Symboliskt tänkande hos barn: 6 övningar

Symboliskt tänkande behövs för att bygga upp ditt barns intellekt. Lär dig hur du uppmuntrar och utvecklar det i dina barn!
Symboliskt tänkande hos barn: 6 övningar
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är viktigt att utveckla symboliskt tänkande för att barn ska kunna förstå grundläggande abstrakta begrepp. Dessa förvärvas via språk. Barn börjar uttrycka sig med symboliska idéer vid ca 18 månader.

Ett barns tillväxt mäts inte bara i fysiska förmågor. De mest komplexa processerna att övervaka är barns mentala och sensoriska utveckling. Att veta de viktigaste stegen i den kognitiva utvecklingen gör det lättare att stödja dina barn.

Grunden till symboliskt tänkande hos barn

Det är uppenbart att ett barn har börjat utveckla symboliskt tänkande när det kan förmedla människor, saker och situationer som inte finns i den närmaste omgivningen. Kort sagt är symboliskt tänkande förmågan att tänka i bilder eller föreställa sig något. Det visar att barnet uppfattar verkligheten genom abstrakta begrepp.

Hur identifierar man symboliskt tänkande i lekar och kommunikation?

När ett barn leker med en pinne och föreställer sig det som ett svärd demonstrerar barnet förmågan att göra abstrakta antaganden om verkliga föremål. Så när barn föreställer sig att de är en superhjälte eller en läkare tänker de med hjälp av symboler.

När barn använder gester och läten för att kommunicera och namnge saker ger de mening åt deras verklighet. Senare, när barn blir äldre och lär sig att skriva och rita, börjar de använda tecken för att avgränsa konceptets värld.

Pappa och barn bygger med stort lego tillsammans.

Hur utvecklar man symboliskt tänkande hos barn?

1. Rollspel

Lek rollspel med dina barn genom att föreslå att de är föräldrarna och du är barnet. Föreslå roliga scenarier och börja se hur dina barn efterliknar det beteende som de vill se i dig. De kommer att låta fantasin flöda och därmed skapa fantastiska berättelser som kommer att överraska dig. Använd dräkter, masker och objekt för att göra leken mer underhållande.

2. Göra hushållssysslor

Kom på lekar där dina barn kan låtsas att de är till exempel kockar, och hjälper dig att laga en måltid. Ge dem först mängden av ingredienserna och be dem att räkna och namnge dem.

På det här sättet hjälper du inte bara till att utveckla deras symboliska tänkande, utan de blir också mer medvetna om att de borde delta i hushållssysslor.

3. Enkla brädspel

Babblarna Kom-hem-spelet, Nummer Ninja eller Det stora djungelloppet är spel som hjälper barn att förstå numeriska begrepp. Identifiering av tecken, ikoner och illustrationer är också ett stort steg i konstruktionen av symboler.

4. Pussel och byggklossar

Att representera objekt genom byggklossar eller konstruera något från små bitar är att skapa utifrån mentala bilder, vilket såklart också kräver mentala bilder. Dessutom måste man efterlikna figurer som inte finns i den omkringliggande verkligheten, och det främjar således symboliskt tänkande.

5. “Jag ser…”

Det här är en fantastisk lek för små barn, antingen hemma eller utomhus. Den består av att du formulerar en enkel beskrivande fråga eller ett uttalande, till exempel: “Jag ser något rött.” Ditt barn bör ange var det finns något med dessa egenskaper. Förutom att öva upp barnets uppfattning om föremål och bakgrunder stimulerar du också hans eller hennes kognitiva förmågor.

Familj spelar brädspel tillsammans.

6. Berättelser, gåtor och gissningsspel

Ordspel är bra för barns utveckling av symboliskt tänkande. Ord får barn att tänka på bilder, föremål och berättelser. När barn låter sin fantasi flöda återbesöker de platser som de själva har skapat. De utforskar platser som personifierar och representerar deras vision om verkligheten. Ordspel kan också motivera ditt barn att börja läsa och skriva.

Sammanfattningsvis kommer du att märka stora kliv framåt när ni börjar använda de här enkla spelen och lekarna i familjens vardag. Barn utvecklar olika förmågor samtidigt, både fysiska och mentala, och du kommer se att dina barns kunskaper och kommunikationsförmåga kommer att växa sig allt starkare med lite hjälp från dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Piaget, Jean. (1996). Psychology of Intelligence. New Jersey: Littlefield, Adams, and Company.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.