Är det bra att äta potatis under graviditeten?

Är det bra att äta potatis under graviditeten?
Marta Guzmán

Granskad och godkänd av nutritionisten Marta Guzmán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Visste du att potatis inte rekommenderas under graviditeten? Det beror på att det ökar risken att utveckla diabetes för kvinnor som äter dessa goda knölar.

Enligt en studie publicerad i British Medical Journal finns det ett direkt samband mellan intaget av potatis och en ökad risk att drabbas av graviditetsdiabetes.

Enligt resultaten av studien har kvinnor som regelbundet äter potatis en högre risk för diabetes under graviditeten.

Studien utvärderade kosten hos 21 100 gravida kvinnor under ett helt årtionde. Av de 21 100 kvinnorna man studerade utvecklade 854 diabetes under graviditeten på grund av att de åt mycket potatis.

Studien utfördes av forskare vid National Institute of Child Health and Human Development.

De drog slutsatsen att konsumtionen av potatis – oavsett om den var mosad, rostad, kokad, bakad eller stekt – innan och under graviditeten väsentligt ökade kvinnans risk att få diabetes.

Att minska intaget räcker inte

Kvinnor som äter så lite som en potatis i veckan (kokt eller ugnsbakad), 237 ml potatismos eller 113 gram chips är 20% mer benägna att utveckla diabetes.

Kvinnor som äter mer än fem av de ovannämnda portionerna i veckan är 50% mer benägna att drabbas.

potatis direkt ur jorden
Därför handlar det inte nödvändigtvis om höga kvantiteter.

Enligt forskarna beror den ökade risken för graviditetsdiabetes på den stora mängden stärkelse som finns i potatis. Stärkelsen absorberas nästan omedelbart av kroppen efter det att kvinnan äter den.

När kroppen absorberar stärkelsen i potatisen skapas stora mängder insulin för att bearbeta den. Detta ökar i sin tur risken att utveckla diabetes.

Potatis är rik på C-vitamin, kalium, fiber och vissa fytokemikalier. De kan emellertid också ha negativa effekter på en persons glukosmetabolism.

Byt ut potatis mot andra livsmedel

Studien kan komma att bli mycket betydelsefull eftersom den utfördes på mer än 21 000 kvinnor, varav 854 fick diabetes.

Forskarna utvärderade kvinnornas kost, men de utvärderade även andra riskfaktorer, som familjehistoria, fysisk aktivitetsnivå och kroppsfett. De bekräftade att kvinnor som åt potatis i alla dess former hade en större risk för att få diabetes.

De rekommenderar därför att man försöker ersätta potatis med andra alternativ. Du kan byta ut dem mot grönsaker, baljväxter eller fullkornsprodukter innan du blir gravid för att minimera risken för diabetes.

händer skär upp rädisor
12,6% av svenska kvinnor utvecklar graviditetsdiabetes, vilket är en fördubbling jämfört med för 10 år sedan. Det är ett tillstånd som brukar manifestera sig efter 28 veckors graviditet, och det försvinner efter förlossningen.

Kvinnor som har graviditetsdiabetes har en högre risk att utveckla diabetes i framtiden.

Hur stor är risken?

Kvinnorna i studien som konsumerade en enda portion potatis i veckan hade en 21% risk att drabbas av diabetes. De som åt potatis två till fyra gånger i veckan var 34% mer benägna att drabbas, och de som åt mer än 5 portioner potatis i veckan var 62% mer benägna att få diabetes.

Om du redan är gravid rekommenderar vi att du minskar ditt intag av potatis. Om du har planer att bli gravid inom en snar framtid är det bäst att lägga om din kost redan nu.

Ersätt potatis med andra grönsaker. Leta efter mat som är mer fördelaktig för din hälsa och din framtida bebis. Som alltid är det bäst att äta en balanserad kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bao, W., Tobias, D. K., Hu, F. B., Chavarro, J. E., & Zhang, C. (2016). Pre-pregnancy potato consumption and risk of gestational diabetes mellitus: prospective cohort study. BMJ (Clinical research ed.)352, h6898. doi:10.1136/bmj.h6898
  • Sharma, A., & Thulasimani, M. (2016). Sweet potato as an alternative to potato in gestational diabetes mellitus. BMJ (Clinical research ed.)352, i975. doi:10.1136/bmj.i975

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.