Vikten av att prata med bebisen under graviditeten

Att prata med bebisen redan när den är i magen, bidrar till att man knyter ett starkt band till den. Det kommer att följa ditt barn under hela livet.
Vikten av att prata med bebisen under graviditeten
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 17 mars, 2019

Många kvinnor kanske tror att det inte är så viktigt att prata med bebisen under graviditeten. Detta framförallt på grund av att fostret inte kan höra någonting. Men sanningen är att det är otroligt välgörande och viktigt för bebisar att börja höra sin familjs röster när de ligger i magen.

Genom att prata med bebisen under under graviditeten, hjälper du hans neuronala och känslomässiga utveckling. Det är också ett viktigt sätt att knyta nya band till honom. Det kan vara spännande, eftersom bebisar ofta kan reagera på vissa röster genom att röra sig.

Hörseln är det första sinnet som utvecklas hos bebisar. I den 24:e veckan kan bebisar höra. Mammans röst skapar vibrationer som överförs via hennes skelett. Då kan bebisen känna dem när han är i magen.

Vikten av att prata med bebisen under graviditeten

Det är viktigt för bebisar att höra sin mammas röst eftersom det kommer att väcka deras lust för att lyssna. De kommer också att börja röra sig eller “leka” med sin kropp, vända sig, och böja sina knän. De kan också sparka eller “hoppa” till rytmen av deras mammas röst.

Ljudet av deras mammas röst kan eliminera stress och ängslan hos bebisar. Det här gäller särskilt i de senare stadierna av graviditeten.

Vid graviditetens 36:e vecka kan bebisar skilja mellan sin mammas röst och andra ljud. De blir då också mer känsliga för höga ljud. Till exempel en dörr som smäller igen, musik, och andra ljud utanför livmodern.

Pappans röst har inte så hög frekvens, eftersom det är en extern stimulans. Men det är ändå viktigt för bebisar att höra sin pappas röst.

Bebisar som ligger i magen är oftast mer aktiva och mottagliga för stimulering under natten. Att prata med dem under natten hjälper bebisar att känna sig mer bekväma och älskade. Att lyssna på sina föräldrars röster, den ena efter den andra, hjälper bebisar att skilja dem åt.

Blivande föräldrar pratar med bebisen i magen.

Vad du kan säga när du vill prata med bebisen under graviditeten

När mamman pratar med sin bebis, är det viktigt att hon smeker sin mage, för att ge en varm känsla. Många kvinnor vet först inte vad de ska säga.

För att börja, kan du prata om vad du har gjort idag eller vad du har köpt. Du kan också berätta för din bebis vilken färg hans rum har, eller hur det känns att vara gravid.

Du kan också sjunga sånger eller berätta historier, med betoning på ljudhärmande ord. Det är också en bra idé att göra detta tillsammans med pappan. På så sätt kan barnet i magen uppleva det känslomässiga bandet mellan mor och far.

Att lyssna på musik är också ett bra alternativ. I det fallet behöver du välja lämpliga melodier för din bebis. Vi rekommenderar att man börjar med det här efter den femte månaden, när bebisens öron är väl utvecklade.

Mammans röst skapar vibrationer som överförs via hennes skelett. Då kan bebisen känna dem när han är i magen.

Fördelar med att prata med bebisen under graviditeten

Kommunikation

Dialog stärker relationen mellan föräldrarna och deras bebis under graviditeten. Det här får bebisen att “svara” på allt som händer utanför magen – både bra och dåligt.

Känsla av välbefinnande

Att prata med bebisen under graviditeten gör att bebisen håller sig lugn. Dessutom, när barnet väl kommit till världen, så kan föräldrarnas röster då lättare lugna barnet när han inte kan sova. Bara att lyssna till ljudet av deras röster, kommer då att lugna honom.

Utveckla färdigheter

Genom att prata med bebisar innan de föds, stimulerar man deras språkfärdigheter. Det gör också att hörseln utvecklas bättre i tidig ålder. Och detta bidrar till att förebygga språk- eller bearbetningsstörningar.

En gravid kvinna.

Bebisar älskar det!

Bebisar älskar att höra sin mammas röst. Det främjar deras emotionella och neuronala utveckling. Det får dem också att sparka, hoppa och röra sig i magen.

Att prata med bebisen under graviditeten är början på en bra relation mellan dig och ditt barn. Att känna honom röra sig inne i din mage när han hör din röst är en av de bästa upplevelser du kan ha.

Prata kärleksfullt med din bebis för att hjälpa honom eller henne att utvecklas på rätt sätt. Många färdigheter börjar utvecklas redan när bebisen är i magen!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.