Perinatal psykologi: Vad känner ofödda barn?
Du tänker nog: ett fosters psykologi?! Perinatal psykologi är ett speciellt studieområde som studerar de känslomässiga banden mellan en mamma och hennes barn före födseln. Det tittar också på vad ett foster känner eller uppfattar när hon är i livmodern.
När vi får reda på att vi ska bli föräldrar börjar vi tänka annorlunda. Vi blir mer försiktiga med våra vanor så att fostret kan växa sig friskt och starkt, vi ändrar vår kost, tvingas ändra våra sömnvanor osv.
Vi går till alla undersökningar på mödravårdscentralen och är uppmärksamma på alla ultraljud och tester. Kort sagt, vi gör vårt bästa för att ta hand om alla fysiska aspekter av våra växande barn. Men… hur är det med vårt fosters psykologiska välbefinnande?
Perinatal psykologi är en vetenskap som ger sig ut för att svara på otaliga frågor som föräldrar ställer sig om vad deras ofödda barn känner och upplever. Till exempel, kan mitt barn känna om jag är arg? Vad känner barnet under förlossningen? Varför sparkar mitt barn när jag pratar?
Perinatal psykologi: Vad känner barn i livmodern?
Som sagt sysslar perinatal psykologi med att analysera vad ett foster kan känna före födseln. Spädbarn har en fantastisk uppfattningsförmåga när de är i livmodern, och dessa översätts till känslor:
Känslan av beröring
Våra barn gillar när vi smeker dem medan de fortfarande är i magen. Känseln för beröring är den första att utvecklas. Detta förklarar varför våra små reagerar när någon rör eller trycker på en gravid mammas mage.
Enligt en studie som genomförts av University of California är det dock inte sant när det gäller smärta. Att känna smärta kräver att vissa hjärncentrum utvecklas som inte mognar förrän den 29:e graviditetsveckan.
Hörseln
Kan avslappnande klassisk musik påverka fostret i livmodern? Efter vecka 22 kan det troligtvis det. Det är då fostret börjar utveckla sin hörsel. Som sagt, det mest avslappnande ljudet för dem är deras mammas röst.
I slutet av den sjätte månaden av graviditeten märker många blivande mammor att deras barn hoppar till när en dörr smäller igen till exempel. Samtidigt kan barnet i magen bli upprört eller lugnt baserat på den röstton vi använder för att prata med dem. Dessutom lär de sig snart att känna igen vår röst.
Känner de våra känslor?
Om du känner dig ledsen kommer ditt barn att märka det – även om du inte gråter eller skriker och du försöker agera som om allt är bra. Intensiva känslor, både positiva och negativa, påverkar våra hormonnivåer. Och dessa förändringar är märkbara för vårt ofödda barn.
När känslor är för intensiva kan de till och med påverka fostrets tillväxt. Dessutom kan de också öka en kvinnas risk att föda för tidigt.
Perinatal psykologi studerar de känslomässiga banden mellan en mamma och hennes framtida barn.
Har intrauterina upplevelser någon påverkan på barnets liv?
Olika studier om mänsklig embryologi har dragit slutsatsen att psykologisk aktivitet existerar under de sista graviditetsveckorna. Detta bekräftar att den psykologiska utvecklingen börjar redan vid befruktningen. Vad ofödda barn känner och uppfattar börjar redan innan förlossningen påverka deras attityder och förväntningar på sig själva och den värld som väntar på dem.
Därför börjar en viktig del av individens temperament och förmågor bildas under graviditeten. Allt detta inträffar medan hans eller hennes olika kroppsdelar tar form.
Våra barn är sammanbundna med oss. Därför påverkar våra känslor också dem och lämnar intryck på deras framtida personlighet. Det betyder inte att tillfälliga stresskänslor för evigt kommer att påverka våra barns liv. Djupa och ständiga känslor av depression påverkar emellertid barnets utveckling.Samtidigt är en fars roll av avgörande betydelse under graviditeten. En omtänksam och känslig far erbjuder konstant känslomässigt stöd till sin partner. Dessutom är det viktigt för pappor att interagera med sina ofödda barn för att hjälpa dem att nå sin maximala potential.