Barn med ont i ryggen: Vad man ska göra (och inte göra)

Om du ser att ditt barn begränsar sig själv vid lek eller träning kan det vara det första varningstecknet på ryggont. Ta reda på mer om detta här.
Barn med ont i ryggen: Vad man ska göra (och inte göra)

Senaste uppdateringen: 31 juli, 2021

Även barn kan få ont i ryggen. Det är ett symptom som kan variera från att vara sporadiskt och milt till svårt i en liten minoritet av fallen. Oavsett är det viktigt att göra en ordentlig medicinsk utredning. Det finns dock några faktorer som du kan ändra på hemma för att förbättra ditt barns livskvalitet.

Liknande finns det vissa beteenden du bör undvika för att inte förvärra situationen eller ge upphov till andra oönskade effekter. Till exempel bör du aldrig försöka dig på att självmedicinera. I följande artikel ska vi prata om några av de vanligaste aspekterna, orsakerna och beteendena du bör ha i åtanke vid ryggont hos barn. Fortsätt läsa!

Varför får barn ont i ryggen?

ont i ryggen hos barn framför dator

Enligt en publikation i Comprehensive Pediatrics 2014 kan ont i ryggen hos barn vara resultatet av flera patologiska och icke-patologiska tillstånd. Enligt uppskattningar har 95-99% av fallen faktiskt inget samband med någon specifik sjukdom eller händelse, så kallad ”ospecifik smärta”.

I denna signifikanta andel barn kan det finnas associerade faktorer som delvis förklarar smärtan. Några typiska exempel är för mycket fysisk aktivitet (eller brist på sådan), fetma och felaktig användning av skolryggsäckar.

I några få fall finns det underliggande sjukdomar som kan orsaka detta problem. De är mycket mindre vanliga än hos vuxna, för vilka orsaken inte sällan är sjukdomar som artrit. Några av de sjukdomar som kan förekomma hos barn med ont i ryggen är följande:

  • Diskbråck: När en eller flera av de mjuka diskar som finns mellan ryggradens kotor tränger ut eller kommer utanför de normala gränserna. På grund av detta komprimerar eller irriterar tillståndet en nerv vilket ger upphov till symptomen. Det är vanligare hos tonåringar än hos små barn.
  • Spinala tumörer: Dessa kan delas in i godartade (benigna) och elakartade (maligna) tumörer. I allmänhet är de sällsynta, men det finns maligna bentumörer som är vanligare hos barn än hos vuxna.
  • Deformiteter: Detta är vanligtvis fallet med skolios, en patologi där ryggraden kröker sig mot den ena eller den andra sidan.

Vad ska man göra när barn har ont i ryggen?

Som vi redan har nämnt kan ryggont hos barn vara vanligt förekommande, men sällan beror det på allvarliga tillstånd. Innan ni går till läkaren är det värt att reflektera över de situationer eller beteenden som kan vara orsaken smärtan. För att göra det bör du försöka svara på följande frågor:

  • Börjar smärtan vid en specifik tidpunkt under dagen?
  • Är ditt barns skolväska för tung? Sätter ditt barn på sig sin ryggsäck korrekt?
  • Tränar barnet mycket? Eller tvärtom, är ditt barn alltför stillasittande?
  • Kan du se några tecken på depression, isittande sorg eller att barnet har det svårt i skolan?

I de flesta fall är svaret på minst en av dessa frågor ja. Och i dessa fall finns det saker du kan göra för att förbättra några av dessa “riskfaktorer” och minska intensiteten och frekvensen av smärtan själv.

Vad man inte ska göra

I de flesta fall är det frestande att ge barnet någon form av smärtstillande medel som vi vanligen har hemma (som paracetamol eller ibuprofen). Även om många av dessa läkemedel finns tillgängliga utan recept och är generellt säkra att använda, är det viktigt att ha följande saker i åtanke för ditt barn:

  • Barnets ålder
  • Smärtans intensitet
  • Möjliga allergier mot mediciner

Självmedicinering (eller i detta fall administrering av läkemedel utan en läkares inrådan eller rekommendation)  är något vi inte rekommenderar. Av denna anledning är det alltid en god idé att låta en barnläkare eller familjeläkare undersöka barnet.

ont i ryggen hos barn: smärtstillande medel

Om smärttillståndet får fortgå under en längre tid kan det faktiskt öka riskerna för biverkningar. Därför är det bästa att uppsöka en läkare på en barnavårdscentral eller privatklinik, och dessutom finns också möjligheten till konsultation via nätet.

 

Är det alltid nödvändigt att kontakta sjukvården?

Om smärtan är mycket besvärande, eller utgör ett problem i barnets liv, är det bäst att kontakta sjukvården så snart som möjligt. Om smärtan däremot är sporadisk och av låg intensitet behöver detta inte vara brådskande.

I princip är det bäst att konsultera en barnläkare eller familjeläkare, beroende på barnets ålder och var du bor. Om det behövs kan han eller hon hänvisa dig vidare till en annan specialist, som en neurokirurg, traumatolog eller ortoped.

Vilka varningstecken finns det vid ryggont hos barn?

Om ryggraden verkar öka i volym, vid konstant feber, allmän smärta i hela kroppen eller en strålande smärta ner mot benen, fetma eller beteendeproblem i samband med depression är det viktigt att ta barnet till en läkare så snart som möjligt.

I dessa fall finns det sannolikt ett underliggande tillstånd som måste diagnostiseras.

Ett vanligt symptom, men ett som du inte bör ta lätt på

Ont i ryggen hos barn kan vara mycket besvärande, även för föräldrar som naturligtvis är oroliga för sitt barns hälsa och välmående. Som vi har nämnt här, beror det i de flesta fall på beteendemässiga eller känslomässiga problem som vi kan göra bättre med åtgärder vi kan vidta hemma.

För att vara på den säkra sidan är det bästa alternativet dock att låta en läkare göra en grundlig undersökning. Det kan vara till god hjälp att skriva ner svaren på de frågor och punkter vi har tagit upp i den här artikeln och ta med dem till läkaren. Ta också med dig eventuella resultat av prover eller studier som eventuellt har utförts tidigare, i det fall dessa inte finns i barnet patientjournal.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García C. Dolor de espalda. Pediatr Integral 2014;XVIII(7):413-424.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.