Problem att sova under graviditeten

Det är normalt att gravida kvinnor har problem att sova då och då. Under de nio månaderna som graviditeten varar går blivande mammor igenom flera fysiska och känslomässiga förändringar.
Problem att sova under graviditeten
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under graviditeten behöver man gott om sömn för att hålla energin uppe. Men tyvärr kan man också ha problem att sova under graviditeten.

Det är vida känt att när barnet väl är fött får man inte längre sova speciellt mycket. Nyfödda kräver mycket uppmärksamhet.

Under de första månaderna vaknar spädbarn flera gånger varje natt för att äta, få en ny blöja eller helt enkelt för att de behöver närhet och tröst.

Men även om mest sömn går förlorad efter födseln har många kvinnor problem att sova även under graviditeten, långt innan barnet anländer.

Kroppsliga förändringar

Även under första trimestern kan kvinnan behöva mer vila än vanligt. Det här är helt normalt: kroppen tröttas ut av alla förändringar.

Problem med att sova under graviditeten: gravid kvinna sover på sidan

Under de första månaderna bildas moderkakan och kroppen producerar stora mängder blod. Det kräver mycket energi, och du kommer troligen känna dig trött hela tiden.

Problemet är att många kvinnor har problem att sova när de är gravida. Tidsbrist och oro spelar in, utöver fysiskt obehag.

Här nedan berättar vi vad som kan påverka din sömn under varje trimester av graviditeten. Genom att förstå mer om dina sömnbehov blir det lättare att hitta rätt lösningar.

Problem att sova under graviditeten

Med alla hormonella och fysiologiska förändringar som sker under graviditeten är det knappast förvånande att de flesta kvinnor har svårt att sova.

Varje trimester kommer med sina egna unika utmaningar, men det är alltid viktigt att se till att du får tillräckligt med vila.

Första trimestern

Under de första månaderna är det normalt att känna sig mycket tröttare under dagen. Du kan börja märka att du saknar energi för att utföra dagliga sysslor, sysslor som du tidigare knappt behövde ägna en tanke på att få gjorda.

På grund av fysisk och emotionell stress kan du dessutom när natten kommer börja uppleva förändringar i ditt sömnmönster.

Som om det inte vore nog måste du förmodligen gå och kissa flera gånger per natt. Det stör sömnen ytterligare och gör dig ännu tröttare nästa dag.

Du kan till och med uppleva sporadiskt illamående och kräkningar, inte bara under dagen utan även på natten, vilket innebär ytterligare en tur till badrummet.

“Det är en sak att sova, men en annan sak för barnet i din mage att tillåta dig.”

-Anonym-

Andra trimestern

Under graviditetens andra trimester känner de flesta kvinnor en viss lättnad från sömnstörningar och andra typiska graviditetssymptom.

Men det finns fortfarande några problem som kan påverka din sömn under andra trimestern, och det är viktigt att känna igen dem om de uppstår.

Å ena sidan behöver du inte gå på toaletten lika ofta och du sover djupare. Å andra sidan börjar din mage växa och ta plats.

Du kan ha svårt att hitta rätt ställning att sova i, och du kan få halsbränna eller matsmältningsbesvär under natten.

gravid kvinna ligger i säng med kudde över huvudet

Tredje trimestern

De flesta kvinnor har problem att sova under det tredje och sista skedet av graviditeten. Du känner dig mycket tyngre och mer obekväm. Du går dessutom än en gång igenom stora förändringar, både fysiskt och emotionellt.

Under den sista trimestern kan du uppleva symptom som benkramper, nästäppa och muskelsmärta. Du har förmodligen problem att röra dig runt i sängen och hitta rätt ställning att sova i.

Du måste gå upp ofta för att kunna ta dig till toaletten igen, när ditt barn trycker på blåsan.

När du väl vet vad du kan förvänta dig under varje trimester och varför är du bättre förberedd för att få vilan du behöver.

Att ha problem att sova under graviditeten är helt normalt och det är något som händer nästan alla gravida kvinnor vid en eller annan tidpunkt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Parra, P. E. (2014). SUEÑO Y EMBARAZO.
  • Hedman, C., Pohjasvaara, T., Tolonen, U., Suhonen-Malm, A. S., & Myllylä, V. V. (2002). Effects of pregnancy on mothers’ sleep. Sleep medicine3(1), 37-42.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.