Vad är växtvärk hos barn och ungdomar?

Om du märker att ditt barn ständigt klagar på smärta så kan det vara växtvärk. Vi ska berätta allt du behöver veta om detta och hur man hanterar det.
Vad är växtvärk hos barn och ungdomar?

Senaste uppdateringen: 07 april, 2019

Växtvärk är mycket vanligt hos barn och ungdomar under deras uppväxt. De kan känna obehag i armar, ben och extremiteter. De klagar ofta på att de känner en brännande sensation.

Vanligtvis kommer denna typ av smärta på natten. Ibland kan de även få ditt barn att vakna av obehaget.

Du bör dock veta att de även kan uppstå under dagen. De orsakar vanligtvis inte tillräckligt med problem för att påverka deras dagliga aktiviteter.

Vi vet inte exakt vad som orsakar växtvärk. Det finns emellertid flera teorier. Till exempel tenderar många barn med mycket smärta att vara mycket flexibla eller ha platta fötter.

I de flesta fall tenderar smärta eller obehag att komma och gå i vågor. Det är svårt att gissa när det kommer att ge sig till känna.

Om de känner sig obekväma, vill barn ofta att du masserar det smärtsamma området. Detta kommer också att hjälpa dig att märka skillnaden mellan växtvärk och allvarligare tillstånd relaterade till deras ben eller muskler.

Barn som upplever svårare smärtor brukar inte låta någon röra vid det smärtande området. Om du är orolig att ditt barn har ett allvarligare problem, kontakta din läkare med omedelbar verkan.

Vad är växtvärk hos barn och ungdomar? Pojke håller sig för knäet och gråter

Konsekvenser av växtvärk

Huvudsakligen uppstår växtvärk i benen, skenbenen, vaderna, bakom knäna eller låren. Den kan påverka båda sidor av kroppen.

Du bör försöka hålla dig lugn. Även om dina barn kan känna mycket smärta, är det ingen skada på deras ben och muskler. Det finns enkla sätt att behandla växtvärk på.

Tänk också på att smärtan kan uppstå både på dagen och natten. Varaktigheten av obehaget är vanligtvis 10 till 30 minuter. Det kan dock variera från minuter till flera timmar.

När det gäller graden av smärta kan det vara mycket mild till svår. Växtvärk kan komma och gå. Barn kan gå utan växtvärk i dagar eller månader. Å andra sidan kan vissa barn uppleva smärtor varje dag.

Om du vill minska mängden smärta ditt barn känner, försäkra dem om att smärtan kommer att försvinna av sig själv. Den är inte permanent. Du kan också massera dem med mjukgörande oljor. Detta kan hjälpa till att lindra smärtan lite och få dem att må bättre.

Växtvärk kan komma och gå. Barn kan gå utan växtvärk i dagar eller månader. Å andra sidan kan vissa barn uppleva smärtor varje dag.

Symptom på tillståndet

Här är symtomen på växtvärk hos barn och ungdomar. Om du ser några av dessa symptom hos ditt barn, kom ihåg att det potentiellt kan bero på växtvärk.

  • Muskelsmärta i båda benen, vanligtvis deras vader, bakom knäna och på framsidan av låren.
  • Att röra på benen lindrar inte smärtan, men det förvärrar den inte heller. Detta visar att det inte finns något problem med deras leder.
flicka talar med doktor
  • Smärtan kommer och går. Den förvärras på natten och kan vara helt borta på morgonen.
  • Obehaget är intensivt nog för att väcka dem.
  • De känner också smärta i armmusklerna.
  • De kan också klaga på huvudvärk.
  • Smärtan orsakar inte domningar eller förlamning. Den påverkar inte förmågan att utföra dagliga aktiviteter.

Slutligen, kom ihåg att orsaken till växtvärk inte är helt klarlagd. I själva verket är det ofta felaktigt tänkt att den orsakas av växande ben.

Benen växer dock långsamt, även under perioder av accelererad utveckling. Denna gradvisa tillväxt orsakar inte smärta.

Vissa barn har växtvärk under många år. Den goda nyheten är att den i allmänhet försvinner under tonåren.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.