Sätt att stimulera din bebis hörsel

Hos nyfödda är hörseln det mest utvecklade sinnet. Det betyder att genom att stimulera din bebis hörsel hjälper du honom eller henne att även utveckla sina andra sinnen.
Sätt att stimulera din bebis hörsel
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Kommunikation är viktigt, och än viktigare för de som just har sett världen för första gången. Så hur kan du stimulera din bebis hörsel?

En bebis hörsel

Hos nyfödda barn är hörseln det mest utvecklade sinnet. Bebisar kan uppleva ljud och ta till sig information från det att de ligger i livmodern. De känner igen ljud efter födseln och svarar med små huvud- och ögonrörelser för att försöka lista ut varifrån ljudet kommer.

Bebisar ägnar redan från början stor uppmärksamhet åt de ljud han eller hon uppfattar från omvärlden. Och framförallt de ljud som är bekanta, som ljudet av sin mors röst. Bebisar förvånas samtidigt över höga och överraskande toner i rösterna de hör.

Mor med sin glada bebis.

Sätt att stimulera din bebis hörsel

För att stimulera din bebis hörsel är det viktigt att du pratar mycket med honom eller henne. Men det finns även andra sätt att stimulera ett barns hörsel:

Klassisk musik för nyfödda barn

Klassisk musik har positiva effekter på människor i alla åldrar. Det gäller även spädbarn och småbarn. Till exempel är det lugnande och avkopplande, vilket hjälper dem att ge yttre form åt sina känslor och balansera dem med verkligheten.

Att lyssna på klassisk musik är därför mycket effektivt för att minska spänningen hos spädbarn, och är speciellt till hjälp vid läggdags.

“Bebisar ägnar redan från början stor uppmärksamhet åt de ljud han eller hon uppfattar från omvärlden. Och framförallt de ljud som är bekanta, som ljudet av sin mors röst.”

Prata tydligt och långsamt

Prata långsamt med din bebis och uttala dina ord tydligt. Genom att göra det blir barnet bekant med de olika orden och det hjälper honom eller henne att skaffa sig en förståelse för språket.

Läs för ditt barn

Din bebis är fascinerad av ljudet av röster, även om han eller hon inte förstår vad man säger. Men du kan ändå läsa sagor eller rim högt för att stimulera din bebis hörsel. Att bara lyssna på din röst kommer helt att absorbera ditt barn. Det är ännu mer fördelaktigt om du läser i en glad och lugn ton.

Systrar läser en bok ihop.

Härma olika ljud

För att hjälpa ditt barn att förstå orden bättre kan du säga namnen på olika saker ni ser när ni går runt tillsammans, antingen i huset eller på andra ställen. Det är en väldigt användbar aktivitet för att stimulera din bebis hörsel.

Ett annat exempel är att peka på saker som gör ljud och säga onomatopoetiska ljud, som “tick-tock” för en klocka. Eller “mjao” och “voff” för en katt och hund. Det stimulerar både ditt barns hörsel och abstrakt tänkande.

När barnet inser att ljudet hör ihop med objektet kommer han eller hon att kunna länka de två tillsammans. Från och med då, när barnet hör ljudet, letar han eller hon efter objektet med ögonen utan att behöva ha det framför sig.

Gör roliga ansikten

Att prata med barnet och samtidigt göra roliga, överdrivna ansiktsuttryck och gester hjälper barnet att snabbare koppla ihop ordet eller gesten med en betydelse. Denna förståelse ökar om du ändrar din röst regelbundet.

Genom att stimulera ditt barns hörsel hjälper du honom eller henne att också utveckla sina andra sinnen. Dessa multi-sensoriska aktiviteter hjälper bebisen att ansluta sig till och förstå sin miljö.

De hjälper dig också att upptäcka eventuella hörselproblem hos ditt spädbarn. Det är av stor vikt, eftersom behandling av hörselskador eller problem i tidig ålder ökar chansen att korrigera dem på lång sikt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.