kommer att ta honom på en lång resa där han hittar en blomma. Den lilla torra blomman lider eftersom hon har förlorat skuggan av det träd som hans far högg ner.

Kanske som en lek, eller kanske genom en äkta god vilja, beslutar sig pojken för att hjälpa den torra blomman. För att rädda blomman så söker han vida omkring för att hitta vatten.

Utan minsta tvivel är dessa kortfilmer mycket bra verktyg i din strävan att förse dina barn med starka värderingar.

Vi uppmuntrar dig att titta på dem tillsammans med familjen. Ni kommer med säkerhet att njuta av en härlig eftermiddag tillsammans i soffan medan ni tittar på var och en av filmerna och diskuterar dem efteråt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.